Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 04 Ocak 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

AB'den vazgeçmeyin

Bulgaristan'ın Ankara Büyükelçisi Branimir Mladenov, ülkesinin Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) entegrasyon sürecini desteklediğini kaydederek, bu sürecin nihai hedefinin ise tam üyelik olduğu belirtti. Mladenov, "AB üyeliği Türkiye'nin yararına bir durumdur" dedi.

Türkiye - AB ilişkilerinde ve AB'de yaşanan son gelişmeleri ABHaber'e değerlendiren Bulgar büyükelçi Mladenov, AB Komisyunu'nun Türkiye hakkındaki 10. İlerleme Raporunun objektif ve cesaret verici olduğunu ifade ederek, raporda yeni refromların gerçekleştirilmesi zorunluluğunun açıkca ifade edildiğini kaydetti.

Şu ana kadar yapılan anketlerin Türkiye'nin AB üyeliği konusunda belirli bir kuşkuculuğu yansıttığını ifade eden Mladenov, şunları kaydetti:

"Avrupa ülkelerinde ve daha çok Türkiye'de var bu kuşkuculuk. Mesela son okuduğum ankete göre Avrupa'da insanların yüzde 56'sı Türkiye'nin AB üyesi olacağını düşünüyor. Bu oran Türkiye'de daha düşük. Bu durumun değiştirilmesi gerekiyor ve bence değiştirilebilir. Sihirli kelime bence iletişimdir. Ben şunu özellikle vurgulamak istiyorum; bu süreçte AB, Türkiye'nin rakibi değildir. AB ve Türkiye ortak taraflardır. İki tarafta aynı hedef için çalışıyor. Türkiye'de AB üyeliğinin avantajlarını anlatmak ve AB'nin inandırıcılığını göstermek medya açısından çok önemli bir roldür. Bence bu görev hem kamu kuruluşlarına hem de Türk medyası üzerine düşüyor. Şunu vurgulamak isterim ki, AB üyeliği Türkiye'nin yararına bir durumdur

Bazen medyada 'AB Türkiye'den taviz vermesini istiyor', 'AB Türkiye'yi bölmek istiyor' gibi düşünceler var. Bu katiyen doğru değil ve doğru olamaz. AB taviz istemiyor. Üyelik kriterleri var ve önemli olan bu kriterleri bu şartları yerine getirmektir."

TÜRKİYE'NİN ÜYELĞİ BÖLGE İÇİN KAZANIM

Mladenov, Bulgaristan'ın Türkiye'nin AB oriyantasyonunu, AB entegrasyon sürecini desteklediğini belirterek, "Bu konuda hiçbir kuşku yoktur. Ve bu da Güney Doğu Avrupa Entegrasyon sürecinin bir parçasıdır. Bulgaristan'a göre nihai hedef tam üyelik olmalıdır. Geçtiğimiz hafta Avrupa İşleri Bakanımızın yapmış olduğu ziyaret bu bakımdan çok önemlidir. Hem desteğimizi teyit ettik hem de bazı tecrübelerimizi paylaştık. Bulgar kamuoyuna gelince iki halk arasında çok iyi ilişkiler vardır. Geleneksel olarak aralarında iki komşu iki dost ülke olmanın verdiği duygular var, bu bakımdan kesin anketler olmasa da ben eminim ki Bulgar kamuoyu genel olarak Türkiye'nin AB entegrasyon sürecine olumlu bakıyor. Ayrıca, Bulgaristan ve Romanya'nın AB üyeliği sadece iki ülke için değil, Türkiye içinde, tüm bölgemiz içinde çok olumlu bir gelişmedir" diye konuştu.

"NİHAİ HEDEF TAM ÜYELİK"

Şu aşamada Türkiye'nin AB'ya tam üyeliği konusunda bir tereddütün olmaması gerektiğini, çünkü müzakere çerçevesinin çok net olduğunu hatırlatan Mladenov, şöyle devam etti:

"Nihai hedef tam üyeliktir. Aynı zamanda bu süreç açık uçludur. Sürecin sonunda AB ve Türkiye nihai kararı alacaklardır. Ama genel olarak son hedef tam üyeliktir. Ve bu da AB ülkeleri tarafından bir karardır, ortada bir anlaşma vardır. Bunun için tam üyelik sorgulanmamalıdır. Çünkü eğer başka alternatifler gösterilirse o zaman siyasi kararlılık azalabilir. Ve evet en önemli şey bu siyasi iradedir. Reformları gerçekleştirmek tüm kriterleri yerine getirme iradesidir. Eninde sonunda sonuç ne olacak o ayrı bir konu çünkü 10 sene sonra karar AB ve Türkiye tarafından verilecektir. Ama su aşamada kötümser olmamız için hiçbir sebep yok."

YENİ ASYA / ANKARA

04.01.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Risâle-i Nur'un gençlere etkisine hayranım

  EN PAHALI ELEKTRİK BİZDE

  AB'den vazgeçmeyin

  Yıldırım: Suriye bizim komşumuz

  CHP hukuku katlediyor

  301 utancına son verilsin

  Aleviler için çalışma

  Dink cinayetini araştıracak komisyon çalışmalarına başladı

  Gül: Kıbrıs'ta BM'yi esas alıyoruz

  1 haftada 123 kilo uyuşturucu ele geçirildi

  Asgarî ücrete iptal dâvâsı

  Türkiye'de muhalefet boşluğu var

  Bülent Ecevit'in arşivi yayımlanıyor

  Baran Tursun'u öldüren kurşuna inceleme

  Hastanelerde sancılı başlangıç

  Ev kadınlarına elektrik tasarrufu eğitimi verilecek

  İstanbul'a kar uyarısı

  Buz çözücü sistem devrede

  İSKİ, âfetlere teknolojiyle hazırlanıyor

  Evlilikleri sadakat ve sevgi üzerine kurun

  Hipertansiyonlu sayısı 20 milyon

  Sigara içilmeyen yerlerde, sigaraya başlama oranı az

  'Cep'leri aşırı kullanmayın

  Moral bozan sözler, anne sütünü azaltıyor

  Veremde erken teşhis çok önemli

  Ağıza bağlanan atkılar sık sık yıkanmalı

  Bilgisayar tehdit ediyor

  İnternet kullanımında 16. sıradayız

  Türkiye'den yeni reklâm kampanyası


 Son Dakika Haberleri