Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 04 Ocak 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

EN PAHALI ELEKTRİK BİZDE

Tüketici Hakları Derneği, elektrik zammının iptali talebiyle Danıştay'da dâvâ açtı. Dernek Başkanı Turhan Çakar, millî gelire göre ülkelerin fiyatları karşılaştırıldığında en pahalı elektriğin Türkiye'de kullanıldığını, son zamla bizdeki elektriğin dünyadaki fiyatlara göre daha da pahalı hale geldiğini belirterek, fiyat politikalarının evrensel tüketici hakları, kamu yararı ve sosyal devlet anlayışına uygun olması gerektiğini kaydetti.

Tüketicilerin normal hayatlarını sürdürebilmesi, karanlıkta kalmaması, gıdasını saklayabilmesi vb. için elektrik kullanmasının en zorunlu ihtiyacı ve en temel hakkı olduğunu kaydeden Çakar, elektrikteki fiyat politikalarının evrensel tüketici hakları, kamu yararı ve sosyal devlet anlayışına uygun olması gerektiğini kaydetti.

Bazı ülkelerde devletin vatandaşına ücretsiz elektrik temin ettiğini belirten Çakar, şöyle konuştu: ''Bu nedenle hükümetin, yüksek kamu yararı gereğince tüketici hakları ve sosyal devlet anlayışına uygun olarak, elektrikteki fiyat politikalarını belirlemesi gerekir. Su, kömür, rüzgar, jeotermal enerji, güneş gibi kendi doğal kaynaklarımız dururken dışa bağımlı ve ithal enerjiye dayalı yanlış elektrik üretim politikalarının sonuçlarının tüketicilere yansıtılmasının hiçbir haklı gerekçesi olamaz. Bununla birlikte 'ya al ya öde' anlaşmalarından dolayı özel sektörden alınan elektriğin 2-2,5 kat daha pahalı olmasının bu yapılan zamma tüketicinin aleyhine haksız bir gerekçe oluşturması da kabul edilemez.''

Çakar, bütün busebeplerle elektriğe yapılan zammın iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyle Danıştay'da dâvâ açtıklarını bildirdi.

Bir gazetecinin, ''başkentte doğal gaz ve toplu ulaşıma yapılan zam konusunda da iptal dâvâsı açmayı düşünüyor musunuz?'' sorusu üzerine Çakar, ''Şu anda tüm başkentler içerisinde en pahalı ulaşım Ankara'da. Bir asgarî ücretli, gelirinin yüzde 30'dan fazlasını sadece ulaşıma harcıyor'' diye konuştu. Çakar, toplu ulaşıma ve doğal gaza yapılan zam konusunu görüştüklerini de sözlerine ekledi.

YÜZDE 15 ZAM 20'Yİ BULDU

Elektriğe yapılan yüzde 15 zamma dağıtım, iletim ve perakende satış hizmetlerinde yapılan yeni artışlar eklenince zam oranı konutlarda yüzde 19'a çıktı. Vergiler ve fonla birlikte vatandaşın faturasına yansıyacak zam oranı yüzde 20'yi bulacak.

Yeni yılla birlikte elektriğe konutlar için yüzde 15, sanayi için yüzde 10 zam yapıldı. Ancak dağıtım, iletim ve perakende satış hizmetleri eklendiğinde zammın açıklanan oranın üstüne çıkacağı anlaşıldı. Faturayı oluşturan bu unsurlarla tarife yeniden belirlendi. Buna göre, konutlardaki zam oranı ortalama yüzde 19 oldu. sanayide ise yüzde 10'luk artış yüzde 12'ye çıktı. Faturaya yansıyacak artış bununla da sınırlı kalmıyor. Yüzde 18 KDV, konutlarda yüzde 5, sanayide yüzde 1 oranında alınan belediye tüketim vergisi ve yüzde 1'lik enerji fonu da bu artışlara eklenecek. Bu haliyle vatandaşın eline geçecek faturada konutta 15.8 kuruş olan kilovatsaat başına tarife 18.9 kuruşa yükselecek. Böylece elektrik zammı vatandaşa yüzde 19.62 olarak yansıyacak.

OTOMATİK TARİFEYLE ZAM ARTABİLİR

Otomatik tarife ile birlikte artan petrol ve doğalgaz fiyatları da dikkate alındığında Şubat ayında bu zam oranının daha da artabileceği belirtiliyor.

/ ANKARA

04.01.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Risâle-i Nur'un gençlere etkisine hayranım

  EN PAHALI ELEKTRİK BİZDE

  AB'den vazgeçmeyin

  Yıldırım: Suriye bizim komşumuz

  CHP hukuku katlediyor

  301 utancına son verilsin

  Aleviler için çalışma

  Dink cinayetini araştıracak komisyon çalışmalarına başladı

  Gül: Kıbrıs'ta BM'yi esas alıyoruz

  1 haftada 123 kilo uyuşturucu ele geçirildi

  Asgarî ücrete iptal dâvâsı

  Türkiye'de muhalefet boşluğu var

  Bülent Ecevit'in arşivi yayımlanıyor

  Baran Tursun'u öldüren kurşuna inceleme

  Hastanelerde sancılı başlangıç

  Ev kadınlarına elektrik tasarrufu eğitimi verilecek

  İstanbul'a kar uyarısı

  Buz çözücü sistem devrede

  İSKİ, âfetlere teknolojiyle hazırlanıyor

  Evlilikleri sadakat ve sevgi üzerine kurun

  Hipertansiyonlu sayısı 20 milyon

  Sigara içilmeyen yerlerde, sigaraya başlama oranı az

  'Cep'leri aşırı kullanmayın

  Moral bozan sözler, anne sütünü azaltıyor

  Veremde erken teşhis çok önemli

  Ağıza bağlanan atkılar sık sık yıkanmalı

  Bilgisayar tehdit ediyor

  İnternet kullanımında 16. sıradayız

  Türkiye'den yeni reklâm kampanyası


 Son Dakika Haberleri