Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 05 Mart 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

Katleden İsrail, suçlanan Hamas

İsrail ve Filistin’deki temasları öncesi Mısır’a uğrayan ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, Hamas’ı barış sürecini sabote etmeye çalışmakla suçladı.

Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek ve Dışişleri Bakanı Ahmet Ebul Geyt’le görüşen Rice, daha sonra Geyt’le ortak basın toplantısı düzenledi.

Barış Süreci’nin yeniden devam etmesi için çalışacağını söyleyen Rice, bu süreci roket saldırılarıyla önlemeye çalışanlar bulunduğunu belirtti. Rice, Hamas’ın eylemleriyle istikrarsızlık oluşturmaya çalıştığını da öne sürdü. Geçtiğimiz hafta Çarşamba günü Gazze Şeridi’ni füzelerle vurduktan sonra tanklarla bölgeye giren İsrail; çoğu bebek, çocuk ve sivillerden oluşan 116 kişiyi öldürmüş, dünyanın tepkisine rağmen operasyonların devam edeceğini duyurmuştu.

Hamas’ın Filistin Yönetimi’nin bir parçası olduğunu söyleyen Mısırlı meslektaşı Geyt ise İsrail’in ölçüsüz güç kullandığını belirtti. İsrail’e geçen Rice, İsrail ve Filistinli yetkililerle yapacağı görüşmelerde geçtiğimiz yıl kasım ayında ABD’nin Maryland eyaletinin Annapolis şehrinde yapılan Ortadoğu Barış Konferansı’nda alınan kararların uygulanabilmesi için taraflara baskı yapacak.

Görüşmelerin en kısa zamanda yeniden başlaması gerektiğini söyleyen Rice, görüşmelerin aksamasının Hamas’ın elini güçlendireceğini iddia etti. Annapolis’te alınan ve yıl sonuna kadar Filistin devletinin kurulması kararının gerçekleşebilmesi için de tarafların isteğini ortaya koyması gerektiğini belirten Rice, anlaşmanın yürürlüğe girmesinin uzun bir süreç alacağını bildiğini de ifade etti. Sık sık Hamas’ı eleştiren Rice, İran’ın da Hamas’a yardım ettiğini öne sürdü. Rice’ın Kahire’deki temasları sırasında Mısır’ın İsrail sınırını koruyan güvenlik güçlerinin sayısını artırma talebini de dinlediği ve bu konuyu İsrailli yetkililerle görüşeceği ifade ediliyor. İsrail, Gazze’ye tünellerle giren kaçak silâhlar ve sınırı geçen kaçak göçmenlerle etkili mücadele için Sina Yarımadası’ndaki asker sayısının artırılmasını isteyen Mısır’ın talebini reddediyor.

Ancak İsrail ise güvenliği için tehdit olarak gördüğü bu durumun 1979 tarihli Camp David Anlaşması’na aykırı olduğunu öne sürüyor. Rice’ın İsrail temasları sırasında Gazze’nin dünyaya açılan tek kapısı olarak adlandırılan Rafah Sınır Kapısı’nın açılması ve kontrolünün Hamas’tan alınarak El Fetih’e verilmesi gibi önerileri de masaya yatıracak. Daha önce de, Beyaz Saray Sözcüsü Gordon Johndroe yaptığı açıklamada ‘’Masum sivilleri hedef alan bütün şiddetin ve terör eylemlerinin sona erdirilmesi’’ çağrısında bulunduklarını belirtmişti.

/ KAHİRE

05.03.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Katleden İsrail, suçlanan Hamas

  Yeni bir süper Salı

  ‘Hizbullah’ın 30 bin roketi var’

  Kıbrıs’ta köprüler kuruluyor

  Sarkozy ve Merkel Akdeniz Birliği’nde mutabakata vardı

  Dinler arası zirveye hazırlık

  Havuzda tesettüre onay

  ‘İslâmı anlat’ yardımı

  Rum tarafına Türkçe bilen Amerikan elçisi


 Son Dakika Haberleri