Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 10 Şubat 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Meclis kürsüsünde provokasyon

Üniversitelerde başörtüsü özgürlüğünü sağlaması öngörülen anayasa değişikliği süreci ikinci tur oylaması gergin başladı. Tunceli Bağımsız Milletvekili Kamer Genç, değişikliğe karşı olan muhalefet partilerini Meclis kürsüsünü işgal etmeye çağırınca oturuma ara verildi. Oturumu yöneten TBMM Başkanı Toptan, Genç’i “Meclisi böyle provokasyona davet edemezsiniz” diye uyardı.

TBMM Genel Kurulunda, başörtüsünün yükseköğretimde serbest bırakılmasını içeren anayasa değişikliği teklifinin 2. tur oylamasında, tartışmalar yaşandı. Tunceli Bağımsız Milletvekili Kamer Genç, değişikliğe karşı olan muhalefet partilerini Meclis kürsüsünü işgal etmeye çağırdı.

TBMM Başkanı Köksal Toptan, teklifin tüm maddeleri üzerinde 1. turda önergeler verildiğini hatırlattı. Toptan, 2. turda da maddeler üzerinde önergeler verildiğini belirterek, bu önergeleri işleme koydu.

CHP’li milletvekilleri ile Tunceli Bağımsız Milletvekili Kamer Genç’in ‘’1. maddenin metinden çıkarılmasını’’ içeren önergeleri birleştirilerek işleme konuldu.

CHP İzmir Milletvekili Canan Arıtman, önergesi üzerinde yaptığı konuşmada, türbanın bir dini mesele değil, ‘’Bugünün Türkiyesinde tarikatların ve emperyalizmin bayrağı’’ haline getirilmiş bir siyasi düşünce ve üniforma olduğunu savundu.

GENÇ’İN MUHALEFETE ÇAĞRISI

Tunceli Bağımsız Milletvekili Kamer Genç ise, aynı içerikteki önergesi üzerinde konuşurken tartışma yaşandı. Yapılmak istenen Anayasa değişikliğiyle başörtüsü hakkındaki yargı kararlarının ve laiklik ilkesinin ortadan kaldırılacağını savunan Genç, bu düzenlemeyle ilgili Anayasa mahkemesine gidildiğinde kendisinin de imza vereceğini söyledi. ‘’Anayasanın çatısını, şah damarını kesecek’’ nitelikteki düzenlemenin teklif bile edilmemesi gerektiğini ifade eden Genç, ‘’Sizin Genel başkanınız diyor ki ‘laikliğin teminatı benim.’ Sen laikliği tanımıyorsun ya...’Devlet laik olmaz, kişiler laik olur’ diyorsun. Peki sen kişi değil misin?’’ dedi.

Genç, AKP milletvekillerinin kendisine yönelik itirazlarına karşılık konuşmasını şöyle sürdürdü:

‘’Tek başına bir milletvekili olmasaydım, ne yapardım biliyor musunuz? Bu kürsüyü işgal ederdim. Bu kanunu çıkartmazdım. Tarih bizi affetmez. Çünkü bu kanunun buradan çıkartılmaması lazım. Bu bir mücadeledir. Laik Türkiye Cumhuriyeti devletini ortadan kaldırmaktır yapılan. Laik Türkiye Cumhuriyeti ortadan kaldırılırken biz nasıl majestelerinin muhalefetini yapalım. Öyle muhalefet olmaz. Çünkü bu yasa çıktığında Türkiye’nin başına bela açacaktır. Buyurun gelin bu kürsünün etrafında toplanalım. Birinci oylamayla laikliği yoğun bakıma aldınız, 2. oylama geçerse öldüreceksiniz. Gerçekten Laik Cumhuriyeti savunmak böyle lafla, majestelerinin muhalefetiyle olmaz, eylemle olur.’’

TOPTAN: MECLİSİ

PROVOKASYONA ALET EDEMEZSİNİZ

Konuşma süresi dolduktan sonra da kürsüden ayrılmayan Genç’e, Meclis Bakanı Toptan müdahale ederek, yerine oturmasını istedi. ‘’Böyle bir yasa yapma biçimi var mı? Türkiye Cumhuriyeti devleti yok edilemez. Muhalefetinizi yaptınız yerinize buyurun’’ diyen Toptan, Genç’in ‘’Müzakereleri sabote edecek davranışlardan kaçınmasını’’ istedi. Genç’i “Meclis’i böyle provakosyana davet edemezsiniz” diyen Toptan, Genç’in yerine oturmaması üzerine birleşime ara verdi. Arada da kürsüden ayrılmayan Genç’i Meclis İdare Amirleri ile grup başkanvekilleri ikna ederek yerine oturttu.

AKP ve MHP’li vekiller, Genç’in muhalefeti eyleme çağırmasına tepki gösterdi. TBMM Başkanı Köksal Toptan, birleşimin açılmasından sonra da yerinden itirazlarını sürdüren Genç’e, Meclisin nasıl çalışacağının, içtüzük, Anayasa ve gelenekleriyle belli olduğunu söyledi. Toptan, Genç’in yerine oturmasını istedi.

Genç’in oturmasının ardından 1. madde üzerinde DTP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan ve arkadaşlarınca, Anayasanın 10. maddesine ‘’Farklı kültürlere saygı gösterilir ve yaşatılır’’ ibaresinin eklenmesine ilişkin önerge verildi.

Konuşmaların ardından önergeler reddedildi.

/ ANKARA

10.02.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  İzlediği yol hükümeti sıkıntıya sokar

  İzin yasakçılara

  İkinci turda 411 kabul

  Meclis kürsüsünde provokasyon

  CHP yine Anayasa Mahkemesine gidiyor

  Başörtüsünde dayatma yanlış

  Erdoğan: İmtiyazlı ortaklık ifadesi çok çirkin

  DTP’ye verilen ek süre doluyor

  Esengün: Anayasa değişikliği daha geniş kapsamlı olmalı

  İnsan Hakları Komisyonu Almanya’ya gidecek

  Ayakkabısı çalınana yenisi veriliyor

  Doğuda köy yolları kapalı

  Uludağ’da kar rekor seviyede

  Sigara yasağı çok anlamlı

  Marmara’da 3,5 metrelik köpek balığı avlandı

  Üstün zekâlı öğrenciler için bir merkez daha

  Piller geri dönüşüme kazandırılmalı

  Çocuk işçiliğini önleyecek projeler destek bekliyor

  Çiğ köftede hastalık riski


 Son Dakika Haberleri