Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 19 Şubat 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

“Sıra geceleri” sıradanlaşmasın

Şanlıurfa’nın önemli kültür ögelerinden biri olan “sıra gecesi” geleneğinin son yıllarda ticarileşerek özünü kaybetmesi tehlikesi üzerine, Devlet Türk Halk Müziği Korosu bünyesinde kurulan “Urfa Ahengi” grubu, katıldıkları programlarda, gerçek “sıra gecesi” geleneğini aktarmaya çalışıyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Şanlıurfa Devlet Türk Halk Müziği Korosu Müdürü Feridun Yüzgen, sıra gecesi geleneğinin kentin önemli kültürel unsurlarından biri olduğunu belirtti.

Yüzgen, sıra gecesinin yıllardır dost ve arkadaş meclislerinin belli zaman aralıklarıyla bir kişinin evinde toplanıp, günün sosyal, ekonomik sorunlarının yanı sıra kültürel ve sanatsal sohbetlerin yapıldığı verimli bir etkinlik olduğunu söyledi.

Sıra gecesi etkinliklerinin, daha samimi ortamlarda yaşanması için sesi güzel olan kişilerin, etkinlikte yöresel türküler seslendirdiğini anlatan Yüzgen, ancak son yıllarda kente gelen yerli ve yabancı turistlere “sıra gecesi” geleneğini tanıtmak amacıyla oluşturulan grupların, gerçek sıra gecesinin özünü değiştirdiğini savundu.

Etkinlikte zaman zaman seslendirilen türkülerin yöreye ait olmadığını ifade eden Yüzgen, “Bazı gruplar özüne uygun sıra gecesi geleneğini tanıtmak yerine, ne olduğu belli olmayan bir müzik icra ediyorlar. Seslendirilen türküler bile Şanlıurfa’ya ait değil. Kimi grupların kaygısı ticari olduğu için kentimizin önemli bir değeri olan geleneğimiz yozlaştırılıyor. Dışardan gelen insanlar da sıra gecesini yanlış öğreniyor. Halbuki sıra gecesi sosyal bir okuldur. Ancak günümüzde öyle bir hale getirildi ki akla sadece müzik geliyor” diye konuştu.

19.02.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Yabancı sinemacılar bürokrasiden çekmeyecek

  İtfaiyeye tarihi koruma kitabı

  “Sıra geceleri” sıradanlaşmasın

  Minibüste okuma kampanyası


 Son Dakika Haberleri