Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 07 Mart 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

Vatikan-İslam buluşması

Vatikan’da Kasım ayında düzenlenecek Katolik-Müslüman Forumu’na ilişkin kimi ayrıntılar belli oldu. Papa’ya açık mektuba imza atan 138 Müslüman din adamı ve aydınlar arasından seçilerek oluşturulan heyetle Katolik yetkilileri 5-6 Kasım’da Vatikan’da biraraya getirecek forum, ‘’taraflar arasında eşitlik’’ ilkesine göre düzenlenecek.

Bu ilkeye Müslüman heyetin Papa tarafından kabulü sırasında da uyulacak. Papa 16. Benediktus’un yapacağı konuşmaya karşılık olarak, Müslüman heyetini temsilen bir din bilginine de konuşma imkanı sunulacak.

Foruma ilişkin ayrıntılar, ön hazırlık çalışmaları çerçevesinde Vatikan yetkilileriyle temaslarını tamamlayan 5 kişilik Müslüman heyetin temsilcileri tarafından Roma’da bir basın toplantısıyla açıklandı.

Amman’daki Kraliyet İslami Stratejik Araştırmalar Merkezi Başkanı Dr. Arif Ali Nayid, basın toplantısında bir soru üzerine, Papa 16. Benediktus’un 13 Eylül 2006’da Regensburg’da İslam’ı şiddetle eleştiren bir konuşma yapmasının Müslümanlar’ın belleğinde halen yerini koruduğuna da değinerek, ‘’Papa’nın Regensburg konuşması bir hataydı. Önemli olan hataları düzeltme niyetinde olmaktır. Görebildiğimiz kadarıyla Vatikan, diyaloğu sürdürmekte kararlı’’ dedi.

Nayid, Papa’nın Regensburg konuşmasına farklı tepkilerin İslam dünyasında varlığını sürdürdüğüne de dikkati çekerek, ‘’Kimi Müslümanlar o konuşmadan halen olumsuz etkileniyorlar. Papa’nın açıkça özür dilemediğini belirterek, konuya halen eleştirel yaklaşanlar var’’ diye konuştu. Yapılan açıklamaya göre, Müslüman-Katolik Forumu’nda her iki taraf da din adamları ve akademisyenlerden oluşan 24’er kişilik heyetlerle temsil edilecek.

Forumda tanrı sevgisi, komşu sevgisi, insan onuru ve karşılıklı saygı konuları ele alınacak.

Katılımcıların kimlerden oluşacağı, gelecek süreçte belirlenecek.

Katolik-Müslüman Forumu’nun süreklilik taşımasının da kararlaştırıldığı ve forumun 2 yılda bir toplanmasına karar verildiği belirtildi.

İki dinin müntesiplerinin birbirlerini daha yakından tanımalarını amaçlayan forum, dönüşümlü olarak Vatikan’ın yanısıra İslam ülkelerinde de yapılacak.

Vatikan yetkilileriyle Katolik-Müslüman Forumu’nun teknik ayrıntılarını belirleyen Ari Ali Nayid, Islamica Magazine dergisinin genel yayın yönetmeni Süheyl Nahuda, Cambridge Üniversitesi öğretim üyelerinden Abdülhakim Murad Winter, İtalyan Müslümanlardan yazar Yahya Pallavicini ile Ankara’daki Siyaset Ekonomi ve Toplum Araştırmaları (SETA) Vakfı’nın kurucularından Dr. İbrahim Kalın’dan oluşan 5 kişilik heyet, Roma Katolik Kilisesi’nin yanısıra diğer Hristiyan kiliseleri ve cemaatleriyle de diyalog ve işbirliğini amaçlayan çalışmalarını sürdürmekte olduklarını da kaydetti.

/ VATİKAN

07.03.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Vatikan-İslam buluşması

  Demokratlar önde gidiyor

  Gazze’de insanlık dramı

  Amerikan Genelkurmayı çekilme takvimine karşı

  İsrail nükleer silahlarına Araplardan misilleme

  Mısır polisinden Müslüman Kardeşler operasyonu

  Taliban vericileri havaya uçuruyor

  Olmayan Akdeniz birliğine iki başkan

  Obezite tedavisinde yeni umut

  Havada yeşil uçuş dönemi

  Ölmek suç oldu!


 Son Dakika Haberleri