Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 20 Aralık 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Dünyanın 7 yeni harikası seçiliyor

2.5 yıl sürecek oylamada, adaylar arasında Türkiye’den Kapadokya ve Pamukkale de var. Resmî internet sitesinde, Pamukkale 114’üncü, Kapadokya ise 111’inci sırada bulunuyor.

Dünya çapında gerçekleştirilecek ve yaklaşık 2,5 yıl sürecek oylama sürecinin ardından dünyanın yeni Yedi Tabiî Harikası belirleniyor. Dünyadaki ilk ve en geniş katılımla toplam 100 milyon oy neticesinde bu sene 7 Temmuz tarihinde Portekiz’in Lizbon şehrinde açıklanan Yeni Yedi Harika’nın ardından Yedi Tabiî Harika’nın seçilmesi için aday listesine yarım milyondan fazla kişi 300’ün üzerinde yer ismi gönderdi. Şu ana kadar gelen teklifler arasında Türkiye’den Pamukkale ve Kapadokya var.

Resmî internet sitesinde, Pamukkale 114’üncü, Kapadokya ise 111’inci sırada bulunuyor. Diğer teklifler arasında Baykal gölü (Rusya), Galapagos adaları (Ekvator), Sina dağı (Mısır), Ha Long körfezi (Vietnam), Serengeti millî parkı (Tanzanya), Ayer kayalığı (Avustralya) ve Etna yanardağı (İtalya) var.

OYLAMA NASIL OLACAK?

Öncelikle organizatör vakfa, isim tekliflerinin gönderilmesi gerekiyor. Teklif edilen tabiî harikalar, organizatörler tarafından kabul edilirse bu yer adına resmî destek komitesi kurulacak. Sadece resmî destek komitesi olan harikalar için telefon, cep telefonu ya da internet üzerinden oylama yapılabilecek. Teklif edilen harikalar için oylama 31 Aralık 2008 tarihine kadar devam edecek. Ocak 2009’da UNESCO genel müdürü Prof. Federico Mayor’un liderliğini yaptığı Uzmanlar Paneli tarafından ilk 77 sırayı alan ve resmen desteklenen harikalar arasından 21 finalist belirlenecek. Bu 21 finalist için de 2009 yılı boyunca popüler oylama gerçekleştirilecek ve dünyanın yeni Yedi Tabiî Harika’lar 2010 yazı itibariyle seçilmiş olacak. İlk yedi harika, insan yapımı iken bu yarışma ile akarsu, yağmur ormanı, buzul, dağ zirvesi, göl, yanardağ, çöl ve düz ova gibi tabiattaki güzellikleri daha çok insanın bilmesi ve koruması ve böylelikle daha fazla kişinin bilinçlendirilmesi hedefleniyor.

Geçen Temmuz ayında seçilen yeni Yedi Harika listesinde şu yapılar vardı: Çin seddi, Petra (Ürdün), İsa Heykeli (Brezilya), Maçu Piçu (Peru), Çiçen Itza piramidi (Meksika), Kolezyum, ve Taç Mahal (Hindistan).

20.12.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Hacılar şeytan taşladı

  Kardeşlik pekişecek

  Liderlerin bayram programı

  Yargıtayda seçime doğru

  Türkiye, AB’ye yeni ufuklar açar

  Alemdaroğlu, yargılanacak

  2008, atılım yılı olsun

  Cindoruk, aday olmayacak

  Siyasette emanetçilik yoktur

  Kurbana eziyetin cezası 1.645 YTL

  Kurban eti nasıl değerlendirilmeli?

  Kurbanlıklara eziyet etmeyin

  İstanbul'da soğuk var, yağış yok

  Maalesef yoksulluk çoğalıyor

  Ilgaz’da kar kalınlığı 1 metre

  Kalp ve damar hastaları soğuk havalara dikkat

  Diyanet-Sen yeni yerinde

  TV’lerdeki programlardan herkes şikayetçi

  Hücreler yağı nasıl depoluyor?

  Cezaevinden kurbanlık satışı

  Dünyanın 7 yeni harikası seçiliyor

  Bayramda güne kahvaltıyla başlayın


 Son Dakika Haberleri