Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 09 Ocak 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Soğuk havalar, yüz felcine sebep olabilir

Dondurucu soğuklar yüz felci riskini de beraberinde getiriyor. Uzmanlar atkı bere gibi giysiler olmadan vatandaşların kesinlikle dışarı çıkmaması gerektiğini söylerken ani ısı değişikliklerinden de kaçınılmasını gerektiğini belirtiyor.

Yüz felci hakkında bilgi veren Medical Park Bursa Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Ebru Yaşar, "Yüz kasları beyinden 7. sinir tarafından idare edilir. Bu sinir fonksiyonlarını yapamazsa yüz kaslarında felç görülür. Yüz felcinin sebebi yüz sinirinin çeşitli nedenlerden dolayı tahriş olmasıdır. Hastalığın oluşmasında büyük oranda virüsler etkili olmaktadır, fakat 1/3 ünün sebebi bilinememektedir. Beyin uru, kaza sonucu kafatasında zedelenme, zona hastalığı veya borrelioz hastalığı (borrelioz virüsü taşıyan kenelerin ısırması ile insana geçen hastalık) yüz felcine sebep olur. Ayrıca diyabet (şeker hastalığı ), yüksek tansiyon ve beyin kanaması da yüz felcine sebep olabilir." diye konuştu.

Dr. Yaşar, ayrıca yüz felcinin kişiden kişiye çok farklı bir şekilde kendini gösterdiğini belirterek bazen çok hafif görüldüğünü ve kişi ancak gülünce yüz felcinin anlaşıldığını söyledi.

Ebru Yaşar, bazen de ağzın bir kenarının sarktığı ve kişinin sürekli ağzından salyalar aktığını veya göz kapaklarının kapanamadığın belirtti.

"Soğuk havaya çıkmadan önce atkı, bere, kar maskesi gibi yüz ve baş bölgesini koruyucu giysiler unutulmamalı, araba kullananlarında camlarını açmaması yüz felcinden korunmada önemli" diyen Uz. Dr. Ebru Yaşar, banyo sonrası saçlar tam kurutulmadan dışarı çıkılmaması ve rüzgâra karşı durulmaması gerektiğini kaydetti.Yaşar, erkeklerin de tıraş olduktan sonra en az 15 dakika soğuk havayla temas etmemeleri gerektiğini belirtti.

SAKIZ ÇİĞNEYİN

Yüz felci tedavisinde erken müdahalenin önemine de değinen Uz. Dr. Yaşar, doktor öneri ve tedavisinin yanında hastanın kendi kendine yapacağı yüz egzersizleri ve sakız çiğneme gibi yöntemlerin de faydalı olduğunun altını çizdi.

/ BURSA

09.01.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Erdoğan: Terör örgütü sonun başlangıcında

  Yeni süreçte sabırlı olunmalı

  Diyarbakır'da bir acı daha

  Bombacı yakalandı

  DTP: Elimizi taşın altına koymaya hazırız

  Şahin: 301. maddede sorun kalmadı

  MHP, 301'den vazgeçmiyor

  Toptan: Meclis'teki DTP'den şikâyetim yok

  YÖK şeffaf ve hesap verebilir olmalı

  Türkiye'nin, Avrupa'daki geleceği 301'e bağlı

  Fransız bakandan AB üyeliğine destek

  Adana'da 4 otomobil kundaklandı

  İngiliz Üniversitesi'nden Risâle-i Nur programı

  Soğuk havalar, yüz felcine sebep olabilir

  Ladik Gölü buz tuttu

  Erkek sürücü, kadın polise itiraz etmiyor

  TÜRES afetzedeye yemek verecek

  Şeyh Şamil'in adı camide yaşayacak

  Miniklere tüketici eğitimi

  Ayakkabıda hastalık riski

  Bir asırlık Hicaz demiryolunun adı değişti, ama şanı değişmeyecek


 Son Dakika Haberleri