Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 20 Aralık 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Kurban eti nasıl değerlendirilmeli?

Sağlık Bakanlığı, Kurban Bayramı’nda, kalp-damar hastalığı, şeker hastalığı ve hipertansiyonu olanları, yağsız veya az yağlı etleri tercih etmeleri ve kısıtlı miktarda tüketmeleri konusunda uyardı.

Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Kurban Bayramı’nda şeker ve şekerli besinlerin yanı sıra et tüketiminin de artmasının sindirim sisteminde ve diğer organlarda çeşitli rahatsızlıklara yol açtığı belirtildi. Etlerin sebzelerle pişirilmesi veya etlerin yanında sebzelerin de tüketilmesi gerektiği vurgulanarak, kalp-damar hastalığı, şeker hastalığı ve hipertansiyonu olanlara, yağsız veya az yağlı etleri tercih etmeleri konusunda uyarıda bulunuldu. Ayrıca, barsak parazitlerinin ve hayvan hastalıklarının bulaşmasının engellenmesi için kurbanlık hayvanların güvenilir yerlerden ve kişilerden satın alınmasına ve uygun şartlarda kesiminin yaptırılmasına dikkat edilmesi gerektiği bildirildi.

Kurban etlerinin uzun bir dönem tüketilecek olması sebebiyle saklama, hazırlama ve pişirme şartlarına özen gösterilmesi gerektiği vurgulanarak şu önerilere yer verildi:

“* Kurban eti uygun koşullarda kesildikten sonra, etler hayvanın uygun yerlerinden yağlı kısımları ayrılarak parçalanmalıdır. Kesilen kurban eti mutlaka buzdolabında bir gün bekletilmelidir.

*Etler büyük parçalar şeklinde değil, kıymalık, kuşbaşılık, pirzola, biftek ve bonfilelik olarak ayrılmalı, günlük pişirilecek miktarlara bölünmeli ve buzdolabı poşetine veya yağlı kağıda sarılarak, buzdolabının buzluk kısmında veya derin dondurucuda saklanmalıdır. Bu şekilde hazırlanan etler buzlukta (-2 derece) birkaç hafta, derin dondurucu da ise (-18 derece) daha uzun süre ile saklanabilir.

*Etler çözdürülürken oda ısısında değil, mutlaka buzdolabı ısısında veya mikrodalga fırınlarda çözdürülmelidir.

*Pişirilecek miktarlarda et çözdürülmeli, çözdürülen etler hemen pişirilmeli, tekrar dondurulmamalıdır.

*Etlerin pişirilmesinde haşlama, ızgara gibi yöntemler tercih edilmeli, kızartmalardan kaçınılmalıdır. Çok yüksek ısıda uzun süre pişirme ve kızartma yöntemi çeşitli kanserojen maddelerin oluşumuna neden olabileceği için tercih edilmemelidir.

*Et ile yapılan yemekler kendi yağı ile pişirilmeli, ilave yağ eklenmemelidir”

Ayrıca şeker ve şekerli ürünleri satın alırken Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’ndan izinli olmasına, son kullanma tarihinin geçmemiş ve ambalajının bozulmamış olmasına dikkat edilmesi gerektiği belirtilerek, tatlı tüketiminde hamurlu ve şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlıların tercih edilmesi gerektiği vurgulandı.

/ ANKARA

20.12.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Hacılar şeytan taşladı

  Kardeşlik pekişecek

  Liderlerin bayram programı

  Yargıtayda seçime doğru

  Türkiye, AB’ye yeni ufuklar açar

  Alemdaroğlu, yargılanacak

  2008, atılım yılı olsun

  Cindoruk, aday olmayacak

  Siyasette emanetçilik yoktur

  Kurbana eziyetin cezası 1.645 YTL

  Kurban eti nasıl değerlendirilmeli?

  Kurbanlıklara eziyet etmeyin

  İstanbul'da soğuk var, yağış yok

  Maalesef yoksulluk çoğalıyor

  Ilgaz’da kar kalınlığı 1 metre

  Kalp ve damar hastaları soğuk havalara dikkat

  Diyanet-Sen yeni yerinde

  TV’lerdeki programlardan herkes şikayetçi

  Hücreler yağı nasıl depoluyor?

  Cezaevinden kurbanlık satışı

  Dünyanın 7 yeni harikası seçiliyor

  Bayramda güne kahvaltıyla başlayın


 Son Dakika Haberleri