Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 03 Ocak 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

Türk-İslâm musikîsine dev arşiv

Ulus Müzik tarafından hazırlanan "Türk İslâm musıkîsi Külliyatından" adlı eser, bu konudaki boşluğu doldurma iddiasıyla yola çıkmış.

Asr-ı saadetten itibaren yayılmaya başlayan İslâm, ulaştığı yerlerin kültürleriyle mezc olarak, edebiyattan musikîye, hüsn-i hattan mimariye bütün san'atlarda medeniyet oluşturdu. İslâm musıkîsi de bu vesileyle gelişme gösterdi. Türk dinî musikîsi de özellikle İstanbul'da tekke ve cami musikîsi gelişmiş Osmanlı'ya has tekke ve cami musikîsi formları oluştu, çeşitli tavırlar meydana geldi.

Günümüzde sesli yayınlar alanında birçok tasavvuf musıkîsi yayını yapılmışsa da, bunlar piyasanın akışına yönelik, sadece birkaç türü kapsıyor.

Ulus Müzik tarafından hazırlanan "Türk İslâm musıkîsi Külliyatından" adlı eser, bu konudaki boşluğu doldurma iddiasıyla yola çıkmış.

Ahmed Şahin yönetimindeki ekip, her birisi gelenekli Türk dinî musikî icrası üslübunun en önemli temsilcisi olan Mehmet Kemiksiz, Sadreddin Özçimi, Özer Özel, Reha Sağbaş, Derya Türkan, Osman Kırklıkçı, Fatih Zülfikar ve Ferruh Yarkın ile uzun bir araştırması yürüterek, Ali Rıza Şengel, Abdülkadir Töre ve Cüneyd Kosal'ın şahsî koleksiyonlarının yanı sıra İstanbul Belediye Konservatuarı'nın yayımladığı notalar ve TRT radyolarının kütüphanelerindeki deni eser notaları da taranmış.

Tekke musikîsinden cami musıkîsine, icrası bugün unutlumş olanlar dahil olmak üzere, bugüne kadarkilerin hepsinden geniş kapsamlı bir proje ortaya çıkmış.

Yaklaşık 100 CD'lik arşive varan çalışmanın 2 yıl içerisinde bitirilmesi planlanıyor.

03.01.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Rojin: Yasaklar son derece ilkel

  Semaya ilgi devam ediyor

  Türk-İslâm musikîsine dev arşiv


 Son Dakika Haberleri