Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 28 Kasım 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Özgürlüklerin önündeki engeller kaldırılmalı

Ayırımcılığa Karşı Kadın Hakları Derneği (AKDER) Başkan Yardımcısı Av. Fatma Benli, mevcut fiili ayırımcılığın önlenmesi için yeni anayasada ‘kılık kıyafetinden dolayı hiç kimse yükseköğrenim hakkından mahrum bırakılamaz’ hükmünün mutlaka yeralması gerektiğini ifade etti.

Benli, hak ve özgürlüklerin uygulanmasının herkesin sorumluluğunda olduğunu belirterek, bütün kişi ve kurumların başörtüsü yasağının kaldırılmasına yönelik görüşlerini ilgili makamlara yazılı olarak iletmeleri çağrısında bulundu.

Yazılı bir açıklama yaparak, yeni anayasanın, hukukî olarak sahip olunan hakların fiîli olarak engellenmesini önleyecek bir yapıya sahip olması gerektiğini ifade eden Benli, “Bu noktada ‘Kılık ve kıyafetinden dolayı hiç kimse yükseköğrenim hakkından mahrum bırakılamaz’hükmü anayasada mutlaka yer almalıdır” dedi.

Benli, sivil anayasadan beklenen daha özgürlükçü bir yapı için de, başörtüsü yasağı konusunun, anayasayı oylayacak olan halka bırakılması gerektiğini söyledi.

Anayasa çalışmaları sürecinde bazı kesimlerin başörtüsünün serbest bırakılması ihtimaline yönelik eleştirilerine de değinen Benli, “21. yüzyılda halen varsayımlar ve korkuların fiili bir hak ihlalinin devamına gerekçe gösterilmeye çalışılması, demokratik toplumun devamı açısından üzüntü vericidir. ‘Mahalle baskısı nedeniyle haklarının kısıtlanacağı’ iddiası da, en başta örtülü olmayan üniversite öğrencilerine hakaret niteliği taşımaktadır” şeklinde açıklamalarda bulundu.

Avukat Benli, "AİHM’in Leyla Şahin kararı ile hukuken yasamanın yerine geçmesine ve mevzuat oluşturmasına imkan olmayan Türk yargı kararlarının da, anayasada kıyafet ayrımcılığına son veren bir hükmün yer almasına engel değildir" dedi. Şahin kararında mahkemenin konuyu Türkiye’nin inisiyatifine bıraktığını da hatırlatan Benli, “Mahkemenin kararlarıyla öngördüğünden daha geniş bir özgürlük çerçevesi çizmek, her ülkenin kendi takdirinde” diye konuştu.

Eğitim, öğrenim hak ve özgürlüklerinin önündeki engellerin kaldırılmasının zamanının geldiğini vurgulayan Benli açıklamasında, “genel ahlâk, devrim yasaları, milletlerarası hukuk” gibi keyfi yorumların devam etmesine sebep olacak yeni istisnalar getirilmemesi uyarısında da bulundu.

Benli, hak ve özgürlüklerin savunulması amacıyla bütün kurum ve kişilerin ilgili makamlara görüşlerini bildirmesi gerektiğini ifade etti.

Naciye KAYNAK / İSTANBUL

28.11.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Anayasa Mahkemesinden CHP'ye red

  Gül: Demokrasiyi hiçbir zaman zayıflatmadık

  PKK kampında ABD askerleri

  TSK’ya 400 “Yürüyen kale” alınacak

  Özgürlüklerin önündeki engeller kaldırılmalı

  Bütçe maratonu 4 Aralık'ta başlıyor

  Karayalçın: CHP, samimî değil

  Polis şiddeti mağdurlarının ölümleri asla tesadüf değil

  Otoparklara esnaf kılığında polis

  Patent mevzuatında AB’ye uyum sağlanacak

  Rehn: Uluslararası toplum Türkiye’ye destek vermeli

  Denizli’de mevlid heyecanı

  İstanbul trafiği için Meclis Araştırması teklifi

  İKV’ye profesör genel sekreter

  Suça karışmış çocuklar için rehabilitasyon merkezi

  Bolu Dağı’nda kar ve sis ulaşımı etkiliyor

  Lodos ağaçları kökünden söktü

  Lodos 80 kişiyi zehirledi

  Destek var, girişimci yok

  Başınız ağrıyorsa gevşeyin


 Son Dakika Haberleri