Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 07 Aralık 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

Suikastçı İsraillinin tutuklanma korkusu

İsrail İç Güvenlik Bakanı Avi Dichter, tutuklanma korkusuyla İngiltere’ye yapacağı geziyi iptal etti.

Dichter, 2002’de, İsrail İç Güvenlik Servisi Şin Bet’in başkanlığını yaptığı dönemde, Hamas’ın askerî kanadının lideri Salah Şehade için alınan suikast kararını veren ekip arasında yer almıştı. İzzeddin El Kassam Tugayları’nın lideri Şehade’nin evi bombalanmış; karısı ve üç çocuğunun da aralarında bulunduğu 15 kişi ölmüştü.

Haaretz gazetesinin haberine göre, Dichter bir İngiliz araştırma enstitüsünce Annapolis sonrasıyla ilgili bir konferansa katılmak üzere İngiltere’ye dâvet edildi. Dichter’in diplomatik süreç üzerinde konuşması öngörülmüştü. Ancak Dichter, Dışişleri Bakanlığı ile temasa geçerek, ikinci intifada sırasında görev yapan üst düzey subaylar hakkında “savaş suçu” işledikleri gerekçesiyle İngiliz mahkemelerine yapılan başvurular ve bu kişilerin bu ülkede karşılaştıkları sorunları değerlendirdi. Şehade’nin ölümünün ardından da İngiltere’de, Filistinlilerce ve bazı hukuk bürolarınca olayda sorumluluğu bulunduğu belirtilen İsrail güvenlik yetkililerine karşı ceza davaları açılmıştı. İsrail Dışişleri Bakanlığı, Dichter’e İngiltere’ye gitmesini tavsiye etmediğini bildirdi. Bakanlık, sol grupların büyük ihtimalle, Dichter hakkında şikâyet başvurusu yapacağını ve bunun da tutuklama müzekkeresinin çıkarılmasına yol açabileceğini belirtti. Bakanlık, Dichter’e ayrıca İngiltere hükümetinin resmi konuğu olarak çağrılmadığını, bu sebeple tutuklanmasını önleyecek dokunulmazlığının da bulunmadığını bildirdi.

Dichter’in ofisi ise bu konu çözümlenene kadar bakanın resmî ya da gayriresmi olarak İngiltere’ye gitmeyi düşünmediğini duyurdu.

Dichter hakkında Şehade’nin öldürülmesinde rolü olduğu gerekçesiyle ABD’de de bir hukuk dâvâsının bulunduğu belirtiliyor. Ancak bu dâvânın tutuklanmasına gerekçe oluşturmadığı kaydediliyor.

/ KUDÜS

07.12.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  ‘Kaynak, İranlı askerî yetkililer’

  İsrail, Kuzey Kore’ye rüşvet teklif etmiş

  Burns: Bir elde diplomasi, bir elde yaptırım

  Suikastçı İsraillinin tutuklanma korkusu

  Şam’dan, Bush’a sıcak mesaj

  Bush: Kaddafi ile çalışmak isterim

  ABD istihbaratı şaşırttı

  İspanya ve Venezüela krizi tamire çalışıyor

  Azalan direniş, Amerikan birliklerini rahatlattı

  Raporun arkasında İngiltere var

  NATO’nun gündemi Kosova

  Bakan Babacan’ın Batı Trakya ziyareti Yunan basınını kızdırdı

  Türkiye-AB ilişkileri Paris’te tartışılacak

  İngiliz suçlular uslanmıyor

  ABD’li hacılara CAIR koruması


 Son Dakika Haberleri