Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 08 Aralık 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

Hayvancılık sektörü sıkıntılı

TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar, kurbanlık hayvan yetiştiren üreticilerin, yem fiyatları, nakliye ücreti ve kira bedeli sebebiyle sektörü terk ettiğini kaydetti.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, kurbanlık hayvan yetiştiren üreticilerin, yem fiyatları, nakliye ücreti ve kira bedeli sebebiyle sektörü terk ettiğini kaydetti. Bayraktar, yaptığı yazılı açıklamada, kurbanlık hayvan yetiştiren ve satışını yapan üreticilerin sorunlarının her yıl katlanarak arttığını, bu sorunların başında yem fiyatlarında yaşanan artışların geldiğini belirtti. Geçen yıl kilosu 30 Ykr dolayında olan yem fiyatlarının bu yıl yüzde 100 artarak 60 Ykr ve üzerine çıktığını kaydeden Bayraktar, “Üreticilerimizin özellikle yem maliyetleri ciddî oranda artmıştır. Yemi, fabrikalarından vadeli alan üreticilerde ise yem fiyat artışları vade farkından dolayı daha da fazladır” dedi.

Kurbanlıkları metropol illerde belediyelerin belirlediği yerlerde satmak isteyen üreticilerin, kurban süresince hayvanlarını bulunduracakları yerlere kira bedeli olarak ortalama 750-bin YTL arasında bir ücret ödediklerini ifade eden Bayraktar, nakliye ücretlerinin de, diğer önemli sorunlar arasında yer aldığını belirterek: ‘’Hayvanlarını başka bölgelerde satmak isteyen üreticilerimiz ciddî bir nakliye ücreti ile karşı karşıya kalmaktadır. Nakliye ücretleri mesafeye göre değişmekle birlikte 600-1.500 YTL arasındadır. Yem, kira ve nakliye gibi masraflar üreticilerimizi zor durumda bırakmaktadır. Üreticilerimiz, yem fiyatları, nakliye ücreti ve kira bedeli sebebiyle sektörü terk etmektedir’’ diye konuştu.

KURBANLIKLAR EL YAKIYOR

TZOB verilerine göre, kurban bayramı döneminde hayvan fiyatları büyükbaş ve küçükbaş hayvanlarda illere ve canlı ağırlığına göre değişiyor. Fiyatların byükbaş hayvanlarda bin-5 bin YTL , küçükbaşlarda ise 150-500 YTL arasında değişeceği, karkas fiyatının kiloda 10 YTL dolayında olacağı tahmin ediliyor. Büyükbaş hayvanların Ankara’da bin-3 bin YTL, İzmir’de bin 500- 5 bin YTL, Bursa’da bin 500 - 3 bin 500 YTL, Van’da bin 500- bin 600 YTL, Şanlıurfa’da bin -2 bin 500 YTL, Balıkesir’de 2 bin-2 bin 500 YTL, Konya’da bin 500-2 bin 500 YTL arasında olması bekleniyor.

Küçükbaş hayvan fiyatlarının ise Ankara’da 150-200 YTL, İzmir’de 250-400 YTL, Bursa’da 350-400 YTL, Van’da 170-180 YTL, Şanlıurfa’da 150-300 YTL, Balıkesir’de 300-500 YTL, Konya’da ise 150-250 YTL arasında olması öngörülüyor.

Yeni Asya / ANKARA

08.12.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Hayvancılık sektörü sıkıntılı

  Fakirin enflasyonu çift haneye ulaştı

  Esnafın umudu bayram alış verişi

  Dünya Bankası’na rakip geliyor

  Şirket kuruluşları yerinde saydı

  ABD’den faizi dondurma tedbiri

  Hazine, haftaya 5 milyar YTL iç borç ödeyecek

  Sıcak para bonodan kaçıyor

  Kaşıkçı Elması Ülker’in

  KİM’de indirimli alış veriş günleri


 Son Dakika Haberleri