Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 12 Şubat 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Sivil Platform: YÖK 17’ye gerek yok

Pek çok sivil toplum kuruluşunun bir araya geldiği Temel Hak ve Özgürlükler Platformu, düzenlediği basın toplantısında, başörtüsü yasağının kalkması için Yüksek Öğretim Kanununun 17. maddesinin değişmesine gerek olmadığını açıkladı.

Temel Hak ve Özgürlükler Platformu’ndan yapılan açıklamada, başörtüsünün üniversitelerde serbest bırakılmasına ilişkin anayasada yapılan değişikliğin yeterli olduğu belirtilerek, Yüksek Öğretim Kanunu’ndaki 17. maddede değişikliğin yapılmasına gerek olmadığı kaydedildi.

Pek çok sivil toplum kuruluşunun bir araya geldiği Temel Hak ve Özgürlükler Platformu tarafından Mecidiyeköy Kültür Merkezi’inde düzenlenen basın toplantısında, başörtüsünün üniversitelerde serbest bırakılmasına ilişkin yapılan Anayasa değişikliği değerlendirildi. Hukukçular Derneği Başkanı Av. Kamil Uğur Yaralı tarafından Platform adına yapılan açıklamada, Anayasanın 10. ve 42. maddelerinde değişiklik yapılarak, Yüksek Öğretim Kurumlarında hukuka aykırı olarak uygulanan başörtüsü yasağının kaldırıldığı hatırlatıldı. İster bir hizmetin icrasında, isterse bir hizmetten yararlanılmasında olsun, başörtüsü yasağını uygulayanların açıkça suç işledikleri belirtilen açıklamada, şöyle denildi:

“Anayasanın ‘kanun önünde eşitliği’ düzenleyen 10. maddesi doğrultusunda yeni TCK’ya ‘ayırımcılık’ ilk defa bir suç olarak konulmuştur. Kamuoyunda yeterince bilinmeyen bu düzenleme 2005 yılından beri yürürlüktedir. Üniversite rektörleri de herhalde bu yeni düzenlemeden haberdar olmadıkları için yasağı bu kadar pervasızca uygulamaktadırlar.”

ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ YETERLİ

TCK’nın 122, 188 ve 112. maddelerine göre, ayrımcılığın suç teşkil ettiği hatırlatılan açıklamada, yeni kabul edilen haliyle Anayasa’nın 42. maddesinde, “kanunda açıkça yazılı olmayan hiçbir sebeple kimsenin yükseköğretim hakkından yoksun bırakılamayacağı ve öğrenim hakkının kapsamı ve kullanılmasının sınırlarının ancak kanunla tespit edileceğinin” açıkça düzenlendiği belirtildi. Aynı şekilde Anayasa’nın 10. maddesinde, özellikle “her türlü kamu hizmetinden yararlanılmasında devlet ve tüm idari makamların kanun önünde eşitlik ilkesine uygun olarak hareket etmek zorunda olduğunun açıkça belirtildiği kaydedilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Bundan sonra yükseköğretim kurumlarında başını örten hanımlara karşı gerçekleştirilen ayrımcılığın devam etmesi, açık ve seçik olarak anayasaya aykırı olacaktır. Artık yapılması gereken, yükseköğretim kurumlarında başörtüsü yasağının kaldırılması ve herkesin ayrımcılığa maruz kalmadan haklarını kullanabilmesinin yolunun açılmasıdır.

Bu noktada anayasada yapılan değişiklik yeterli olup, ayrıca daha önce AKP ve MHP tarafından kamuoyuna deklare edilen Yüksek Öğretim Kanunundaki değişikliğin yapılmasına gerek bulunmamaktadır. Nitekim başın örtülmesini yasaklayan bir kanun maddesi yoktur. Aksine Yüksek Öğretim Kanunu Ek. 17. madde ‘yürürlükteki kanunlara aykırı olmamak kaydı ile yükseköğretim kurumlarında kılık kıyafet serbesttir’ ifadesini taşımaktadır. Üniversitelerdeki keyfi uygulamalar ve alt düzenleyici işlem olan hukuka aykırı genelgeler, anayasanın değişen maddeleri, özellikle madde gerekçeleri karşısında hükümsüz kalmaktadır. Bu nedenle artık başörtüsü nedeniyle kimsenin yükseköğretim hakkından mahrum bırakılmayacağının özel olarak düze

Gösterilerin amacı mahkemeyi etkilemek

Açıklamanın ardından ASDER Başkanı Adnan Tanrıverdi, Anasaya değişikliğinin Meclisten geçmesinin ardından sürecin henüz tamamlanmadığını belirterek, yasağı savunanların düzenledği protesto gösterileriyle Anayasa Mahkemesinin kararırın etkilenmek istendiğini söyledi.

Hukukçular Derneği Başkanı Av. Kâmil Uğur Yaralı da bir soru üzerine yasak karşıtı gösterilerin demokratik bir tepki olduğu ifade ederek, “Ancak bir takım çağrışımlar yaparak, yasamanın görevinin ortadan kaldırılmak istenmesi yanlıştır. Bu gösterilere yargıçların katılması ise tarafsızlıklarını ortadan kaldıracağı için güveni zedeleyecektir ve yanlıştır” diye konuştu.

Ahmet Turan Söyler - Umut Yavu / İSTANBUL

12.02.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Yangın şehitleri duâlarla

  Demokrasi ve özgürlükleri genişletelim

  Sivil Platform: YÖK 17’ye gerek yok

  Yasağın kaldırılması hak teslimidir

  Üniversitelerde yasak sürüyor

  CHP iptalden emin

  Hisarcıklıoğlu: 18 yaşına gelene giyinme özgürlüğü vermemek olmaz

  Bu leke temizlenmeli

  DP misyonu, kutsal değerler üzerinden siyaset yapmaz

  İsrail’le bu samimiyet niye?

  Dersler ve sınav stresi birlikte başladı

  Yüzme havuzunda dizaltı şort yasağı

  Gençler projeleriyle yarıştı

  Kuş Cennetinde yangın

  G.Antepli genç, Türkiye'yi "kare kare" anlatacak

  Belde belediyelerinde tedirginlik

  “Baldız ve bacanak izni" yine uzlaşmazlık konusu

  Sulukule’ye TOKİ eli değecek

  Anadolu Baroları Platformu hürriyetlere taraf

  İkinci el araba fiyatına güvercin

  Avrupa, Mars projesine isim arıyor

  Jeotermal ısı yaygınlaşıyor

  3 bin kişi ilik nakli bekliyor

  Veliler gönüllü temizlik yapıyor

  Sigara tedaviyi de güçleştiriyor

  Türkiye sevdalısı Filipinli profesör

  Ya 1700 YTL başlık parası, ya berdel

  Google’nin cep yazılımı görücüye çıktı


 Son Dakika Haberleri