Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 24 Kasım 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

Baklagil üreticileri desteklensin

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, nohut, kuru fasulye ve mercimek gibi kuru baklagillerin üretiminde son yıllarda hızlı bir düşüş yaşandığı ve fiyatların aşırı yükseldiğini belirterek, üreticileri bu ürünlere yöneltmek için prim desteği mekanizmasının gerektiğini bildirdi.

1990 yılına göre baklagiller üretiminin yüzde 36 azaldığı, en yüksek üretim düşüşünün yüzde 85’le yeşil mercimekte olduğunu, nohut üretiminde yüzde 40, kurufasulye üretiminde yüzde 24 kırmızı mercimek üretiminde ise yüzde 16 düşüş yaşandığını söyleyen Bayraktar, “Tüketim artarken üretimde gerçekleşen bu azalmalar neticesinde dünya baklagil ihracatında ilk sıralarda yer alan ülkemiz bugün kendi ihtiyacını ithal eder duruma gelmiştir” diye konuştu.

Şemsi Bayraktar, baklagil üretiminde yaşanan sorunun çözümü için alınması gereken acil tedbirleri şöyle sıraladı: “Üretimden vazgeçen üreticilerin yeniden baklagil üretime yönlenebilmesi için prim desteklemesi yapılmalıdır. Özellikle hasat dönemlerinde baklagil ithalatına kesinlikle izin verilmemelidir. Sertifikalı tohum kullanımının yaygınlaştırılması için tohum desteği verilmelidir. Hastalıklara dayanıklı, verimi yüksek tohum çeşitleri geliştirilmelidir. Sektörün tüm taraflarının bir araya gelerek sorunlara çözüm arayabilmeleri için baklagil konseyi oluşturulmalıdır. Üreticilerin pazarlamada söz sahibi olabilmeleri için baklagil üretici birlikleri kurulmalı, kurulacak birliklerin etkin olabilmesi için kurulum aşamasında desteklenmelidir.”

Ahmet TERZİ / ANKARA

24.11.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Kart bağımlısı olduk

  Ekonomide gerçek rakamlar gizleniyor

  Ekonomide korkutan tablo

  Terör kalkınmayla bitecek

  “Tüketim çılgınlığına bir gün ara ver”

  Belediye Pomza’yı özele devredecek

  Motorine 5 YKR zam

  Hazine 3,5 milyar YTL iç borç ödeyecek

  İlk Organize Hayvancılık Bölgesi Uşak’a

  Baklagil üreticileri desteklensin

  Kiğılı’dan bayrama özel kampanya

  PETKİM'in satışı resmîleşti

  Çiftçilere, kuraklık desteği


 Son Dakika Haberleri