Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 18 Nisan 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Para üreticiye değil aracının cebine gidiyor

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Başkanı Şemsi Bayraktar, pirinç üreticisine verilen fiyat üç yıldır değişmezken, perakende fiyatlarda son 3 ayda yüzde 100’ü aşkın artış yaşanmasına dikkat çekerek, üreten değil aracıların kazandığını söyledi.

Yaptığı açıklamada, tarım ve gıda fiyatlarıyla ilgili son gelişmeleri değerlendiren Bayraktar, son dört yılda fiyatların değişmediği, 2007 yılında açıklanan fiyat 3 yıl önceki ile aynı olduğu, buna karşılık, son bir yılda gübre fiyatlarının yüzde 100, mazot fiyatlarının yüzde 23 arttığını anlattı. Bayraktar, pirincin perakende fiyatında yaşanan aşırı artışa da dikkat çekerek, “Çeltik üreticisi bu durumda iken, 2008 yılının Nisan ayına gelindiğinde pirinç fiyatları son 3 ayda yüzde 100’ü aşan oranlarda artış göstermiş bulunmaktadır. Üreten kazanamazken, aracılar nasıl bu kadar kazançlar elde edebiliyor? Çeltik üreten çiftçilerimiz, bu durumu şaşkınlıkla izliyor” dedi.

Fatih Karagöz / ANKARA

18.04.2008


 

Üretici değil, aracılar kazanıyor

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Başkanı Şemsi Bayraktar tarım ürünlerindeki fiyat artışlarında spekülasyonların da etkili olduğunu belirterek, “Pirinç fiyatları son üç ayda yüzde 100'ü aşan oranlarda artış göstermiş bulunmaktadır. Üreten kazanamazken, aracılar nasıl bu kadar kazançlar elde edebiliyor? Çeltik üreten çiftçilerimiz, bu durumu şaşkınlıkla izliyor” dedi. Pirinç fiyatlarındaki artışın spekülatörlerin işi olduğunu belirten Tarım Bakanı Mehdi Eker, “Bazı firmalar kendilerince fırsatçılık yapıyor, fiyatın daha da yükselmesini bekliyor. Bu mesele, silâh olarak kullananın elinde patlar” şeklinde konuştu

Türkiye'nin gıda ürünlerinde yaşanan küresel olumsuzluğu, küresel fırsat haline getirebileceğini vurgulayan Tarım Ürünleri Hububat Bakliyat İşleme ve Paketleme Sanayicileri Derneği (PAKDER) Genel Başkanı Tevfik Dinçer, Türkiye’nin yeteri kadar stok sahibi olduğunu belirtti. Son günlerdeki pirinç miktarı ve fiyatlarındaki tartışmalarla ilgili yazılı açıklama yapan PAKDER Başkanı Tevfik Dinçer, bu fiyat yükselmesinin dünya fiyatlarıyla alâkası olduğunu Türkiye’nin yeteri kadar stok sahibi olduğunu belirtti. PAKDER Başkanı Dinçer, fiyatların artma sebeplerinin başında dünya ülkelerinin tarımsal ürün ithalat ve ihracat politikalarındaki değişmenin sonucu olduğunu vurgulayarak, ülkemizin kaynaklarını kullanarak bu küresel olumsuzluğu küresel bir fırsat haline çevirebileceğini ve Türkiye’nin dünya ambarı haline gelebilecek kapasitede olduğunu söyledi. Dinçer, bunun için tarımsal ürünlerin desteklenmesi gerektiğini kaydetti.

Eker: “TMO hakkında inceleme başlattık”

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, pirinç fiyatlarındaki artış ve Toprak Mahsulleri Ofisi’yle ilgili iddiaların incelenmesi için müfettiş görevlendirdiğini açıkladı. Hububat ve bakliyatta yaşanan son gelişmelere ilişkin basın toplantısı düzenleyen Bakan Eker, pirinç fiyatlarındaki artış ve Toprak Mahsulleri Ofisi’yle ilgili iddiaların incelenmesi için müfettiş görevlendirdiğini söyledi. Fiyat artışının spekülatör firmalardan kaynaklandığını belirten Eker, fiyatları düşürmek için Bakanlar Kurulu’nun, Toprak Mahsulleri Ofisi’ne (TMO) ‘’sıfır gümrük vergisiyle’’ 100 bin ton pirinç ithalat izni verdiğini de açıkladı. “Türkiye’nin yeteri kadar pirinci var” diyen Bakan Eker, “Fiyatları yükselten veya malı piyasaya sürmeyen spekülatörlerin kullandıkları silâh onlara dönmüş olacak” dedi. Piyasada gerçek anlamda bir sorunun olmadığını kaydeden Eker, “Dünyadaki gelişmeleri dikkate alan bazı uyanık firmalar maliyetin üzerinde bir fiyatla satmaya çalışıyor. Gerekirse birkaç gün bulgur yiyelim. Birisinin 1,3 YTL’ye malettiği pirinci 3-5 YTL’ye satmasına imkân vermeyelim” diye konuştu.

/ İSTANBUL, ANKARA

18.04.2008


 

MÜSİAD’da yeni dönem heyecanı

MÜSİAD tarihinin en görkemli Genel Kurulu’na hazırlanıyor. Ömer Bolat’ın başkanlık görevini devredeceği genel kurul, siyaset ve iş dünyasındaki en geniş buluşmalardan birine sahne olacak.

MÜSİAD’ın tüzüğü uyarınca, Dr. Ömer Bolat’ın görevi sona erecek. 19 Nisan 2008 tarihinde yapılacak Genel Kurul Toplantısına 1.500’e yakın üye katılacak. Bir sinevizyon filminin de gösterileceği MÜSİAD 17. Olağan Genel Kurulu’nda 10. ve 15. yılını dolduran üyelere sertifika verilirken, yılın en başarılı işadamı, şube yöneticisi ve personeli de ödüllendirilecek. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da genel kurulda bir konuşma yapacak.

Yeni Asya / İSTANBUL

18.04.2008


 

Tarıma çekidüzen şartı

UNESCO'nun arımın durumu raporu, çevreci bir tarıma geçilmesini, tabi gübre ve geleneksel tohum kullanımını öneriyor. Raporda, “Tarımdaki büyük kazançlar eşit paylaşılmıyor. Topluma ve çevreye maliyeti büyük” değerlendirmesine yer veriliyor.

Gıda krizine dikkat çeken ve Birleşmiş Milletler bünyesinde açıklanan “Küresel Tarımın Durumu” raporu, mevcut tarımsal üretim yöntemlerinden vazgeçilmesini ve çevreci bir tarım yapılmasını, genetiği değiştirilmiş organizma tarımından vazgeçilmesini öneriyor. Kalkınma İçin Tarımsal Bilim ve Teknoloji Uluslararası Değerlendirmesi’nin (IAASTD) Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim ve Kültür Örgütü’nde (UNESCO) duyurduğu rapor, tarımsal verimliliğin son 50 yılda arttığını ama bunun toplumsal ve çevresel maliyetlerinin büyük olduğunu, kazançların eşit dağılımının gerçekleşmediğini söylüyor. Rapora göre, tarımsal üretim doğal kaynakların korunmasına ve çevreci yöntemlere dayanmalı. Bunun için doğal gübre ve geleneksel tohumlar kullanılmalı, doğal süreçler artırılmalı, tüketiciyle üretim arasındaki fiziksel uzaklıklar azaltılmalı. Raporda derhal harekete geçilmesi gerektiği belirtildi.

/ İSTANBUL

18.04.2008


 

Marathon, İstanbul ofisini açtı

Dünya çapında 20 milyar dolar yatırım varlığı olan Marathon Asset Management LLC (“Marathon”) artık Türkiye, Güneydoğu Avrupa, Ortadoğu ve Kuzey Afrika yatırımlarını İstanbul ofisinden yönetecek.

New York merkezli şirket, Londra, Singapur, Hong Kong, Mumbai, Sao Paulo, Washington, D.C. ve Los Angeles ofisleriyle faaliyet gösteriyor. İstanbul ofisinin, New York ve Londra’daki ofislere bölgesel güç katacağını belirten Marathon Asset Management Gelişen Pazarlar Grup Başkanı, Scott Gordon, İstanbul ofisinin açılmasıyla Türkiye, Güneydoğu Avrupa, Ortadoğu ve Kuzey Afrika genelinde girişim sermayesi, hisse senedi, gayrimenkul ve borç finansmanı konularında aktivitelerinin hızla artacağını ve genişleyeceğini belirtti. Marathon Gelişen Pazarlar Grup Direktörü Mehmet I. Budak; Türkiye, Güneydoğu Avrupa, Ortadoğu ve Kuzey Afrika yatırımlarını İstanbul ofisinden yönetecek.

Yeni Asya / İSTANBUL

18.04.2008


 

Şölen, unlu mamül pazarına da giriyor

Şölen, Gaziantep’te üretim yapan iki çikolata fabrikasından sonra, 2008 yılı içinde İstanbul’da hizmete girecek yeni fabrikası ile, kek, bisküvi ve kraker pazarına da iddialı giriyor.

Düzenlenen basın toplantısında Şölen’in 2007 yılını değerlendirerek, 2008 hedeflerini açıklayan Şölen Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Çoban, Gaziantep’te çikolata üretimi yapan iki fabrikadan sonra, 90 milyon YTL tutarında yapacakları yatırım ile, 2008 yılı içinde İstanbul’da hizmete açacakları üçüncü fabrika ile kek, bisküvi ve krakerden oluşan unlu mamüllerin üretimini yapacaklarını söyledi. Çoban, “İstanbul Silivri’de hizmete girecek olan yeni fabrika ile ilk etapta günlük 120 ton üretim yapılacak olan unlu mamüllerle birlikte, Şölen’in günlük toplam üretim kapasitesinin 500 tona çıkmasını hedefliyoruz” dedi. 2007 yılı içerisinde çocuk ürünleri kategorisi “OZMO” yu da pazara sunduklarını, eğlence ve çikolatayı birleştirdikleri OZMO çeşitleri ile pazarda önemli bir pay elde etmeye başladıklarını belirten Çoban, 100’den fazla ülkeye çikolata sattıklarını kaydetti. Şölen’in 2007 yılı sonunda 220 Milyon YTL olarak gerçekleşen cirosunun, 2008 yılı sonunda, unlu mamüllerde hedeflenen 50 Milyon YTL’lik ciro ile birlikte, 330 Milyon YTL’ye ulaşması öngörülüyor. Son teknoloji ile donatılan yeni fabrikada yaklaşık 300 kişi istihdam edilecek.

ÜMİT K IZILTEPE / İSTANBUL

18.04.2008


 

El Maktum parayı ödemeyince İBB’nin bütçesi tutmadı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin 2007 yılına ait faaliyet raporu, belediye meclisinin gündemine geldi. Raporda, bütçe uygulamalarına ilişkin yapılan analizde, İBB’nin 2007 yılı gider bütçesinin 4 milyar 850 milyon YTL olarak öngörülmesine karşın, gelir bütçesinin 3 milyar 980 milyon YTL olarak öngörüldüğü ve aradaki farkın da açık/fazlanın finansman tablosu ile denkleştirilerek belediye meclisinde kabul edildiği belirtildi.

İBB’nin 2007 yılı için hazırladığı bütçesinde gelir kalemleri içinde yer verdiği İETT’ye ait Levent’teki arazinin satışından elde edilecek 980 milyon YTL artı KDV’nin Dubai Şeyhi El Maktum’a ait Sama Dubai Gayrimenkul Yatırım AŞ tarafından yatırılmaması bütçe hedeflerinin tutmasını engelledi. 2007 yılı için hedeflenen 3 milyar 980 milyon YTL gelire karşılık 3 milyar 814 milyon YTL gelir elde eden İBB hedeflenen gelirin yüzde 4 gerisinde kaldı. İBB’nin bağlı 22 şirketinden 20’si de bütçede öngörülen hedeflerin altında gelir elde etti.

/ İSTANBUL

18.04.2008


 

Noksel, İspanya'da fabrika kuruyor

İspanya'nın Murcia bölgesinde spiral kaynaklı çelik boru fabrikası kurma çalışmalarına başlamış olan Noksel’in Adapazarı Hendek’te bulunan tesisleri Murcia Eyaleti’nin yatırımlardan sorumlu ekonomi bakanı Inmaculada Garcia, Lorca Belediye Başkanı Francisco Jodar ve beraberindeki heyet tarafından ziyaret edildi.

Gelecek yıl açılışı yapılacak fabrika bölgedeki ilk Türk yatırımı olma özelliği taşıyor. Adapazarı ve Hendek’te kurulu fabrikalarında 750 bin tonluk üretim yapan Noksel Çelik Boru Sanayi AŞ. bu üretiminin yaklaşık yüzde 10’unu İspanya’ya ihraç ediyor. Konuk heyeti Hendek tesislerinde karşılayan Noksel A.Ş. Genel Müdürü Salim Erol Akkoyunlu, İspanyol heyetine yaptığı konuşmada İspanya’nın Türkiye’nin Avrupa Birliğine girme sürecini desteklemesinin mutluluk verici olduğunu söyledi.

Yeni Asya / İSTANBUL

18.04.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri