Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 23 Ocak 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

ASDER Başkanı Tanrıverdi hazırladı

Adaleti Savunanlar Derneği (ASDER), Yüksek Askerî Şûra (YAŞ) kararı ile disiplinsizlik ve ahlâkî durum gerekçe gösterilerek, aslında inançları sebebiyle re'sen emekli edilen bütün mağdurlara iade-i itibar ve kaybedilmiş haklarının verilmesi için yasal düzenleme yapılmasını istedi. Konuyla ilgili olarak Dernek Başkanı Emekli Tuğgeneral Adnan Tanrıverdi tarafından hazırlanan ve açıklanan 63 sayfalık çalışmada, ilgili mevzuatta yapılması istenen değişiklikler anlatıldı.

Adaleti Savunanlar Derneği (ASDER), disiplinsizlik ve ahlâkî durumları gerekçe gösterilen ama, aslında inançları sebebiyle Yüksek Askeri Şûrâ (YAŞ) tarafından re'sen emekli edilen bütün mağdurların iade-i itibar ve kaybedilmiş haklarının verilmesi için yasal düzenleme yapılmasını istedi.

ASDER Başkanı Emekli Tuğgeneral Adnan Tanrıverdi tarafından hazırlanan "YAŞ İle İlgili Mevzuatta Yapılması Teklif Edilen Değişiklikler" başlıklı çalışma düzenlenen basın toplantısıyla kamuoyuna açıklandı. Özel bir formatla hazırlanan ve ekleri ile birlikte 63 sayfayı bulan raporun; Türk Silahlı Kuvvetlerinden (TSK), bir kısım subay ve astsubayların, yargılanmadan ve yargılanma hakkı da verilmeden, YAŞ kararları ile re'sen emeklilik işlemine tabi tutulmalarının hukuki olup olmadığı hususu ile bu işlemlere yetki veren mevzuat incelenerek, iç hukuk ve evrensel hukuk kurallarının da uygulanmasına imkân verecek yasa ve anayasa değişiklik tekliflerine ışık tutmak amacı taşıdığı belirtildi. Savunma hakkının olmadığı yerde hukuktan ve adaletten bahsetmenin mümkün olmadığı belirtilen çalışmada, adaletin bir devletin bekasının olmazsa olmaz şartı olduğu vurgulandı. Raporda, bir kısım subay ve astsubayların, yargılanmadan ve savunma hakkı verilmeden, YAŞ kararlan ile re'sen emeklilik işlemine tabi tutulmalarının evrensel hukuka ve iç hukuk ilkelerine aykırı olmaları sebebiyle; ortaya çıkan mağduriyetlerin telafi edilmesi ve yeni mağduriyetlerin de önlenmesi amacıyla mevcut mevzuatta özetle şu değişikliklerin yapılması istendi:

YARGI YOLU AÇILMALI

* Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının 125. maddesinde mevcut bulunan "Yüksek Askerî Şûrânın kararları yargı denetimi dışındadır" hükmünün anayasadan çıkarılmasının; ayrıca; anayasanın kabul tarihi olan 1982 tarihinden, değişikliğin yapılacağı tarihe kadar; YAŞ kararı ile disiplinsizlik ve ahlâki durum gerekçe gösterilerek, ama aslında inançları sebebiyle re'sen emekli edilen bütün mağdurların, bu işlemlerden dolayı yargıya baş vurmalarını sağlayacak yasal düzenlemenin de yapılması,

EMEKLİLİK HAKKI VERİLMELİ

* 926 sayılı TSK Personel Kanunun "disiplinsizlik ve ahlâkî durum sebebiyle ayırma" esaslarını düzenleyen, subaylar için 50. maddesinin (c) fıkrasının; astsubaylar için; 94. maddesinin (b) fıkrasının değiştirilerek "disiplinsizlik veya ahlakî durumları yargı kararları ile tescil edilen ve bu sebeplerden dolayı, Silahlı Kuvvetlerde kalmaları uygun görülmeyen subayların/astsubayların hizmet sürelerine bakılmaksızın haklarında T.C. Emekli Sandığı Kanunu hükümleri uygulanır" haline getirilmesi.

HAKLAR İADE EDİLMELİ

* 926 Sayılı Kanunun 29.07.1983 tarih ve 2870 sayılı Kanunla değişik 50. maddesinin (d) fıkrasının son bendinin son cümlesi ile, 94. maddesinin (c) fıkrasının son bendinin son cümlesi olan "bu gibi subaylardan/astsubaylardan durumlarının Yüksek Askerî Şura tarafından incelenmesi Genelkurmay Başkanlığınca gerekli görülenlerin Silahlı Kuvvetlerden ayırma işlemi, Yüksek Askerî Şûra kararı ile yapılır" hükmünün metinden çıkarılmasının; 926 Sayılı Kanunun 50.(c) ve 94 (b) fıkralarının değiştirildiği tarih olan 29.07.1983 tarihinden, değişikliğin yapılacağı tarihe kadar, YAŞ Kararı ile disiplinsizlik ve ahlaki durum gerekçe gösterilerek, aslında inançları sebebiyle re'sen emekli edilen bütün mağdurların iade-i itibar ve kaybedilmiş haklarının iade edilebilmesi için de yasal düzenleme yapılması

YARGI TESCİLİ OLMALI

* Kanunda yapılan değişikliğe paralel olarak; "disiplinsizlik ve ahlâki durum nedeniyle ayırma sicil belgesi düzenlenmesi ve uygulanacak esasları" düzenleyen, Subay Sicil Yönetmeliğinin 92., Astsubay Sicil Yönetmeliğinin 61. maddelerinin "a" ve "b" fıkralarının, YAŞ'a sevk imkânlarını ortadan kaldıracak ve "disiplinsizlik ve ahlâkî durumun" yargı kararı ile tescilini şart koşacak tarzda değiştirilmesi.

DİSİPLİNSİZLİK TESBİTİ

ETKİSİ MAHKEMEYE VERİLSİN

ASDER Başkanı Tanrıverdi, toplantıda yaptığı konuşmada, ASDER'in, yeni Anayasa çalışmalarının yapıldığı bu dönemde, YAŞ'ın hukuk dışı uygulamalarının son bulması için gerek Anayasada gerekse diğer mevzuatta yapılması uygun olacak değişiklikleri ortaya koymak amacıyla bir çalışma başlatıldığını, 2000 yılından bu yana yapılanlarıın da birleştirilerek, bir "hukukî doküman"ın ortaya konulduğunu belirtti. Tanrıverdi, şöyle devam etti:

"Yeni Anayasa çalışmasını fırsat bilerek,

1- Hem Anayasadan YAŞ kararlarını yargı denetiminin dışına çıkaran hüküm çıkarılmalı.

2- Hem de ihracı gerektiren disiplinsizliklerin tesbiti yetkisinin, Askerî Mahkemeye bırakılması hususu, Askerî Personel Kanununa ilave edilmelidir.

3- Hukuk dışı uygulamalarla mağdur edilenleri, mağduriyetleri ile başbaşa bırakmak, hukuk devletine yakışan bir davranış olamaz. Bu nedenle 1982'den beri YAŞ kararı ile ihraç edilip de hakkını yargı önünde arama imkanı elinden alınanlara bu imkanı sağlayacak, geriye dönük uygulama için de bir yasal düzenleme yapılmalıdır."

Ahmet Turan Söyler / İSTANBUL

23.01.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Sorunların kaynağı 12 Eylül

  ASDER Başkanı Tanrıverdi hazırladı

  MHP'nin formülü çözüm getirmez

  Bahçeli: AKP istismar ediyor

  Veli Küçük ve Kerinçsiz gözaltında

  Gazze'ye seyirci kalınmamalı

  Arıtman'ın hakkında suç duyurusu

  DTP'li Türk: Başörtüsü insan hakkı

  Şahin: 301 Meclise teklif olarak gelecek

  Çelik, kısa dönem askerliğe sıcak bakıyor

  Özcan rektörlerle biraraya geldi

  Öğretmenlerimiz öğle yemeğini evden getiriyor

  Yine kuş gribi alarmı

  En küçük il Bayburt

  Suyu tasarruflu kullanalım

  İSKİ, kaçağı düşürdü

  Tezek çilesi bitti

  Sokak hayvanları sahipsiz kalmayacak

  Cep telefonu, uykuya da zararlı

  Karneler, velinin ilgisini gösteriyor

  Kan bağışı yüzde 20 arttı

  Siirt'te 'Her Çocuk Okula' kampanyası


 Son Dakika Haberleri