Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 09 Şubat 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

DSÖ’den sigara yasağına tebrik

Dünya Sağlık Örgütünün yetkilisi Bettcher, Türk hükümetine, sigara kullanımını bütün kamu alanlarında yasakladığı için tebrik etti.

Dünya Sağlık Örgütünün (DSÖ) üst düzey yetkilisi Dr. Douglas Bettcher, DSÖ’nün dün New York’ta ilk kez yayınladığı ‘’Küresel Sigara Salgını Raporu-2008’’ ile ilgili açıklama yaptı.

Dünyada sigara kullanan insanların neredeyse üçte ikisinin, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 10 ülkede yaşadığına dikkat çeken Bettcher, raporda hem sigaranın, hem de sigaradan alınan verginin artırılması, sigara reklâmları ve kullanımını özendirmenin yasaklanması, insanların sigara dumanından korunması, sigaranın zararları konusunda bilinç oluşturulması, sigarayı bırakmak isteyenlere yardım edilmesi ve sigara kullanımının yakından takip edilmesi konularında ülkelere acil çağrıda bulunduklarını belirtti. Bu çağrılara bütün ülkelerin bir an önce cevap vermesini isteyen Bettcher, “Türk hükümetini hastane, okul ve işyeri gibi tüm kamu alanlarında sigara kullanımını yasaklayarak son derece cesur bir karar aldığı için ayrıca tebrik etmek istiyorum. Bu kararın uygulanması Türk halkının ölümcül sigara salgınından kurtarmaya yardımcı olacak” dedi. Bettcher, BM binasında yasağa karşın sigara içilmesinin doğru olmadığını belirterek, “Her konuda öncü olan BM’nin bu konuda geride kalması düşünülemez” diye konuştu.

DSÖ raporunun ülke bilgileri sorumlusu ekonomist Patrick Petit de bu raporun ilk kez ülkelerle ilgili verileri bir araya getirdiğine dikkati çekti. Petit, sigaranın ölümle sonuçlanan pek çok hastalığa yol açtığını ve ekonomilere de son derece büyük yük getirdiğini anlattı. Raporda dünyada 20. yüzyılda 100 milyon insanın ‘’sigara salgını’’ yüzünden öldüğü, eğer tedbir alınmazsa bu rakamın 21. yüzyılda bir milyara çıkabileceği belirtildi.

TÜRKİYE DÜNYADA 10. ÜLKE

Dünyada sigara kullanan insanların neredeyse üçte ikisinin, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 10 ülkede yaşadığının vurgulandığı raporda, bu ülkelerin sırayla Çin (yüzde 30), Hindistan (yüzde 10), Endonezya, Rusya, ABD, Japonya, Brezilya, Bangladeş Almanya ve son olarak Türkiye olduğu belirtiliyor. Raporun Türkiye ile ilgili bilgiler kısmında 2003 DSÖ Dünya Sağlık Anketi kapsamında elde edilen veriler doğrultusunda, her gün sigara içenlerin (18 yaş üzeri) oranının erkeklerde yüzde 49,9, kadınlarda yüzde 15,6 olduğu, her gün içmese de sigara kullananların oranının erkeklerde yüzde 52, kadınlarda ise yüzde 17,3 olduğu kaydediliyor. Türkiye’de 18 yaş altı gençler arasında ise sigara kullananların oranının erkeklerde yüzde 11,1, kızlarda yüzde 4,4 oranında olduğu belirtiliyor.

/ BİRLEŞMİŞ MİLLETLER

09.02.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Bolat: ‘Başörtüsünü bırak, ekonomiye bak‘ olmaz

  Özel üniversite açmak da yasak

  Şahin: Mutabakat arıyoruz

  İkinci tur oylama bugün

  Bağış: Mecliste başörtüsü serbest olsun demedim

  Yasak, yasal hale getiriliyor

  Hukukçulardan başörtüsü desteği

  YÖK: ÖSS kılavuzunu, 14 Şubat’ta görüşecek

  İstanbul’a bir üniversite daha geliyor

  DP'li belediye başkanları toplanıyor

  Hava destekli operasyon sürüyor

  Derneklere AB eğitimi

  80 bin dosya bilgisayara aktarılacak

  Kar tazminatı istiyorlar

  Ağca’ya red

  Bin kamyon kar

  DSÖ’den sigara yasağına tebrik

  Beden öğretmenliği adayları tiryaki çıktı

  İntihale ağır ceza getirildi

  Mahallî İdare Birlikleri geliyor

  Işık kirliliği, ekosistemi yok ediyor

  Konuşarak beyin ameliyatı oldu

  Satürn’ün uydusunda su olabilir

  Uzaydan dünyaya kâğıt uçak

  Topuklu ayakkabı bel ağrısı yapıyor

  Kaleiçi, turizm sezonuna ışıl ışıl girecek


 Son Dakika Haberleri