Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 08 Aralık 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

CIA sorgu bantlarını imha etti

merikan Merkezi Haberalma Teşkilâtı’nın (CIA), sızdırılabileceği ve sorgu ajanlarının kimliklerinin ortaya çıkabileceği endişesiyle 2002’de kaydedilen 2 önemli terör zanlısının sorgu bantlarını 3 yıl sonra imha ettiği bildirildi.

CIA Başkanı Michael Hayden, teşkilât çalışanlarına gönderdiği yazılı mesajda, teşkilatın, ABD Başkanı George W. Bush’un sorgulama sırasında sert yöntemlerin kullanılmasına yetki vermesinden sonra iç denetim yapılması açısından sorgulamaları kaydetmeye başladığını anlattı. Bu yöntemler arasında, sorgulanan kişinin üzerine su dökülerek boğulma hissi oluşturulması da bulunuyor.

Teşkilâtın, varolan yasa ve kurallara uygun hareket etme kararlılığında olduğunu belirten Hayden, bu sebeple teşkilâtın kendi bünyesinde sorgulamaları kaydettiğini belirtti.

CIA’nın bu bantları saklamak için herhangi bir yasal sebebi olmadığı gerekçesine dayanarak bunları imha etmeye karar verdiğini ifade eden Hayden, kayıtların, “artık istihbarat değerinin kalmadığına ve hiçbir yasal soruşturmayla ilgili olmadığına” karar verildikten sonra imha edildiklerini kaydetti.

Sorgulamalar sırasında zanlılara işkence edilip edilmediği tartışmalarını yeniden başlatan bantların imha edildiği, New York Times tarafından yazılmıştı.

/ WASHİNGTON

08.12.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  İran’a diplomatik baskı

  Kosova ne olacak?

  CIA sorgu bantlarını imha etti

  ABD ve S. Arabistan çevre konusunda duyarsız

  Rusya seçiminin resmî sonuçları açıklandı

  Darfur’da siviller hedef oluyor

  Irak’ta intihar saldırısı: 16 ölü

  İsrail, KKTC temsilciğine izin vermeyecek


 Son Dakika Haberleri