Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 21 Aralık 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Televizyon tansiyon yapıyor

Günde iki saatten fazla televizyon izleyen çocukların şişmanlık ve yüksek tansiyon riskiyle karşı karşıya oldukları bildirildi.

Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Selim Kurtoğlu, ABD’de Amerikan Pediatri Akademisinin 4-17 yaş grubundaki çocuklar üzerinde televizyon izlemenin getirdiği zararlar konusunda yaptığı araştırmanın çarpıcı sonuçlar ortaya koyduğunu ifade etti.

Araştırma sonuçlarına göre çocukların günde 2 saatten fazla televizyon izlemesinin ciddi sağlık sorunlarına yol açtığının belirlendiğini vurgulayan Kurtoğlu, şunları söyledi:

‘’Fazla televizyon izleyen çocuk, uzun süre hareketsiz kalıyor. Televizyon izlenirken atıştırma şeklindeki yeme alışkanlığı, beslenme düzenini bozuyor. Ayrıca, televizyonlardaki gıda reklamları da çocukların dengeli beslenme alışkanlıklarını olumsuz etkiliyor. Bu olumsuzluklar, çocuklarda şişmanlık sorununu beraberinde de yüksek tansiyon şikayetini getiriyor. ABD’deki araştırmaya göre, günde 2-4 saat televizyon izleyen çocuklarda diğer çocuklara oranla 2,5, 4 saatten fazla televizyon izleyen çocuklarda 3,3 kat daha fazla yüksek tansiyon hastalığı görülüyor.’’ Dünyada olduğu gibi Türkiye’de de çocuklarda şişmanlık sorununun ciddi bir sağlık sorunu olduğunu kaydeden Kurtoğlu, fazla televizyon izlemenin de bu problemi artırdığına dikkati çekti.

Çocukluk döneminde ortaya çıkan yüksek tansiyon hastalığının, ileri yaşlarda diğer büyük sağlık sorunlarına yol açabildiğini bildiren Kurtoğlu, şöyle devam etti:

‘’Şişmanlık sorunu bulunan, yağ oranı yüksek olan ve yüksek tansiyon şikayeti olan çocuklarda metobolik sendrom adını verdiğimiz hastalık ortaya çıkıyor. Bunun sonucunda ileri yaşlarda kalp hastalığı, felç, şeker hastalığı ve kanser gibi çok ciddî sorunlara davetiye çıkarılıyor. Ayrıca kız çocuklarda polikistik yumurtalık hastalığı adını verdiğimiz tüylenme şikayeti de ortaya çıkabiliyor. Tüm bu sorunların önlenebilmesi için anne ve babaların duyarlı olmaları gerekiyor. Çocukların günde 2 saatten fazla televizyon izlemeleri engellenmeli. Çocukların günde en az 1 saat fiziksel aktivitede bulunması sağlanmalı, hareketsiz kalmaları engellenmelidir.’’

21.12.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Ankara'da şiddetli deprem

  Soğuğa rağmen

  Liderler bayram namazında

  Yatılı bayramlaşma sevindirdi

  Kapıkule'de Bayram yoğunluğu

  Etiyopya’da bayram coşkusu

  Acemi kasaplar hastahaneleri doldurdu

  Bu yıl 3 bin 469 kişi kayboldu

  Televizyon tansiyon yapıyor

  Yağda ve kömürde et pişirmeyin

  Sağlıklı dişler için florür


 Son Dakika Haberleri