Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 15 Şubat 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Yavaşlama 2008’e sarkmasın

İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV) Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Kabaalioğlu, 2007 yılında Türkiye-AB ilişkilerindeki yavaşlamanın 2008 yılına da sarkması, Türkiye’nin siyasi, sosyal ve ekonomik alanda yapılması gereken reformları tartışmaktan uzaklaşmasına dair çekinceleri bulunduğunu bildirdi.

İKV’nin, "AB Katılım Sürecinde Türk İş Dünyasının Etki Analizi Kapasitesinin Artırılması’’ projesi kapsamında karar alıcılara yönelik düzenlediği seminerde konuşan Kabaailoğlu, AB üyeliğinin Cumhuriyet tarihinin en önemli uygarlık projesi olduğunu, ancak Türkiye’nin esas gündeminin başka alanlara kayarak, bu projenin geri planda kaldığını söyledi. Kabaalioğlu, "Çekincemiz, 2007 yılında Türkiye-AB ilişkilerindeki yavaşlamanın 2008 yılına da sarkması, Türkiye’nin siyasî, sosyal ve ekonomik alanda yapılması gereken reformları tartışmaktan uzaklaşmasıdır’’ dedi.

Reform sürecindeki yavaşlamanın, birlik içerisindeki vizyonsuz, gerçek anlamda güçlü ve dünyada söz sahibi bir AB yaratılması hedefini anlayamamış, bu nedenle Türkiye’nin üyeliğinin her iki taraf için de önemli getirileri olacağını görmek istemeyen çevrelerin elini güçlendirdiğini savunan Kabaalioğlu, Türkiye gibi dış politika gündemi yoğun bir ülkede dışişleri bakanlığı ile baş müzakerecilik makamının birbirinden ayrılması gerektiğini kaydetti.

Tam üyelik yolunda AB’ye üye ülkelerin kamu oylarını dikkate almanın ve bunun için ciddi çalışmalar yapmanın gerekli olduğunu belirten Kabaalioğlu, "Bir AB ülkesinde soydaşlarımıza yapılacak konuşma metnini Ankara parti merkezindeki danışman değil, o ülkedeki diplomatlar hazırlamalıdır’’ dedi.

ASP: AB, ÜYE OLMAK İSTEYEN

ÜLKELERE KAPILARINI KAPATAMAZ

İsveç Büyükelçisi Christer Asp da, AB’ye uyum ve katılım sürecinde Türkiye’nin bugüne kadar göz ardı edildiğini ifade ederek, AB’nin politik bir proje olduğunu, bazı ülkelerin birliğe üye olmamasının düşünülemeyeceğini kaydetti.

Asp, "AB, üye olmak isteyen ülkelere kapılarını kapatamaz. Biz kapıyı kapatırsak, başkaları açar ve bu da AB’nin yararına olmaz. Türkiye veya başka herhangi bir ülke birliğe alınmazsa, bu AB’nin geleceğini de risk altına alır’’ diye konuştu.

Türkiye’nin bölge ve Orta Asya’da ne kadar önemli olduğunu bildiklerini vurgulayan Asp, İsveç’in de tam üyelik öncesi Türkiye’nin karşılaştığı benzer problemler yaşadığını anlattı.

Asp, Türkiye’nin Avrupa’ya ait olmadığını söyleyenler bulunduğunu, ancak İsveç’in bu görüşe katılmadığını dile getirerek, "Türkiye, AB’ye üye olduğunda birliğin en büyük aile ferdi olacak. Almanya’yı geçecek ve parlamentoda da çok büyük payı olacak. Bu, AB bütçesine de katkı sağlayacaktır’’ diye konuştu.

“BATI İLE DOĞUNUN ÇATIŞMASI MANTIK DIŞI’’

Christer Asp, zaman zaman ‘’İsveç neden Türkiye’nin adaylığını desteklemeye başladı’’ sorusuyla karşılaştığını, buna karşılık ‘’Çünkü Türkiye değişti’’ cevabını verdiğini anlatırken, Türkiye’nin gerçekleştirdiği reformlar sayesinde aşama katettiğini söyledi. Reform sürecindeki yavaşlamanın artık hızlanacağını düşündüklerini belirten Asp, düşünce özgürlüğü alanında yapılacak reformların müzakere sürecine katkıda bulanacağını söyledi. ABD’li siyaset bilimci Samuel Huntington’un Medeniyetler Çatışması adlı kitabına da değinen Asp, şöyle konuştu: “Medeniyetler çatışması gibi bir tezin pratikte gerçekleşiyor olmasını görmek istemiyoruz. Batı ile Doğu’nun çatışması mantık dışıdır. Doğu ile Batı’nın farkları arasındaki köprü olma rolü, tabiî ki Türkiye’nindir. Türkiye’nin AB’ye tam üyeliğinin gerçekleşmemesi, ılımlı güçleri hayal kırıklığına uğratacaktır. Ayrıca, AB’nin Hristiyan kulübü olduğunun altı çizilecektir. AB, Hristiyan kulübü değildir.’’

/ İSTANBUL

15.02.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  AİHM’in başörtüsü kararı değişebilir

  Medyanın başörtülü avı

  KEİ-AB ilişkilerinde büyük potansiyel var

  Vakıflarda AKP-MHP tartışmas

  AKP, Tuna’yı disipline verdi

  Bush Firavun’u geçti

  Danıştay sanığı 2 kez müebbete mahkûm

  Cuntz: Yangın için yoğun çalışıyoruz

  Başörtüsü inat değil, inanç meselesi

  Kimse inancından dolayı hakarete maruz bırakılamaz

  Yavaşlama 2008’e sarkmasın

  Dora Bakoyanni: Türkiye, AB’ye tam üye olmalı

  DTP’li Tuncel için 15 yıl istendi

  Ne kadar iyi marka, o kadar başarı

  Anayasa Mahkemesi kanun koyucu değil

  Umre ve hac fiyatları belirlendi

  Milaslı öğrencilerin okuma azmi

  Kara Kuvvetlerine sivil memur alınacak

  Eğitime kar engeli

  Otomobiller birbiriyle konuşacak

  Teknoloji eşittir oyun

  Şişmanlıkla gelen hastalık

  Keçiboynuzu bir çok hastalığa iyi geliyor

  Medya sağduyulu olmalı

  Parmak emmeyi görmezden gelin

  Kansızlığın sebebi yetersiz beslenme

  RTÜK’ten şiir yarışması


 Son Dakika Haberleri