Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 16 Kasım 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

AB yolunda Çek desteği

Çek Cumhuriyeti Başbakanı Mirek Topolanek, “Çek Cumhuriyeti olarak, Türkiye’nin, AB’ye katılımına destek veriyoruz. Biz inanıyoruz ki Türkiye’nin AB’ye tam üyeliği dışında herhangi bir imtiyazlı üyelik ya da Akdeniz Projesi olsun tam üyeliğinin yerini alamaz” dedi.

Çek Cumhuriyeti’ne resmî bir ziyaret gerçekleştiren Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Çek Cumhuriyeti Başbakanı Mirek Topolanek ile yaptığı görüşmeye ilişkin, “Terör konusundaki değerlendirmelerimizi paylaştık, uluslararası barış, istikrar ve işbirliğinin pekiştirilmesi yönündeki görüşlerimizin büyük ölçüde örtüştüğünü memnuniyetle gözlemledik’’ dedi.

Erdoğan ile Topolanek, baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Basın toplantısında konuşan Çek Cumhuriyeti Başbakanı Mirek Topolanek de yaptığı açıklamada Türkiye ile Çek Cumhuriyetini birleştiren bir çok ortak nokta bulunduğunu kaydederek, sadece ticari değil, stratejik olarak da Türkiye ile ortak noktaları olduğunu söyledi.

Türkiye’nin NATO’ya üye olduğunu belirten Topolanek, “İki ülke arasında sorunsuz ilişkiler var’’ dedi.

Topolanek, son 5 yıl içinde iki ülke arasındaki ticarî ilişkilerin 4 kat arttığını ve dinamik ilişkiler bulunduğunu belirterek, şöyle konuştu: “Çek Cumhuriyeti olarak, Türkiye’nin, AB’ye katılımına destek veriyoruz. Biz inanıyoruz ki Türkiye’nin AB’ye tam üyeliği dışında herhangi bir imtiyazlı üyelik ya da Akdeniz Projesi olsun tam üyeliğinin yerini alamaz. Kesinlikle buna inanıyoruz.

Biz bu yoldaki bütün zorlukların bilincindeyiz. Türkiye’nin, AB’ye tam üyeliğinin tek hedef olduğuna inanıyoruz. Bunun, iki muhteşem medeniyetin kaynaşması için tek hedef olduğuna inanıyoruz.’’

Bir soru üzerine, Çek Cumhuriyeti Başbakanı Mirek Topolanek şunları söyledi: “Elbette ki 2009 yılının ilk yarısında Türkiye tam üyeliğe kabul edilmeyecek. Böyle anlaşılmadığını umuyorum. Ama bu dönemi Türkiye’nin katılımı için müzakereleri daha yoğunlaştırılması için kullanılabileceğine inanıyorum. Akdeniz Projesi, bir çok Akdeniz ülkesinin desteklemediği bir proje ve bunun arkasında sadece Fransa duruyor. İspanya dahil bir çok ülke Barselona Projesini yeterli görüyor, Akdeniz ülkelerinin entegrasyonu için. Akdeniz Birliği’nin, Türkiye’nin tam üyeliğinin yerine geçebilecek bir olgu olduğunu savunanlar var. Bu tür bir bölgesel olguya katılım, tam üyeliğin yerini alamaz.’’

/ PRAG

16.11.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Eski ABD askerlerinde intihar salgını

  Pentagon da ‘Sınırötesi olmadı’ dedi

  “İsrail, Filistin konusunda Türkiye’ye minnettarız”

  İsrail Gazze’ye saldırdı: 2 ölü

  Putin’e üçüncü kez başkanlık yolu açıldı

  Pakistan’da geçici hükümete doğru

  Kerkük’te polis yetkilisine saldırı

  BM temsilcisi Myanmar’da muhalif liderle görüştü

  AB yolunda Çek desteği

  Şimşek: Hiçbir şeyin kolay çözümü yok

  Çocuk Günü, Hindistan’da kutlanıyor


 Son Dakika Haberleri