Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 11 Ocak 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

Reformların devam etmemesi risk

TOBB Ticaret Odaları Konsey toplantısı ortak bildirisinde, "2007'de siyasî gündemin ön plana çıkmasıyla, ekonomide atılması gereken adımlar kesintiye uğramış ve 2007, ekonomideki reformlar açısından kayıp bir yıl olmuştur'' denildi. Bildiride, önceki 5 yılda makroekonomik rakamlarda görülen düzelmenin 2007 yılında devam etmemesinin, ekonomide başlatılan dönüşüm ve modernleşme sürecinin devamı açısından ciddî bir risk oluşturduğu vurgulandı.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Ticaret Odaları Konsey toplantısı ortak bildirisinde, ''2007'de siyasi gündemin ön plana çıkmasıyla, ekonomide atılması gereken adımlar kesintiye uğramış ve 2007, ekonomideki reformlar açısından kayıp bir yıl olmuştur'' denildi.

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Yönetim Kurulu Üyeleri, Konsey Başkanı Sinan Aygü ve Konsey üyelerinin katılımıyla, önceki gün TOBB'da gerçekleştirilen konsey toplantısına ilişkin açıklanan ortak bildiride, 2007 yılının değerlendirildiği kaydedildi.

Bildiride, önceki 5 yılda makroekonomik rakamlarda görülen düzelmenin, 2007 yılında devam etmemesinin, ekonomide başlatılan dönüşüm ve modernleşme sürecinin devamı açısından ciddi bir risk oluşturduğu vurgulandı.

Bu olumsuz tablonun sadece 2007 yılıyla sınırlı kalmasının, 2008'de atılacak adımlara bağlı olduğu ifade edilen bildiride, şu konulara dikkat çekildi:

1 - 2007'de siyasi gündemin ön plana çıkmasıyla, ekonomide atılması gereken adımlar kesintiye uğramıştır ve 2007 yılı, ekonomideki reformlar açısından kayıp bir yıl olmuştur. Bunun sonucunda büyüme oranlarında ciddi gerileme yaşanmıştır. Büyüme'deki kan kaybı, hem işsizlik sonunun çözümünü zorlaştırmakta, hem de AB ülkeleri seviyesine yaklaşmamızı önlemektedir.

2- Rekor seviyelere ulaşan dış ticaret açığı ve cari açık, ekonomideki en büyük kırılganlık kaynağı olmaya devam etmektedir. Döviz kurlarında 5 yıldır süren değerlenmenin de göz ardı edilemez etkisiyle ekonominin artan dış bağımlılığı, şirketlerimizin ayakta durmasını güçleştirmektedir. Protesto edilen senet tutarlarının 2007'nin ilk 11 ayında yüzde 44 artmış olması, iç piyasada yaşanan sıkıntıların en çarpıcı göstergesidir.

3 - Bu olumsuz tablonun sadece 2007 yılıyla sınırlı kalması, 2008'de atılacak adımlara bağlıdır. Bu çerçevede ekonomideki istikrarın başlıca sağlayıcısı olan kamudaki mali disiplin öncelikle yeniden tesis edilmeli, reel sektörümüzün rekabet gücünü artıracak mikro ekonomik reform paketi uygulamaya konulmalıdır.

4 - İşgücü üzerindeki ücret dışı mali ve idari yüklerin azaltılması yönündeki yapısal tedbirler ve bu kapsamda sosyal güvenlik reformu bir an önce hayata geçirilmelidir.

5 - Enerji'de yaşanan sıkıntıların aşılması için enerji piyasalarının serbestleştirilmesi süreci hızlandırılmalı, doğalgaz'da yaşana arz sıkıntısına karşı özel sektöre ithalat izni verilmelidir.

6 - Son zamanlarda TTK 711. madde hükmünden yararlanılarak, "çekin elinden rızası olmaksızın çıkmış olduğu iddiasıyla çekin ödenmesinin durdurulması" uygulamasına sıkça rastlanılmaya başlanmıştır. Bu maddenin kötü niyetle kullanılmasının önüne geçecek düzenleme yapılmalıdır.

7 - Finansal Kiralama sektöründeki KDV oranlarının yüzde 1'den yüzde 18'e yükseltilmesi, özel sektör yatırımlarına darbe vuracaktır. Ama en az bunun kadar dikkat edilmesi gereken husus, kamu idaresinin artık terk etmesi gereken bu tip karar alma alışkanlığıdır. Kuralların bir gecede değiştirilmesi, güven ortamını da zedelemektedir.

8 - Turizm sektöründeki KDV'nin rakip ülkelerle aynı seviyeye çekilmiş olmasından büyük memnuniyet duyulmuştur. Ancak bu kapsama alınmayan Deniz Turizminde de KDV oranının aynı seviye çekilmesi gerekmektedir.

/ ANKARA

11.01.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Kart borçları 13 kat artı

  Reformların devam etmemesi risk

  Unakıtan: Leasing vergisinde geri adım yok

  Enerjide, yerli kaynaklar kullanılmalıdır

  Erdoğan: İran vanayı açacak

  Yıldız Holding, bilişim şirketlerini birleştirdi


 Son Dakika Haberleri