Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 09 Şubat 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Özel üniversite açmak da yasak

TBMM Başkanı Köksal Toptan, Türkiye’de özel üniversitelerin vakıf üniversitesi olarak dolaylı yoldan kurulduğunu belirterek, “Anayasamızda özel üniversite açılması yasağının kaldırılması lâzım. Bu çağda özel üniversite yasağı olan bir ülke var mı, bilmiyorum. Bizde var” dedi.

TBMM Başkanı Köksal Toptan, Türkiye’de özel üniversitelerin vakıf üniversitesi olarak dolaylı yoldan kurulduğunu belirterek, ‘’Anayasamızda özel üniversite açılması yasağının kaldırılması lâzım. Bu çağda özel üniversite yasağı olan bir ülke var mı, bilmiyorum. Bizde var’’ dedi. Türkiye Özel Okullar Birliği tarafından ortaöğretim sistemini irdelemek ve yüksek öğrenime geçiş uygulamalarını değerlendirmek amacıyla düzenlenen Ortaöğretim Sisteminde Arayışlar Sempozyumu Antalya’daki Sheraton Otel’de başladı.

Sempozyumda konuşan TBMM Başkanı Köksal Toptan, Türkiye Özel Okullar Birliğinin 1992 yılında yapılan ilk sempozyumuna katıldığını belirterek, o günden bu yana Türkiye’de eğitimde çok şeyler yapıldığını kaydetti. Toptan, dünyada bu süreç içinde büyük değişimler yaşandığını ifade ederek, bu değişimin özellikle bilgiyi üretmek ve kullanmak alanında gerçekleştiğini söyledi.

Eğitimde rakabetin Türkiye gibi kalkınmaya çalışan ülkelerin elindeki en önemli silah olduğunu dile getiren Toptan, eğitimi büyüme va kalkınmaya dönüştürmek için kullanan ülkelerin küresel rekabette yerini alacağını dile getirdi.

Bir ülkenin gerçek zenginliğinin insan kaynağı olduğunu vurgulayan Toptan, ‘’İnsan merkezli bilgi ekonomisine ciddî geçiş süreci yaşanmaktadır. Gittikçe küçülen yer kürede ülkeler yeni şartlarla karşı karşıyadır. Değişimi fark eden ülkeler kalkınma çağının önderi olabilirken, bu değişimin gerektirdiği teknolojiyi kullanamayan ülkeler yanıştan kopmaktadır’’ dedi. Sempozyum, bugün düzenlenecek oturumlarla sona erecek.

Özel üniversiteler kurulabilmeli

Türkiye’nin nüfusunun yarısından fazlasının 28 yaşının altında olduğuna dikkat çeken Toptan, genç nüfusun ancak eğitimle donatıldığında büyük avantaj sağlayacağını kaydetti. Türkiye’de özel üniversitelerin vakıf üniversitesi olarak dolaylı yoldan kurulduğunu dile getiren Toptan, şunları söyledi: ‘’Anayasamızda özel üniversite açılması yasağının kaldırılması lazım. Bu çağda özel üniversite yasağı olan bir ülke var mı, bilmiyorum. Bizde var. Herkes biliyor ki vakıf üniversitelerinin de bir sahibi var. Mütevelli heyeti dediğimiz de bir ailenin bireyleri. Birbirimize güven duygusunu kaybetmişiz maalesef. Türkiye’nin hızla öğretim üyesine ihtiyacı var. 70-80 bin öğretim üyesi yetmez. Özel üniversite yasağını kaldırmak için çok uğraştım ama başaramadım. Üniversitelerimizin toplumla daha çok bütünleşmesi lâzım. Bu üniversiteler bizim, Türkiye Cumhuriyeti’nin üniversiteleri. Toplumun üniversitelerle, üniversitelerin de toplumla kaynaşması lâzım. Önümüzdeki dönemde diliyorum ki bu konuda önemli mesafeler alırız.’’

/ ANTALYA

09.02.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Bolat: ‘Başörtüsünü bırak, ekonomiye bak‘ olmaz

  Özel üniversite açmak da yasak

  Şahin: Mutabakat arıyoruz

  İkinci tur oylama bugün

  Bağış: Mecliste başörtüsü serbest olsun demedim

  Yasak, yasal hale getiriliyor

  Hukukçulardan başörtüsü desteği

  YÖK: ÖSS kılavuzunu, 14 Şubat’ta görüşecek

  İstanbul’a bir üniversite daha geliyor

  DP'li belediye başkanları toplanıyor

  Hava destekli operasyon sürüyor

  Derneklere AB eğitimi

  80 bin dosya bilgisayara aktarılacak

  Kar tazminatı istiyorlar

  Ağca’ya red

  Bin kamyon kar

  DSÖ’den sigara yasağına tebrik

  Beden öğretmenliği adayları tiryaki çıktı

  İntihale ağır ceza getirildi

  Mahallî İdare Birlikleri geliyor

  Işık kirliliği, ekosistemi yok ediyor

  Konuşarak beyin ameliyatı oldu

  Satürn’ün uydusunda su olabilir

  Uzaydan dünyaya kâğıt uçak

  Topuklu ayakkabı bel ağrısı yapıyor

  Kaleiçi, turizm sezonuna ışıl ışıl girecek


 Son Dakika Haberleri