Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 15 Şubat 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Anayasa Mahkemesi kanun koyucu değil

Özgür-Der son haftalarda yaşanan başörtüsü tartışmalarına yeni açılımlar sağlamak amacıyla önceki akşam İstanbul Zübeyde Hanım Kültür Merkezi Tiyatro Salonu’nda “Başörtüsüne Özgürlük Sürecinin Neresindeyiz?” başlıklı bir panel düzenledi. Panele, İstanbul Özgür-Der Genel Başkanı Hülya Şekerci, Mazlumder Yönetim Kurulu Üyesi Gülden Sönmez, Hukukçular Derneği Başkanı Kâmil Uğur Yaralı, Ak-Der Başkan Yardımcısı Fatma Benli ve ASDER Başkanı Adnan Tanrıverdi katıldı.

Türkiye’nin önde gelen özgürlükçü kuruluşlarının temsilcilerinin katıldığı panelde, başörtüsü krizinde yaşanan süreç ve gelinen nokta ele alındı. Panelde, zaten sanal bir yasak olan uygulamanın kaldırılması için aslında bir yasaya gerek olmadığı ancak çıkarılan yasayla halihazırda elde olan ancak gaspedilen hakların altının çizildiği görüşü vurgulandı.

Panelde konuşan Ak-Der Başkan Yardımcısı ve onlarca başörtüsü dâvâsının avukatı olan Fatma Benli, başörtüsü yasağının somut bir maddeye yahut gerekçeye dayandırılmayan, sanal bir yasak olduğunu ifade etti. Bu konuda yasalarda açık ve net herhangi bir düzenleme bulunmadığını vurgulayan Benli, çeşitli dönemlerde yargıçların başörtüsü aleyhinde verdikleri kararların ise açık bir maddeye dayanmayan, yorum içeren kararlar olduğunu belirtti. Bu hususta karşılarına Anayasa Mahkemesi’nin bir takım kararlarının çıktığını da ifade eden Benli, “Anayasa Mahkemesi kanun koyucu değildir. Parlamentonun üzerinde de değildir. 153. maddede ‘Anayasa Mahkemesi kanun koyucu olarak hüküm ihdas edemez’ şeklinde bir madde bulunmaktadır.” dedi.

Türkiye’nin yargıçlar devleti olmadığını hatırlatan Benli, “Eğer yargıçlar devleti olsaydık meclisi seçmez ve yasama ve yürütme görevlerini yerine getirmek üzere milletvekillerini parlamentoya göndermezdik. Onların yerine yargıçlar seçer ve bizi yönetmelerini isterdik.” ifadelerini kullandı. Anayasa’nın değiştirilemez ilkeleri arasında laiklik haricinde ‘demokratik hukuk devleti’ ve ‘insan hakları’ gibi vurguların da yer aldığını hatırlatan Benli, “2. maddede sadece laikliğe değil aynı zamanda insan haklarına ve hukuk devleti olmaya da vurgu yapılmıştır. Bunu görmezden gelemeyiz” dedi.

Meclisten büyük bir oy çokluğu ile çıkan yeni yasa hükümleri ile ilgili de konuşan Benli, “Yapılan değişikliklerin tam olarak arzu ettiğimiz ve istediğimiz şekilde düzenlemeler olduğunu söyleyemeyiz. Sözkonusu düzenlemeler zaten elimizde olan bir hakkın altının çizilmesinden başka bir anlam ifade etmiyor. Dolayısıyla keyfiliklere ve kasıtlı yorumlara izin vermeyen ifadeler olmasını tercih ederdik.” dedi.

Anayasa’da açık bir şekilde hiçkimsenin yüksek öğretim hakkından mahrum bırakılamayacağının vurgulandığını belirten Benli, “Devletin kamu hizmetinde eşitlik ilkesi vardır. Kimse yüksek öğretimden mahrum bırakılamaz. Bundan sonra YÖK kanununda herhangi bir değişikliğe gidilmesine gerek yok. Yine de bazı rektörler tarafından söylendiği gibi ‘derslere almama, düşük not verme’ gibi ayrımcılık yapılacak olursa, rektörler ve sorumlular anayasal bir suç işlemiş olacaklardır. Böyle bir durumda rektörler hakkında suç duyurusunda bulunma hakkımız vardır.” ifadelerini kullandı.

Konuşmasının sonunda Benli, “Bundan sonra bizim üzerimize düşen, elde ettiğimiz bu hakkı provokasyonlara gelmeden kullanmaktır.” dedi.

Umut YAVUZ / İSTANBUL

15.02.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  AİHM’in başörtüsü kararı değişebilir

  Medyanın başörtülü avı

  KEİ-AB ilişkilerinde büyük potansiyel var

  Vakıflarda AKP-MHP tartışmas

  AKP, Tuna’yı disipline verdi

  Bush Firavun’u geçti

  Danıştay sanığı 2 kez müebbete mahkûm

  Cuntz: Yangın için yoğun çalışıyoruz

  Başörtüsü inat değil, inanç meselesi

  Kimse inancından dolayı hakarete maruz bırakılamaz

  Yavaşlama 2008’e sarkmasın

  Dora Bakoyanni: Türkiye, AB’ye tam üye olmalı

  DTP’li Tuncel için 15 yıl istendi

  Ne kadar iyi marka, o kadar başarı

  Anayasa Mahkemesi kanun koyucu değil

  Umre ve hac fiyatları belirlendi

  Milaslı öğrencilerin okuma azmi

  Kara Kuvvetlerine sivil memur alınacak

  Eğitime kar engeli

  Otomobiller birbiriyle konuşacak

  Teknoloji eşittir oyun

  Şişmanlıkla gelen hastalık

  Keçiboynuzu bir çok hastalığa iyi geliyor

  Medya sağduyulu olmalı

  Parmak emmeyi görmezden gelin

  Kansızlığın sebebi yetersiz beslenme

  RTÜK’ten şiir yarışması


 Son Dakika Haberleri