Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 10 Ocak 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Cumhurbaşkanı Gül: ABD'nin bizden bir beklentisi yok

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, terör örgütüne karşı mücadelede Türkiye ile ABD arasındaki kararlılığın devam ettiğini ve sonuna kadar devam edeceğini belirterek, bu konuda ABD Başkanı George W. Bush'ta hiçbir tereddüt görmediğini söyledi. Gül, ''Terör bağlamındaki konuşmamız, herhangi bir şekilde hesap verme şeklinde olmadı'' dedi.

ABD'ye resmi ziyaret gerçekleştiren Gül, Beyaz Saray'daki temaslarının ardından Türk gazetecilerle bir araya geldi ve ABD Başkanı Bush ile yaptığı görüşmeye ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Cumhurbaşkanı Gül, ABD ile Türkiye arasında 2006 yılında kağıt üzerine dökülen Stratejik Vizyon Belgesi üzerindeki konuların iki ülke ilişkilerinde geçerliliğini koruduğunu söyledi. Türkiye ve ABD arasında köklü ve kurumsal ilişki olduğunu anlatan Gül, ilişkilerde bu belgenin referans alındığını ifade etti.

İkili ilişkilerde günümüzde en ön plana çıkan konunun terörle mücadele olduğuna dikkati çeken Gül, bunun Türkiye açısından spesifik anlamda terör örgütü PKK ile mücadele olduğunu kaydetti.

"ABD'YE HESAP VERMEDİK''

Gül, Başkan Bush ile yaptığı görüşmede, terör örgütüne yönelik işbirliği kararlılığını teyit ettiklerini belirterek, şöyle devam etti:

''Terör örgütüne karşı hava operasyonları yapıldı. Kararlılık devam ediyor. Başkan Bush da bu konuda hiçbir tereddüt görmedim. Bize güvendiğini gördüm. Hedefimizin sadece PKK olduğunu biliyor. Bu kararlılık sonuna kadar devam edecek.

Türkiye'nin; terörle mücadelede, askeri boyutun yanında kapsamlı çalışmalar yaptığını anlattım. Biz, bir tane daha şehit annesi çıkmasın, gazi ailesi olmasın diye uğraşıyoruz. Terör bağlamındaki konuşmamız, herhangi bir şekilde hesap verme şeklinde olmadı.''

Görüşmede hava harekatına değinilmediğini ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, bir gazetecinin ''ABD, işbirliği karşılığında Türkiye'den ne bekliyor?'' sorusunu, ''Bizden hiçbir beklentisi yok. Hiçbir şey istemiyor'' diye yanıtladı.

Cumhurbaşkanı Gül, ABD'nin terör listesine aldığı örgüte karşı mücadelede büyük sorumluluğu olduğunu ve Türkiye'ye yönelik terör tehdidinin ABD'nin kontrolündeki Irak topraklarından geldiğine işaret etti.

AB ÜYELİĞİNE KATKI

ABD yönetiminin Türkiye'nin AB'ye üyelik sürecine her zaman destek katkı sağladığını anlatan Cumhurbaşkanı Gül, bunun devamını beklediklerini belirtti. Bu arada Beyaz Saray'daki temaslarda ikili ilişkilerin yanı sıra enerji konusu ele alınırken Türkiye'nin stratejik önemi üzerinde durulduğu öğrenildi. Türk tarafı görüşmelerde Türkiye'nin sadece bir enerji koridoru olarak değil, enerji politikalarının merkezi olarak görülmesi gerektiğini Amerikan yönetimine ilettiği belirtildi. Bu konu görüşülürken, ABD Başkanı Bush'un Türkiye'nin AB üyeliğini ve enerji politikasını iç içe değerlendirerek, ''AB, Türkiye'nin öneminin nasıl farkında olamaz?'' dediği ifade edildi.

/ WASHINGTON

10.01.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  İran için ince mesaj

  SADECE ASKERî YÖNTEMLE OLMAZ

  Cumhurbaşkanı Gül: Siyasi çözüm mümkün değil

  Cumhurbaşkanı Gül: ABD'nin bizden bir beklentisi yok

  Soylu: Milletin değerleriyle bütünleşeceğiz

  'Süleyman'lar buluştu

  AİHM'den vicdanî red cezası

  Herkese bedava Kur'ân

  Yeni anayasa 82 Anayasasından daha geri

  Basın emekçileri hakları için direnecek

  Erzurum -30'u gördü

  Sigara yasağına jet uygulama

  Vecdi Gönül'den Hartum'a ziyaret

  Hem okuyup hem çalışıyorlar

  Engellilere netten meslekî eğitim

  Gazetecilerin çalışma şartları iyileştirilsin

  Evlilik sorunlarına terapili çözüm

  Babalar da çocuğun eğitimine katılmalı

  El ve ayak donmalarına karşı neler yapılmalı?


 Son Dakika Haberleri