Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 17 Ocak 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Basından Seçmeler

Özgürleştirme, bırak dağınık kalsın

Büyük(!) Başkan Bush'un Ortadoğu turundaki her durakta bölge ülkelerine demokrasi getirmek istediğini söylüyor. İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres, "Büyük Dost" diye bahsettiği ABD Başkanı için "Kendi özgürlüğünü kazandıktan sonra, başkalarına özgürlük kazandırmaktan vazgeçmeyen bir büyük ülkenin lideri" ifadesini kullandı. İltifat etti.

Bu "Büyük Dost" ifadesini siz "Big Brother" olarak da anlayabilirsiniz. Hani George Orwell'ın "1984" romanında geçen büyük abi gibi... Herkesi gözetleyen, herkesi denetleyen ve herkesi özgürleştirmek (!) isteyen büyük birader. George Bush, Irak'a demokrasi getiriyor, tabii bedeliyle... O bedelin ne olduğunu son 5 yılda gördük.

İran'ı özgürleştirmek istiyor, elbette doğalgaz ve petrol yataklarında gözü yok(!) Bush'un. Afganistan'ı ve diğer ülkeleri özgürleştirdiği, rahatlattığı gibi amacı sadece dünya barışına(!) katkı sağlamak.Nedense Bush'un aklına krallıkla, şeyhlikle yönetilen Arap ülkelerini özgürleştirmek, onlara demokrasi getirmek gelmiyor!

Bu Arap ülkelerinin bir kısmı benzinlik bir kısmı karakol gibi ABD'nin avucunun içinde zaten. Nasıl demokrasi gelsin ki... O ülkeler, ABD'nin en yakın müttefiki. Bush'un bir dediğini iki etmiyorlar. Öyle olunca bir anda Bush'un dünyaya özgürlük ve refah getirme misyonu unutuluveriyor. Yerine başka kriterler geliyor. Özgürleşeceksin, özgürleş...

Demokratikleşeceksin, demokratikleş... Her şey emir-komuta zinciri içinde gerçekleşiyor. İran ise "dünya barışı için, uluslar arası toplum için bir tehdit oluşturmaya" devam ediyor. Tabii Bush'a göre...

ABD elbette müttefikimiz. Devlet olarak iyi ilişkilerimiz var, olacak da. Ama halk arasında yüzde 80'lere varan Amerikan karşıtlığının en büyük sebebi, Washington yönetiminin bu samimiyetsiz çıkışları.

Bush, Kuveyt'e, Bahreyn'e, Birleşik Arap Emirlikleri'ne demokrasi tavsiyesinde bulunmuyor, onları özgürleştirmeye çalışmıyor. Ama menfaati söz konusu olduğunda asıl niyetinin petrol ve enerji koridorlarının kontrolü olduğunu unutup, demokrasi havariliğine soyunuyor. Türk kamuoyu elbette bunu yemiyor, bu durumdan rahatsız. Bu rahatsızlık, ABD PKK liderlerini paketleyip önümüze koysa bile uzun süre değişmeyecek. Ama büyük birader olarak zaten ABD'nin imaj gibi bir kaygısı yok, öyle değil mi?

Bugün, 16.1.2008

Nuh Gönültaş

17.01.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Özgürleştirme, bırak dağınık kalsın

  Yoksulluk ve yoğurt mayası

  Diyanet'e düşen görev

  Sarı ve yeşil kanları nereden bulacaklar?

  Doğru mu?


 Son Dakika Haberleri