Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 11 Aralık 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

Malî dengeler düzelmedi

Seçim öncesi yapılan popülist harcamaların etkisiyle bozulan malî dengeler, seçimin ardından dört aydan fazla zaman geçmesine rağmen yeniden sağlanamadı. Malî disiplinde seçim döneminde yaşanan bozulmanın devam eden etkisiyle, Ocak-Kasım dönemi itibariyle Hazine'nin nakit dengesindeki açık 15.3 milyar YTL ile geçen yılın aynı dönemindekinin üç katından da büyük bir hacme ulaştı.

Büyüyen nakit açığı geçen yıl ilk on bir ayda net borç ödeyicisi olan Hazine'yi bu yıl aynı dönemde yaklaşık 8 milyar YTL'lik net borçlanmaya gitmek zorunda bıraktı.

Hazine verilerine göre, Ocak-Kasım döneminde nakit gelirler geçen yılın aynı dönemine göre sadece yüzde 7.7 artarak 162.9 milyar YTL olurken, nakit giderler 14.2 artarak 178.3 milyar YTL'ye ulaştı. Nakit giderlerde öngörülmeyen hızlı büyüme faiz dışı giderlerden kaynaklandı. Faiz ödemelerinin sadece yüzde 3.9 artarak 45 milyar YTL olduğu bu dönemde faiz dışı nakit giderler ise yüzde 18.2 büyüyerek 133.2 milyar YTL'ye çıktı.

Faiz dışı harcamalardaki yüksek büyüme sebebiyle faiz dışı nakit fazlası geçen yıla göre yüzde 22.9 azalarak 29.7 milyar YTL'de kalırken, nakit açığı ise yüzde 218.3 oranında büyüyerek 15.3 milyar YTL'ye yükseldi.

BÜYÜYEN AÇIK BORÇLANMAYI PATLATTI

Bu yıl ilk on bir ayda rekor düzeye ulaşan nakit açığının finansmanı kapsamında de net olarak yaklaşık 8 milyar YTL'lik borçlanma gerçekleştirildi. Anılan dönemde net 13.4 milyar YTL'lik iç borçlanma gerçekleştiren Hazine, dış borçlarda ise aldığından daha fazla ödeyerek 5.5 milyar YTL net ödeme yaptı. Bunun sonucunda Hazine toplamda 7 milyar 955 milyon YTL ile net ödeyici oldu. Hazine'nin geçen yılın ilk on bir aylık dönemindeki toplam borç ödemeleriyle borçlanması yaklaşık aynı düzeyde gerçekleşmiş, bu sebeple de 669 milyon YTL tutarıyla net ödeyici olmuştu.

ÖZELLEŞTİRME GELİRİYLE KAPATILDI

Bu yıl rekor düzeye ulaşan nakit açığının net borçlanmayla yapılan finansman sonrası kalan kısmı ise büyük oranda özelleştirme geliriyle finanse edildi. On bir aylık dönemdeki nakit açığının finansmanı için yaklaşık 7 milyar YTL tutarında özelleştirme geliri kullandı.

/ ANKARA

11.12.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Malî dengeler düzelmedi

  Yüksek faiz üretime engel

  Zam sağanağı devam ediyor

  Petkim’e 10 milyar dolarlık yatırım

  Ayıplı mal satana ağır ceza

  Sanayi üretimi yüzde 7.9 arttı

  Kriz sonrası en düşük büyüme

  Yeni sondaj makinaları geliyor

  Gaziantepli sanayici kargo seferi istiyor

  Emekli aylıkları bayramdan önce

  IBF zirvesine katıldı, Dubai'den işi kaptı

  Turkcell, Suriyeli şirkete talip


 Son Dakika Haberleri