Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 05 Şubat 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Kilo, erkeği daha çabuk öldürüyor

Kilo fazlalığı ve obezite giderek artan oranlarda görülen bir toplum sağlığı sorunu. Obezite, tansiyon, şeker hastalığı, yüksek kolesterol ve bunlara bağlı olarak gelişen kalp damar hastalıkları, kalp krizi gibi hastalıklara sebep oluyor.

Bir kişinin obez olup olmaması karın bölgesinde, iç organları saran yağlanmanın en basit şekilde değerlendirilmesi bel çevresinin ölçülmesi ile mümkün. Erkeklerde 102 cm. üzeri, kadınlarda ise 88 cm üzeri yüksek risk grubu olarak kabul ediliyor. Bir diğer ölçüm şekli de bel - kalça çevresi oranının alınması. Bu oran 0,85 üzerine çıktıkça riskin arttığı görülüyor.

Toplum geneline bakıldığında kilo fazlalığı ve obezite kadınlarda daha yaygın. Oysa ki obezitenin doğurduğu kronik hastalıklar ve bunun sonucu gelişen kalp-damar hastalıkları ve ona bağlı ölümlere bakıldığında erkeklerde durumun daha kötü.

Hızlı zayıflama diyeti yapmayın

VKV Amerikan Hastanesi Endokrinoloji Diyabet ve Metabolizma Uzmanı Dr. Tahir Haytoğlu, Obezite’ye karşı koymak için yapılması gerekenleri şöyle ifade ediyor: “İlâç tedavisinden çok, elbette doğru beslenme ve sağlıklı bir hayat tarzının erken yaşlarda benimsenmesi gerekir. Bu amaçla daha çocuk yaşta hareket etmek, egzersiz yapmak özendirilmeli, televizyon başında, bilgisayar başında çok uzun süre harcanmasından kaçınılmalı. Televizyon seyrederken yemek yeme, bir şeyler atıştırma gibi alışkanlıklar terk edilmeli, çocuklara bu alışkanlık hiç kazandırılmamalıdır. Beslenme konusunda temel prensipler olarak öğün atlanmaması ve yiyecek gruplarının bilinerek her grupta “sağlıklı” olanların “daha az sağlıklı” olanlara tercih edilmesi gerekir. Kilo kontrolü, kişinin kilo alırken tedbir almaya başlaması 20-30 kilo aldıktan sonra vermeye çalışmasından çok daha kolay bir yoldur. Kilo kontrolü için kişinin kendisini düzenli olarak tartması ve kendini kontrol etmesi gerekir. Beslenme alışkanlıklarında radikal değişimler içeren hızlı zayıflama diyetlerinden kaçınmak gerekir. Daha çok kalıcı yönde porsiyon kontrolü ve gereksiz kalorilerin kısıtlanma, besin değeri düşük ancak kalori değeri yüksek yiyeceklerin kısıtlanması daha etkili ve kalıcı bir önlem olacaktır.”

/ ANKARA

05.02.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Şam’da Bediüzzaman sempozyumu

  Hukuksal ve bilimsel dayanağı yok

  Lagendijk: Başörtüsü üniversitede serbest olmalı

  Demokrasi herkese lâzım

  Bahçeli’den emekli subay uyarısı

  Süreci durdurun, ortak çözüm bulalım

  Başörtüsü her yerde serbest olmalı

  Geçmişimizle yüzleşelim

  Yasağı kayıtsız şartsız kaldırın

  Değişiklikler yeni sorunlar getirecek

  İsveç’ten, AB üyeliğine destek

  Türkiye’nin, AB’ye katılımı şart

  Türkiyesiz, AB olmaz

  Zeytinburnu’ndaki patlamaya suç duyurusu

  "Türk jetleri sınır ötesini bombaladı" iddiası

  Doğu’da köy yollarında ulaşım sağlanamıyor

  Karadere Barajı dondu

  Gül, Katar’a gidiyor

  Badem ağaçları çiçek açtı

  Kiracılar ev sahibinin keyfî baskılarından kurtarılacak

  TCDD, 2008 yılı kurumsal hedeflerini belirledi

  ‘Jel’in sırrı çözüldü

  İnternette 3 boyutlu yolculuk

  Google’dan Microsoft’a itiraz

  Sigara, evlilik kararında etkili

  Kilo, erkeği daha çabuk öldürüyor


 Son Dakika Haberleri