Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 09 Ocak 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Bir asırlık Hicaz demiryolunun adı değişti, ama şanı değişmeyecek

Hicaz Demiryolu" adı "İstanbul-Mekke Demiryolu" olarak değiştirildi. Mekke'den Avrupa'ya kesintisiz tren yolculuğu yapılmasını sağlayacak demiryolu projesi için destek istenen Suudi Arabistan yetkilileri destek için demir yolunun tarihî adının değiştirilmesini şart koştu.

Traf Gazetesi'nden Nevzat Çiçek'in haberine göre TCDD tarafından yürütülen ve II. Abdülhamit tarafından 99 yıl önce hizmete sokulan Hicaz Demiryolu'nun canlandırılmasını hedefleyen, yeni adıyla "İstanbul Mekke Demiryolu" Projesini Suriye ve Ürdün de destekliyor. Proje hakkında Türkiye ziyareti sırasında Suudi Arabistan Kralı'na da bilgi verildi ve desteği istendi. Mekke'den Avrupa'ya kesintisiz tren yolculuğu sağlayacak proje hayata geçtiğinde yılda 10 milyon yolcu taşınacak Proje aynı zamanda Türkiye, Suriye, Ürdün ve Suudi Arabistan'ın birbirleriyle ve bölge ülkeleriyle ticaretine de önemli katkıda bulunacak.

Hicaz Demiryolu'nun canlandırılması için yürütülen çalışmaya, Suudi Arabistan'dan da destek istendi. İki ülke yetkilileri arasında yapılan görüşmelerde ilk sorun projenin ismi üzerinde yaşandı. Arap yetkililer, projeye "Hicaz Demiryolu" adının verilmesine karşı çıktı.

TCDD projenin adını, "İstanbul-Mekke Demiryolu Projesi" olarak değiştirdi ve isimden kaynaklanan ilk sorun aşılmış oldu. Ulaştırma Bakanlığı Suudi Arabistan'ın dört yıldır sürdürülen projeye eskisi gibi soğuk bakmadığını bildirdi.

İstanbul-Mekke Demiryolu Projesi, Türkiye'de İstanbul, Ankara, Konya ve Adana'dan geçecek Suriye'de Halep, Şam ve Deraa boyunca ilerleyecek Ürdün'de Amman'dan geçerek devam eden demiryolu hattı, Suudi Arabistan'da Kurayyat, Hail ve Medine güzergâhını izleyerek Mekke'de son bulacak.

BİR ASIRLIK TARİH

Hicaz Demiryolu'nun yapımına 1 Eylül 1900'de başlandı. Proje bir anlamda Bağdat demiryolu hattının devamı niteliğindeydi. Hesaplara göre İstanbul'dan Mekke'ye demiryolu ile ulaşım 120 saatte gerçekleşecekti. Proje Hicaz ve Yemen'de Osmanlı'yı güçlendirecek, Mısır'da Osmanlı nüfuzunu artıracak, bölgeye güvenli biçimde asker göndermek mümkün olacaktı. Askerî hedefleri sebebiyle en çok İngiltere'nin bölgesel çıkarlarını tehdit edeceği için İngilizler demiryolunun yapılmasına karşı çıktı. Demiryolu çalışmalarını sabote etmeleri için Arap kabileleri kışkırtıldı. İngilizlerin bütün çabasına karşın Hicaz Demiryolu 30 Ağustos 1908'de hizmete girdi. İlk tren 27 Ağustosta Şam'dan Medine'ye hareket etti. Birkaç yıl geçtikten sonra İngiliz casusu Lavrence, örgütlediği Bedevi kabileleri ile Hicaz demiryolunu sabote etti. Osmanlı yönetimi Hicaz'daki isyanları bastırmak için bölgeye asker sevkiyatı yapamadı. I. Dünya Savaşı sırasında Çöl Aslanı lâkaplı Fahrettin Paşa bir avuç askeriyle savaş bitene kadar Medine'yi kahramanca savundu. Bu sırada Medine'nin tek ikmal yolu olan demiryolu isyancılar tarafından tahrip edildi. Fahrettin Paşa Osmanlı'nın teslim olmasından sonra da Medine'yi bir müddet savunmaya devam etti. Ancak başka çarenin kalmaması üzerine şehri teslim etti.

/ İSTANBUL

09.01.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Erdoğan: Terör örgütü sonun başlangıcında

  Yeni süreçte sabırlı olunmalı

  Diyarbakır'da bir acı daha

  Bombacı yakalandı

  DTP: Elimizi taşın altına koymaya hazırız

  Şahin: 301. maddede sorun kalmadı

  MHP, 301'den vazgeçmiyor

  Toptan: Meclis'teki DTP'den şikâyetim yok

  YÖK şeffaf ve hesap verebilir olmalı

  Türkiye'nin, Avrupa'daki geleceği 301'e bağlı

  Fransız bakandan AB üyeliğine destek

  Adana'da 4 otomobil kundaklandı

  İngiliz Üniversitesi'nden Risâle-i Nur programı

  Soğuk havalar, yüz felcine sebep olabilir

  Ladik Gölü buz tuttu

  Erkek sürücü, kadın polise itiraz etmiyor

  TÜRES afetzedeye yemek verecek

  Şeyh Şamil'in adı camide yaşayacak

  Miniklere tüketici eğitimi

  Ayakkabıda hastalık riski

  Bir asırlık Hicaz demiryolunun adı değişti, ama şanı değişmeyecek


 Son Dakika Haberleri