Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 15 Kasım 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

AB kararlılığımız sürüyor

Dışişleri Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, AB üyeliği sürecinde hedefe kilitlendiklerini ümitsizliğe kapılmamak gerektiğini ifade ederek, “Önemli olan, günlük siyasi tartışmalardan yeise kapılmaksızın hedefe kilitlenmek ve bu doğrultuda adım adım ilerlemektir” dedi.

Dışişleri Bakanlığı ve Avrupa Birliği Genel Sekreterliği’nin 2008 yılı bütçe görüşmelerinde konuşan Babacan, “Batıda radikalizm ve terörizmi münhasıran İslam coğrafyasıyla özdeşleştirmek gibi vahim bir hata işlendiğini” belirterek, “İslamla demokrasinin uyum içinde bir arada yaşayabilirliğinin en güzel kanıtı olan Türkiye, farklı kültür ve dinler arasında husumet ortamı oluşturan ve olumsuz önyargıları pekiştiren yanlış gidişatın durdurulmasına yönelik çabalarda öncü rol oynamaktadır. Bu çerçevede, İspanya ile birlikte BM çatısı altında ortak sunuculuğunu yaptığımız “Medeniyetler İttifakı” girişimi artık olgunlaşma dönemine girmiş olup, önümüzdeki dönemde somut meyvelerini vermeye başlayacaktır” dedi.

Türkiye’nin tam üyeliğe giden süreçte üzerine düşenleri yerine getirme konusunda gereken iradeye sahip olduğunu vurgulayan Babacan, demokratikleşme, insan hakları ve hukuk devleti temellerinin güçlendirilmesi alanlarında yapılan “sessiz bir devrimin” kesintiye uğramadan devam edeceğini açıkladı.

AB üyeliği ile ilgili endişeye gerek olmadığına dikkat çeken Babacan, “Reformları sürdürdüğümüz ve sistemimizi AB mevzuatına uyarlamaya devam ettiğmiz sürece, üyelik takvimiyle ilgili endişe etmemize gerek yoktur. Buna karşılık, Türkiye diğer aday ülkelere uygulanan objektif kriterlerin dışında üyelikle ilgisi olmayan konuların kriter gibi dayatılmasını da kabul etmeyecekir. Tam üyeliğe alternatif teşkil edecek herhangi bir formülün telaffuz dahi edilmemesi gerektiğini hep vurguladık ve bunu her vesileyle kayda geçirmeye devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

Türkiye’ye AB tarafından çifte standart uygulandığı veya bazı ülkelerin çıkardığı güçlükler yüzünden Türkiye’nin tam üyeliğinin zora girdiği yolundaki hissiyatın toplumda güç kazandığının bilincinde oldularını hatırlayan Babacan, “AB üyesi ülkelerdeki çeşitli siyasi eğilimlerin zaman içinde daha değişik yaklaşımlar sergilemeye başlayabildiklerini unutmamak gerekir. Önemli olan, günlük siyasi tartışmalardan yeise kapılmaksızın hedefe kilitlenmek ve bu doğrultuda adım adım ilerlemektir. Biz de esas itibariyle bunu yapmaktayız. İnanıyoruz ki, Türkiye’nin üyeliğine şu veya bu nedenle karşı çıkar görünen ülkelerde de sonunda aklı selim galebe çalacak ve bu süreç zamanı geldiğinde tam üyelikle sonuçlanacaktır” dedi.

Babacan, Türkiye’nin dış politika gündemindeki bir çok konuda da bilgi verdi. Türkiye’nin AB sürecinde son yıllarda geriye gidişin olduğunu belirten milletvekilleri de Babacan’a bu yönde soru iletti.

HP’li Mustafa Özyürek, “Türkiye sanki AB ilişkilerini geri plana attı. Seçimler bahane ediliyor” şeklinde konuşurken, DTP’li Hasip Kaplan AB yolculuğunda 5’te olması gereken vitesin 1’e gerilediğini vurguladı.

Kemal BENEK / ANKARA

15.11.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Keşmir konferansında Bediüzzaman mesajı

  Sınırları aşan iletişim gerçeği

  Bu yasak kalıcı olmaz

  Fırat: TBMM linç vasıtası olamaz

  MHP'den anayasa değişikliği teklifi

  Demirtaş: Demokrasi zirvesi oluşturalım

  AB kararlılığımız sürüyor

  MHP, teröre lanet mitingi düzenleyecek

  Irak’ta durum çok vahim

  Hapishaneler şiddete kaynaklık ediyor

  İbadet için yeriniz var mı?

  Hakkari Yüksekova’ya havaalanı müjdesi

  Havayollarının siteleri yolcuları yanıltıyor

  Komisyonun toplantısı iptal edildi

  Din öğretimi bireysel hak

  Otopark geliri okullar için kullanılacak

  Barajlarda yağmur bereketi

  Balıkçılar atıklardan dertli

  Düz taban sınırı 2 yaş

  Aile hekimliği yayılıyor

  Kâğıt pil devri başlıyor

  Kış aylarında karbonmonoksit tehlikesi

  Konuşan kâğıt icat edildi


 Son Dakika Haberleri