Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 20 Şubat 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Milliyetçilik, korkulardan besleniyor

TESEV’e “Milliyetçilik ve Türkiye-Avrupa Birliği İlişkileri” raporunu hazırlayan Doç. Dr. Umut Özkırımlı, “Türkiye’deki resmi milliyetçilik etnik bir milliyetçiliktir. Türkiye’deki AB karşıtları ile Avrupa’daki Türkiye karşıtları gerçeklikten uzak ve algılara dayalı sanal korkularla beslenmektedir” dedi.

TESEV Dış Politika Programı tarafından, Şubat 2008’de yayımlanan “Milliyetçilik ve Türkiye-Avrupa Birliği İlişkileri” başlıklı çalışma, Conrad Otel’de düzenlenen toplantıyla kamuoyuna sunuldu. Raporu hazırlayan Doç. Dr. Umut Özkırımlı, çalışmasının birinci bölümünde görsel ve yazılı basında sıkça dile getirilen üç miti yıkmayı hedeflediğini söyledi. Bu mitlerin birincisinin “Milliyetçilik yükseliyor” şeklinde lanse edilen anlayış olduğunu ifade eden Özkırımlı, “‘Milliyetçilik yükseliyor mu?’ sorusu yanıltıcı bir sorudur; milliyetçiliğin sürekliliğini görmemizi engeller. Milliyetçilik kriz dönemlerinde belirli gelişmelerin etkisiyle daha görünür bir hal alabilir, keskinleşebilir, saldırganlaşabilir. Ama asla yok olmaz. Milliyetçiliğin yükselişi olarak adlandırılan şey ise, var olan ama fark edilmeyen milliyetçiliğin farkına varılmaya başlanmasıdır” dedi.

Her milliyetçiliğin etnik milliyetçilik olduğunu öne süren Doç. Dr. Özkırımlı, Türkiye’de devlet tarafından benimsenen milliyetçiliğin de ‘etnik’ milliyetçilik olduğunu savundu. Milliyetçiliğin siyasetin hegemonik dili olduğunu kaydeden Doç. Dr. Özkırımlı, “Türkiye’de milliyetçilik devlet tarafından aralıksız yeniden üretilen, toplumun hemen hemen her kesimi tarafından benimsenen bir algı biçimidir” dedi.

Doç. Dr. Özkırımlı, çalışmasının ikinci bölümünde ise Türkiye-Avrupa Birliği (AB) ilişkilerine odaklandığını kaydederek, “Bu ilişkilerde temel sorun karşılıklı korkulardır. Bu korkuların ne ölçüde gerçeğe dayandığı çok önemli değildir, çünkü algıya dayalı korkular inananlar için aynı ölçüde gerçektir. Milliyetçilik bu korkulardan beslenirken aynı zamanda onları da besler, yeniden üretir” dedi.

Doç. Dr. Özkırımlı, Avrupa kamuoyunda, Türkiye’nin üyeliğine dönük korkuların göç, kimlik ve güvenlik başlığı altında değerlendirilebileceğini ifade ederek, Türkiye’de ön plâna çıkan korkunun ise egemenlik ve bölünmez bütünlük kapsamında ele alınabileceğini belirtti. Türkiye’nin ve Avrupa’nın birbirine karşı olan bu korkuların aynı gerekçelere dayanmamasına rağmen birbirinden beslendiğini belirten Doç. Dr. Özkırımlı, “Her iki tarafta da korkulardan rant elde eden kesimler var” dedi.

Doç. Dr. Özkırımlı, Türkiye kamuoyunun AB’nin yekpare bir yapıda olmadığını da belirterek, şöyle devam etti: “Bu yapı içinde Türkiye’nin üyeliğini istemeyenler kadar isteyenlerin de olduğunu görmeli ve Türkiye bu süreçte üzerine düşeni yerine getirmelidir. Milliyetçi bakış üyelik kriterlerini taviz olarak görecektir. Bu tavizleri Türkiye’yi bölmek isteyenlerin Sevr’i hortlatma çabaları olarak algılayacaktır. Oysa Türkiye’nin reformları hayata geçirmesi Türkiye’nin yararınadır.”

Doç. Dr. Umut Özkırımlı’nın hazırladığı rapor ile ilgili sunumunun ardından Sabancı Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Ayşe Kadıoğlu ve Galatasaray Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ahmet İnsel, rapor ile ilgili değerlendirmeleri sundular.

MİLLİYETÇİLİK HARİTASI

Özkırımlı’nın hazırladığı Türkiye'de milliyetçilik haritasına göre, AKP çizgisinin milliyetçilik anlayışı ‘batıcı ve antilâik’ olarak değerlendirilirken; resmî ve ulusalcı milliyetçilik ise ‘lâik ve batı karşıtı’ olarak nitelendiriliyor. Türkçü, radikal milliyetçilik (MHP ve Milli Görüş vs. çizgisi) ise ‘antilâik ve batı karşıtı’ olarak nitelendiriliyor. Bütün bunların dışında Kürt milliyetçiliğinin de olduğunun altı çiziliyor.

İSTANBUL / Umut Yavuz

20.02.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Erdoğan gündemi ekonomiye çevirdi

  Bahçeli’den ihanet suçlaması

  Baykal’a göre, türban Kur’ân'ın emri değil

  Başörtüsü temel hak

  AİHM yine mahkum etti

  Şahin: Yeni 42 ilçe kurulacak

  Hak-İş’ten Kosova sendikalarına destek

  Milliyetçilik, korkulardan besleniyor

  İcrada rüşvet operasyonu

  Veliler için yol haritası

  Cumhurbaşkanı Gül, Tanzanya’ya gidecek

  İran: PKK’ya karşı biz de çok şehit verdik

  ÖSS adayları başvuru için beklemeyecek

  Almanya, İstanbul’da üniversite kurmak istiyor

  Doktorlar tercih aşamasında

  İstanbul’un trafik-ulaşım problemi masaya yatırıldı

  Yük treninin iki vagonu raydan çıktı

  Ters makasa giren tren kaza yaptı

  Bu kar, berekettir

  Binlerce köy yolu kapalı

  Evsizlere şefkat eli uzandı

  130 bin aileye gıda yardımı yapılacak

  Yaban hayatına esnaf desteği

  Gazlı içeceklerin yerine süt ve ayran

  İnternet uyuşturuyor

  Araçlara teknoloji fren

  Korkanlar için küçük iğne


 Son Dakika Haberleri