Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 11 Mart 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

İpek Yolu yeniden canlanıyor

Tarihî İpek Yolu’ndaki Selçuklulardan kalma han ve kervansarayların turistik tesis olarak hizmet vereceği bildirildi. Konya Vakıflar Bölge Müdürü İbrahim Genç, Çin, İran ve Türkiye’yi birbirine bağlayan tarihi İpek Yolu’nun Kayseri, Nevşehir, Aksaray, Konya üzerinden iki kola ayrılarak Antalya ve İzmir’e ulaştığını söyledi.

Selçuklu döneminde inşa edilen han ve kervansarayların İpek Yolu üzerinde çok amaçlı yapıldığını belirten Genç, ‘’20 ile 30 kilometre mesafede, yani bir günlük yürüyüş yolu mesafesinde inşa edilen han ve kervansaraylar, insanların konaklama başta olmak üzere çeşitli ihtiyacını karşılamak için inşa edilmiştir. Bu yerler konaklamanın yanında ticaret yolu üzerindeki güvenliği de sağlamıştır’’ dedi.

Türkiye’de sıralanışı ve sıklığıyla tarihî han ve kervansaraylara en fazla Aksaray ve Konya’da rastlandığını vurgulayan Genç, ‘’Selçuklular’ın en büyük hanlarının bulunduğu bir bölgedeyiz. Konya Vakıflar Bölge Müdürlüğü olarak, bizim sahamızda ele alınmayan han ve kervansaray kalmadı. Bölgemizdeki han ve kervansarayların bir kısmının onarım ve restorasyonu bitti, bir kısmının onarım ve restorasyonu devam ediyor’’ diye konuştu.

SULTANHANI DA RESTORE EDİLİYOR

Nevşehir girişinden Konya çıkışına kadar olan han ve kervansaraylarda restorasyon çalışmalarının devam ettiğini dile getiren Genç, şunları kaydetti: ‘’İpek Yolu’nun Aksaray’da başlangıç noktası olan Alayhan’ın projesi çizildi. Proje için Anıtlar Kurulu’ndan izin alındı ve 2008 yılında restorasyonuna başlanacak. İpek Yolu’nda Alayhan’dan sonra gelen Öresin Han’ın ihalesi yapıldı. Elektrik ve şantiye işleri bitti ve 2008 yılı içinde tamamlanacak. Öresin Han’dan sonra gelen Ağzıkarahan’da 2008 yılı içinde ihaleye çıkılacak ve restorasyonuna başlanacak. Akhan’da küçük bir yıkıntı var ve burada bir çalışmamız olmayacak. Selçukluların en iyi korunmuş hanlarının başında gelen Sultanhanı’nda proje aşamasındayız ve restorasyonuna başlayacağız.’’

Konya sınırlarına girdikten sonra Obruk Han’ın devamında yolun ikiye ayrıldığını belirten Genç, Akşehir yönüne uzanan birinci yolda Zulmanda Han, Zıvarık Hanı, Kadınhanı, Ilgın’da Lala Mustafa Paşa Kervansarayı’nın bulunduğunu, Konya’ya doğru uzanan ikinci yolda ise Zazadın Han, Horozlu Han, Hocacihan Hanı, Altunapa Hanı, Kızılören Hanı, Kuru Çeşme Hanı’nın yer aldığını anlattı. Genç, Konya’daki han ve kervansarayların proje, onarım ve restorasyon çalışmasının 2008’de yapılacağını dile getirdi.

HANLAR İŞLETMEYE AÇILACAK

Hanların onarım ve restorasyonunun ardından işletmeye açılacağını vurgulayan Genç, ‘’Tarihî İpek Yolu’ndaki Selçuklular’dan kalma han ve kervansaraylar turistik tesis olarak hizmet verecek. Uzun yıllardır kullanılmayan bu nostaljik mekânlar hem yeniden ayağa kalkacak hem de turizmin hizmetine sunulmuş olacak’’ dedi.

Han ve kervansarayların kiraya verileceğini kaydeden Genç, ‘’Bu mekânları, restorasyonun ardından uygun koşullarda kiraya vermeye çalışıyoruz. Örneğin şu an Kadınhanı’ndaki tarihî han mağaza, Konya’daki Horozlu Han ise restoran olarak işletiliyor. Sultanhanı ise kültürel amaçlı olarak Belediye tarafından işletilecek’’ diye konuştu.

11.03.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  İpek Yolu yeniden canlanıyor

  Kenan Pars vefat etti

  Beypazarı'nda Mehmet Âkif Ersoy belgeseli

  Türkiye, Avrupa müziğine evsahipliği yapacak

  Ücretsiz internet kütüphaneye ilgiyi arttırdı

  Erkeklere Yusuf kızlara Zeynep ismi

  Konya tanıtım üssü gibi


 Son Dakika Haberleri