Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 18 Nisan 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

 

Türkiyeli AB, dünya için kazanç olur

Çek Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Eva Filipi, Türkiye'nin AB üyeliğini değerlendirirken “Hep birlikte olmamız, bütün dünya için büyük bir değer olacak. Sadece Avrupa Birliği için değil, diğer pek çok Müslüman ülke için. Bunun olacağını görmek için sizi izliyorlar” şeklinde konuştu.

Çek Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Eva Filipi, Türkiye’nin AB’ye katılımının bütün dünya için büyük bir değer olacağını belirterek, “Sadece Avrupa Birliği için değil, diğer pek çok Müslüman ülke için. Bunun olacağını görmek için sizi izliyorlar” diye konuştu.

ABHaber’in sorularını cevaplandıran Büyükelçisi Eva Filipi, Türkiye’nin, geçtiğimiz yıl yaptığı iki büyük seçim sebebiyle müzakere sürecine yeterince odaklanmamış olsa bile bu yola, atacağı adımlarla devam etmesi gerektiğini belirtti. Türkiye’nin AB üyeliği konusunda iyimser oluduğunu anlatan Filipi, hem AB ülkelerinin hem de Türkiye kamuoyunda şüphecilik olduğunu ifade etti. Filipi, şunları söyledi:

“Ben AB vatandaşlarının yeterince bilgili oldukları düşüncesinde değilim. İnsanlara, Türkiye’nin üyeliğinin pek çok yararlı yönü olacağını anlatmak gerekir. Avrupa Birliği’nde tanıtımınız çok önemli. Bunun üzerine çalışmamız gerekiyor. Tabii aynı şekilde ülkenizdeki olumsuz AB görüntüsü üzerinde de çalışmamız gerekiyor. Nedenlerini biliyoruz. Alman Merkel ve Fransız Sarkozy gibi liderler imtiyazlı ortaklıktan bahsetseler bile bu asla mümkün değil. Söz verdik ve üyeliğe giden yoldaki süreç devam ediyor. Bütün bu demeçler nedeniyle üzgünüm. Avrupa kapısını 40 yıldır çalıyorsunuz. Güvenilir olduğunuzu, güvenilir bir müttefik olduğunuzu, NATO’nun içinde 1952 yılından bu yana devam eden varlığınızla gösterdiniz. 50 yılı aşkın bir süredir, Batı uygarlığını komünizme karşı korudunuz. Şimdi bizim buna da bakmamız gerekir. Bu aynı zamanda etik bir husustur. Bu bölgenin stratejik olması, felsefi yanı olması ve tabiî ki uygulamalara yönelik bir mesele olması. Yani Türkiye’yi yanımızda görmek istiyoruz. Sizi söyleyebilirim ki Çek Cumhuriyeti’nin tutumu çok açıktır. Bize göre hem AB’nin Türkiye’ye hem de Türkiye’nin AB’ye gereksinimi vardır. Bir arada olmalıyız. Bu çerçevede de Türkiye’nin AB’ye tam üyeliğini destekliyoruz.”

Büyükelçi Eva Filip, Türkiye’nin AB’ye katılımının Avrupa’nın yararına olacağını kaydederek, şöyle devam etti:

“Yararlı olacağını gösteren pek çok unsur var. Pek çok iş adamı ve iktisadi yaşam içinde yer alan diğer pek çok kişi yararlı olacağını söyleyecektir. Birleşik Krallık, Türkiye’nin 2020 yılında Dünya’nın en büyük ekonomisi olacağını dile getiriyor. Yani iş dünyası ve iktisadi açılarından bakıldığında Türkiye oldukça cazip. Diğer bir öneminiz, yaşayanlarının çoğunun Müslüman olduğu bir ülke olmanız. Bence, Dünya’ya, dost olduğumuzu göstermek önemli. Fikrimce bu durum, felsefi açıdan da çok önemli. Aynı ilkeleri paylaşmak, demokrasi ve özgürlük içinde yaşamak. Gerçekten de bir şeyleri zorla kabul ettirmeye çalışmadan birlikte olmalıyız. Hep birlikte olmamız, bütün dünya için büyük bir değer olacak. Sadece Avrupa Birliği için değil, diğer pek çok Müslüman ülke için. Bunun olacağını görmek için sizi izliyorlar. Ayrıca coğrafi konumunuz var. İran’la, Suriye ile son derece tehlikeli sınırlarınız var. Hep birlikte olalım ve Türkiye’yi hep beraber koruyalım. Irak’ın istikrarsızlığı durumu var.” İstanbul / Yeni Asya

/ İSTANBUL

18.04.2008


 

MHP 305’i de laikliğe bağladı

MHP Milletvekili Gündüz Aktan, “temel millî yararlara karşı fiiller” hakkındaki 305. maddeyi laiklikle ilişkilendirdi. Aktan, “Buradaki temel millî yararlar deyimi tanımında, Cumhuriyetin Anayasada elirtilen temel nitelikleri yer alıyor. Cumhuriyetin temel niteliklerini saymaya gerek yok, birisi laiklik” dedi.

TBMM AB Uyum Komisyonunda TCK’nın 301 ile 305. maddelerinde değişiklik öngören kanun teklifinin görüşmeleri sırasında MHP İstanbul Milletvekili Gündüz Suphi Aktan, 301. madde ile 305. madde arasında bir ilişki bulunmadığını ileri sürerek, şunları söyledi: ‘’305. madde, kovuşturma iznini Cumhurbaşkanına vermek üzere değiştiriliyor. 305. maddede 301’e ilişkin atıfta bulunulmuyor. 305. madde, ‘Temel milli yararlara karşı fiillerde bulunmak maksadıyla veya bu nedenle, yabancı kişi veya kuruluşlardan doğrudan doğruya veya dolaylı olarak kendisi veya başkası için maddi yarar sağlayanlara’ diye devam ediyor. Buradaki temel milli yararlar deyimi tanımında,

Cumhuriyetin Anayasada belirtilen temel nitelikleri yer alıyor. Cumhuriyetin temel niteliklerini saymaya gerek yok, birisi laiklik. Laiklikle ilişkisi bulunan bir konunun kovuşturma izni yetkisi Cumhurbaşkanına veriliyor.’’ MHP Kırıkkale Milletvekili Osman Durmuş, Türkiye’de sürdürülen 37 mozaik tartışmasının terörü azdırdığını söyledi. Durmuş, ‘’Türklük’’ ibaresinin, ‘’Türk Milleti’’ olarak değiştirilmesi halinde Batı Trakya, Kafkas veya Kerkük Türklerine hakaret edilmesi halinde kimsenin buna ses çıkaramayacağını öne sürerek, ‘’Avrupa Parlamentosunda Türklere sövülecek, Türkler dinleyecek. Olur mu böyle şey?’’ diye konuştu. Yapılacak düzenlemenin tüm sorumluluğunun Hükümete ait olacağını söyleyen MHP’li Durmuş, ‘’Türkiye’de ciddi huzursuzluk, etnik kargaşa yaratacak bir yasadır. AB’nin öyle normları var ki hiç itibar edilmiyor. Önce kendilerinin ne olduğunu tarif etsinler, sonra bizden talep etsinler’’ dedi.

MHP Samsun Milletvekili Osman Çakır, Türkiye’nin dağına ve taşına yazılı bulunan ‘’Ne Mutlu Türk’üm Diyene’’ sözünün bir tarafa bırakılmak istendiğini ileri sürerek, ‘’(Ne Mutlu Türk’üm Diyene) sözünü nereye koyacağız? Bu sözü söyleyenlere hakaret edenlere ne yapacağız?’’ diye sordu.

CHP İstanbul Milletvekili Algan Hacaloğlu ise söz konusu teklifin yasalaşması halinde Anayasaya aykırı olacağını savunarak, bu yasanın Cumhurbaşkanının yargıya müdahalesi sonucunu doğuracağını, Cumhurbaşkanlığı makamının tarafsızlığını tartışılır hale getireceğini ileri sürdü.

DTP Batman Milletvekili Bengi Yıldız, kendilerinin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olduklarını, aynı zamanda Kürt olduklarını söyledi. 301. maddenin tamamen yürürlükten kaldırılmasını isteyen Yıldız, ‘’Şimdiye kadar Kürtlere, Lazlara, Çerkezlere hakaret edenlerin yargılandığını görmedim. Kürtlere ‘şeytan soyundan gelenler’, Ermenilere ‘Ermeni dölü’ diyenlere dava açılmıyor’’ diye konuştu. TBMM AB Uyum Komisyonu Başkanı Yaşar Yakış, görüşmelerin tamamlanmasının ardından TCK’nın 301 ile 305’inci maddelerinde değişiklik öngören kanun teklifinin maddelerini oyladı. Teklif, Komisyonda benimsendi. Söz konusu teklif, esas komisyon olarak 18 Nisan cuma günü Adalet Komisyonunda ele alınacak.

18.04.2008


 

Ergenekon Atabeylere uzanıyor

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Ergenekon soruşturması kapsamında, Atabeyler Grubu dâvâ dosyasını istedi. Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi de Ergenekon soruşturma dosyasında bulunan bu dâvâ ile irtibatlı olay ve eylemler var ise buna ilişkin onaylı belge suretlerinin istenmesine karar verdi.

Mahkeme, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığından gelecek cevap değerlendirildikten sonra bu dava dosyasının gönderilip gönderilmeyeceğine karar verecek.

“Atabeyler Grubu’’na yönelik açılan ve 2 emniyet müdürü, 2 subay ve 2 astsubayın da aralarında bulunduğu 10 sanığın yargılandığı davanın görülmesine Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesinde devam edildi. Duruşmaya, sanıklardan M.E., Y.Y. ve İ. B. ile avukatları katıldı. Cumhuriyet Savcısı Kubilay Taştan, soruşturmanın genişletilmesi taleplerinin bulunduğunu belirterek, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığının, “Ergenekon soruşturması” kapsamında “Atabeyler Grubu” davasının dosyasını istediğini bildirdi. Taştan, Ergenekon soruşturması dosyasının, “Atabeyler Grubu” dosyası ile irtibatlı olduğu değerlendirilen belgelerinin onaylı birer suretinin İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığından istenmesine karar verilmesini talep etti. Sanık ve avukatları ise talebin reddedilmesini ve başka bir araştırmaya lüzum kalmaksızın karar verilmesini istediler. Mahkeme Heyeti Başkanı Hasan Şatır, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına müzekkere yazılarak, “Ergenekon soruşturması” kapsamında, “Atabeyler Grubu” davası ile irtibatlı olduğu değerlendirilebilecek olay ve eylemler var ise buna ilişkin onaylı belge suretlerinin istenmesine ve gelecek cevaba göre bu dava dosyasının gönderilip gönderilmeyeceğinin değerlendirilmesine karar verildiğini açıklayarak, duruşmanın ertelendiğini bildirdi.

/ ANKARA

18.04.2008


 

Tüzmen, AB’den haksızlıklara son verilmesini istedi

Brüksel'de temaslarını sürdüren Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Türkiye’nin AB’ye açılım ve katılım sürecinde karşılaştığı bazı haksızlıklara son verilmesini istedi.

AB Komisyonu’nun ticaretten sorumlu üyesi Peter Mendelson ve genişlemeden sorumlu üye Olli Rehn ile görüşmelerinin ardından bir basın toplantısı düzenleyen Tüzmen, Türkiye’nin AB ile 100 milyar avroluk ticareti olduğunu ve bunun giderek arttığını hatırlatarak, Serbest Ticaret Anlaşmaları (STA) konusunda haksızlıklar yapıldığı üzerinde durdu. AB’nin STA karar mekanizmasında Türkiye’nin yer almaması ve yapılan anlaşmalardan haberdar edilmemesinin olumsuz sonuçlarına değinen Tüzmen, çeşitli örnekler vererek, AB ile STA imzalayan ülkelerin Türkiye’ye gümrüksüz mal sokabildiğini, Türkiye’nin ise bu ülkelere ihraç ettiği ürünler için önemli vergiler ödemek durumunda kaldığını hatırlattı. Kürşad Tüzmen, görüştüğü Komisyon üyelerinden bu haksızlığa son verilmesini istediğini belirtti.

/ BRÜKSEL

18.04.2008


 

İHOP: 301 kaldırılsın

İnsan Hakları Ortak Platformu Dönem Sözcüsü Hüsnü Öndül, Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 301. maddesinde yapılmak istenen değişikliğin, 301. maddenin oluşturduğu problemleri çözmeyeceği gibi daha da derinleşmesine yol açacağını kaydetti. Öndül, madde yürürlükten kaldırılmasını istedi.

Öndül, TCK’nın 301. maddesinin değiştirilmesi ile ilgili İnsan Hakları Ortak Platformunun görüşlerini İnsan Hakları Derneği’nde düzenlediği basın toplantısıyla açıkladı. Adalet Bakanlığının verilerine göre, 2006 ve 2007 yıllarının ilk 3 ayında 14’ü çocuk toplam 2 bin 724 kişinin TCK’nın 301. maddesi sebebiyle sanık sandalyesine oturduğunu belirten Öndül, maddenin değiştirilmesine ilişkin yasa teklifinin düşünce özgürlüğü önünde oluşturuğu engeli kaldırmayacağını belirtti.

Maddede yer alan ‘’Türklük’’ kelimesinin ‘’Türk Milleti’’, ‘’Cumhuriyet’’ kelimesinin de ‘’Türkiye Cumhuriyeti’’ olarak değiştirilmesinin öngörüldüğünü hatırlatan Öndül, gazeteci Hrant Dink hakkında eski TCK’nın 159. maddesinden açılan davada Yargıtay Ceza Genel Kurulu’nun verdiği kararı hatırlattı. Öndül, ‘’Kelimeler üzerinde yapılan değişikliklerin ifade özgürlüğünün alanını genişletecek yönde bir nitelik değişikliği olmadığını, iddianame düzenleyen savcıların iddianamelerinden ve Yargıtay Ceza Genel Kurulu’nun kararlarından anlamak hiç de zor değildir. Yapılmak istenen düzenleme, 301. maddenin yarattığı problemleri çözmeyeceği gibi daha da derinleşmesine yol açacaktır’’ diye konuştu.

‘’Düşünce özgürlüğünün devlet gibi düşünmeme özgürlüğü olduğunu’’ ifade eden Hüsnü Öndül, TCK’nın 301. maddesinin ivedilikle yürürlükten kaldırılmasını talep ettiklerini söyledi.

/ ANKARA

18.04.2008


 

Rektör aday seçimleri 18-19 Haziran’da

Görev süreleri Ağustos 2008’de sona erecek rektörlerin yerine 18-19 Haziranda seçimler yapılacak. YÖK Genel Kurulu, görev süreleri sona erecek rektörlerin yerine, Haziran ayında seçim yapılmasını kararlaştırdı.

Buna göre Akdeniz, Ankara, Atatürk, Boğaziçi, Cumhuriyet, Çukurova, Dicle, Dokuz Eylül, Ege, Erciyes, Fırat, Gazi, Gaziantep, İnönü, İstanbul Teknik, Karadeniz Teknik, Ondokuz Mayıs, Orta Doğu Teknik, Trakya, Uludağ ve Yıldız Teknik üniversitelerinde rektör adayları seçimleri yapılacak. Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Lütfi Baydar’ın görev süresi ise 10 Haziran 2008 tarihinde sona erecek. Bu arada, Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nusret Aras, Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yaşar Sütbeyaz, Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fikri Canoruç, Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Emin Alıcı, Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ülkü Bayındır, İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Hilmioğlu, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ferit Bernay, ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Ural Akbulut ile Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Abbas Yurtkuran, iki dönem rektörlük görevi yaptıkları için yeniden rektörlüğe adaylıklarını koyamayacaklar.

/ ANKARA

18.04.2008


 

Para isteyen tıp merkezi kapandı

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Adana’da çıkan yangında yaralananları başka bir hastaneye sevk etmek için ambulans ve acil müdahale parası isteyen özel tıp merkezine kapatma cezası uygulandığını bildirdi.

Akdağ, beraberindeki bir heyetle ‘’Avrupa Birliği Sağlık Bakanları Gayriresmi Konferansı’’na katılmak üzere THY’ye ait tarifeli uçakla Slovenya’ya gitti. Bakan Akdağ, hareketinden önce Atatürk Havalimanı’nda gazetecilerin, Adana’da dün bir tüp gaz satış yerinde çıkan yangının ardından yaralıların bir özel tıp merkezinde yaşadığı zorlukları hatırlatmaları üzerine şöyle konuştu:

‘’Maalesef orada şöyle bir yanlışlık yapılmış, yaralılarımızdan ambulans ve acil müdahale parası istenmiş. Yaralılar da 112 acil servisten ambulans isteyerek başka bir hastaneye gitmişlerdir. Kesinlikle o durumda hastadan ambulans parası ve herhangi bir ücret istenmez. O merkez, o yaralıyı göndermeye mecburdur, onun sorumluluğundadır. İlk müdahaleyi yapar, eğer tedavisi daha teşekküllü bir hastanede gerekiyorsa o yaralıyı oraya ulaştırır. Başbakanımız da bu konuyla ilgili beni aradı. Gereken bilgileri verdim. Adana İl Sağlık Müdürlüğümüz hemen harekete geçti, söz konusu tıp merkezine kapatma cezası uygulandı.” İ

/ İSTANBUL

18.04.2008


 

Nakit gişeleri kaldırılıyor

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, 26 Nisan’dan itibaren Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nde tamamen, gişelerde ise büyük oranda paralı geçişin kalkacağını belirterek, İstanbulluların otomatik geçişlerini ihmal etmemelerini istedi.

Bakan Yıldırım, Bahçeşehir Üniversitesindeki Ulaştırma Uygulama Araştırma Merkezinin açılış töreninde, ‘’Ülkemiz Ulaşım Sistemlerindeki Son Gelişmeler ve Yeni Yaklaşımlar’’ konulu konferans verdi. Ulaşımın, bir ülkenin kalkınması, halkının refaha ulaşması ve uluslar arası düzeyde rekabet gücünün artması için olmazsa olmaz bir altyapı olduğunu belirten Yıldırım, ulaşımın olmadığı yerde hiçbir faaliyetin de olamayacağını kaydetti. Yıldırım, ‘’İstanbullulara duyuruyorum; 26 Nisan’dan itibaren 2. köprüde tamamen, gişelerde ise büyük oranda paralı geçiş kalkıyor. Onun için otomatik geçişlerinizi ihmal etmeyin." dedi.

/ İSTANBUL

18.04.2008


 

Trafik polisinin iş yükü azaldı

Maddi hasarlı trafik kazalarında 1 Nisan itibarıyla başlayan sürücülerin anlaşma sağlaması halinde kaza tesbit tutanağı düzenleyerek olay yerinden ayrılmalarına ilişkin uygulamayla polisin üzerindeki yükün azaldığı, böylece kazalara karşı denetlemede daha aktif görev alındığı belirtildi.

Emniyet Müdürlüğü yetkililerinden derlenen bilgiye göre, araçları ile maddî hasarlı trafik kazasına karışan tarafların, kazanın oluş şekli üzerinde mutabakata varıp kaza tesbit tutanağı doldurduktan sonra polisi beklemeden olay yerinden ayrılmalarına imkân sağlayan uygulamanın yürürlüğe girmesinden itibaren polise başvurularda önemli azalma sağlandı. Uygulamanın başladığı 1 Nisan tarihinden önce Adana’da bir haftada 240 maddî hasarlı trafik kazası bildirilirken, bu oranın uygulamadan sonraki dönemde 130’a düştü.

/ ADANA

18.04.2008


 

TBMM’den yalanlama

TBMM Başkanı Köksal Toptan’ın, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Başkanı Luiz Maria De Puig’i, Türk parlamenter heyeti aracılığıyla Türkiye’ye davet etmesinin söz konusu olmadığı bildirildi.

TBMM Başkanlığı İletişim Ofisinden yapılan yazılı açıklamada, dün bazı basın-yayın organlarında TBMM Başkanı Köksal Toptan’ın AKPM Başkanı Luiz Maria De Puig’i TBMM’ye davet edeceği yönünde haberler yer aldığı hatırlatılarak, şöyle denildi: “TBMM Başkanı Sayın Köksal Toptan’ın, haberlerde iddia edildiği gibi Sayın De Puig’i, TBMM heyeti aracılığıyla Türkiye’ye davet etmesi söz konusu değildir. Ayrıca Sayın Başkan’ın haberlerde yapıldığı iddia edilen görüşmenin öncesinden, sonrasından ve içeriğinden haberi bulunmamaktadır. Sayın Başkan’ın AKPM Başkanı Sayın De Puig’le, göreve seçildiğinde gönderdiği kutlama mesajı dışında herhangi bir teması olmamıştır.” Öte yandan, TBMM Başkanı Köksal Toptan’ın, Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi Türk Grubunda yer alan AKP’li milletvekilleri ile yurtdışı temaslarını tamamladıktan sonra görüşeceği öğrenildi.

/ ANKARA

18.04.2008


 

Küpeli’de çatışma: 1 asker şehit

Şırnak'ın Küpeli Dağı bölgesinde teröristlerle güvenlik güçleri arasında çıkan çatışmada 1 asker şehit oldu.

Edinilen bilgiye göre, Şırnak’ın Küpeli Dağı bölgesinde, güvenlik güçleri, arama faaliyeti sırasında bir grup terör örgütü mensubu ile karşılaştı. Güvenlik güçlerinin ‘’teslim ol’’ çağrısına teröristlerce ateşle karşılık verilmesi üzerine çıkan çatışmada Piyade Onbaşı Sezai Kan şehit oldu. Şehit Piyade Komando Onbaşı Sezayi Kan’ın cenazesi, düzenlenen törenle Diyarbakır’ın Ergani ilçesine bağlı Yapraklı köyünde toprağa verildi. Törene katılan vatandaşlar, ellerindeki Türk bayrakları ile terör örgütü aleyhine slogan atarken, askerler de ‘’Vatan sana canım feda’’ ve ‘’Akan kan bayrak için’’ diyerek yürüyüş yaptı.

/ ŞIRNAK, DİYARBAKIR

18.04.2008


 

Turgut Özal mezarı başında anıldı

Anavatan Partisinin kurucu genel başkanı, eski Başbakan, 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal, ölümünün 15. yılında Topkapı’daki Anıtmezarı’nda düzenlenen törenlerle anıldı.

Anıtmezardaki resmi tören Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Mustafa İsen’in Cumhurbaşkanlığı çelenginin anıta koyması ve saygı duruşuyla başladı. Törene katılanlar daha sonra Özal ailesi temsilcilerine taziyelerini sundular. Törene Turgut Özal’ın eşi Semra Özal, oğulları Ahmet ve Efe Özal, gelini Sinem Özal, torunları Semra ve Turgut Özal’ın yanı sıra Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, İstanbul Valisi Muammer Güler, milletvekilleri, eski bakanlar, belediye başkanları ile partililer ve vatandaşlar katıldı. Anıtmezarda ikinci tören ise Anavatan Partisi İstanbul İl Başkanlığınca düzenlendi.

/ İSTANBUL

18.04.2008


 

RTÜK'e ‘izdivaç’ tepkisi

‘’Alo RTÜK’’ şikâyet hattını arayan vatandaşlar, bazı televizyon kanallarında yayınlanan ‘’izdivaç’’ programlarının Türk aile yapısına ve toplumun ahlak anlayışına zarar verdiğini belirttiler.

‘’Alo RTÜK’’ şikâyet hattını arayan vatandaşlar, evlendirme programlarının Türk aile yapısına ve toplumun ahlâk anlayışına zarar verdiğini belirterek, yayından kaldırılmasını istiyor. RTÜK yetkililerinden alınan bilgiye göre, son 2 ayda bu tür programlar hakkında Alo RTÜK hattına 500’ün üzerinde şikâyet geldi. Aile ve Sosyal Araştırmalar Genel Müdürü Ayşen Gürcan, eş seçiminin, insan hayatındaki dönüm noktalarından biri olduğuna dikkat çekti.

/ ANKARA

18.04.2008


 

Cezaevleri tıka basa doldu

Isparta Cumhuriyet Başsavcısı Erol Tosun, Denetimli Serbestlik Şube Müdürlüğü ile hükümlüleri topluma kazandırma politikası izlediklerini bildirdi. Başsavcı Tosun, yaptığı açıklamada, hükümlü sayısının Türkiye’de 93 bini, Isparta’da ise 700’ü aştığını belirterek, cezaevlerindeki yer azlığı sebebiyle Türkiye genelinde ilave 24 cezaevi yapıldığını kaydetti.

Isparta’daki cezaevinde sosyal alan olarak kullanılan mekânların bile koğuş haline dönüştürüldüğünü dile getiren Tosun, cezaevlerindeki bu yoğunluğu azaltmak, hükümlülerin devlete kambur olmalarını engellemek ve onların topluma yeniden kazandırılmasını sağlamak amacıyla oluşturulan Denetimli Serbestlik Şube Müdürlüğünde dosya sayısının da her geçen gün arttığını ifade etti. Cezaevine giren hükümlülerin psikolojilerinin bozulduğunu belirten Tosun, mahkûmların cezaevinde boş, atıl kalıp, olumsuz düşüncelere sahip olduklarını ve bunun da onları suç makinesi olmaya teşvik ettiğini söyledi.

Denetimli Serbestlik Şube Müdürlüğünün çalışmaları hakkında bilgi veren Tosun, şöyle konuştu: ‘’Denetimli Serbestlik Şube Müdürlüğü ile hükümlüleri devlet kamburu olmaktan kurtarıp, yeniden topluma kazandırma politikası izliyoruz. Çeşitli suçlardan dolayı cezaevinde kalan tutuklu ve hükümlülerin toplumdan dışlanmaması için alternatifler sunan Denetimli Serbestlik Yasası, bazı hükümlülerin hapis cezalarını açık alanlarda çalışarak çekmelerini öngörürken, küçük yaştaki suçluların eğitilmesini ve madde bağımlılarının da tedavi edilmesini içeriyor.’’

Cezaevinden tahliye olanların eskiden başıboş bırakıldığını ve bu kişilerin topluma adapte olmakta zorlandıklarını anlatan Tosun, ilgili müdürlüğün artık başta iş imkânı olmak üzere toplumsal hayata adaptasyon konusunda ciddî rehabilite çalışmaları yaptıklarını kaydetti. Erol Tosun, yasa gereği küçük yaştaki suçluların eğitim çalışmalarına da ağırlık verildiğini ifade ederek, ‘’Suçlular arasında henüz hayatının baharında olan çocuklar da var. Bu çocukların hatalarını yinelememeleri ve hayata sıkıca bağlanmalarını sağlamak amacıyla eğitim çalışmaları yapıyoruz. Bu konuda da hakimin kararı önemli. Suçun işlevine göre incelemede bulunan hakim, dosyayı bize gönderdiğinde biz çalışmalara başlarız.’’ Tosun, yapılan bu çalışmaların gerek cezaevlerinde gerekse toplum genelinde huzuru sağlama konusunda etkili olduğunu dile getirdi.

/ ISPARTA

18.04.2008


 

Kutlu Doğum’da 2 milyar salâvat

Osmaniye'de Kutlu Doğum Haftası faaliyetleri kapsamında yerel bir radyo tarafından başlatılan kampanyada 2 milyarın üzerinde salâvat getirilerek bir rekor kırıldı.

Radyo İhsan tarafından “1 Milyar Salâvat Okuma kampanyası”nda sadece bir köyden bir milyar 300 milyon salâvat getirildiği bildirildi. Bu arada radyo tarafından düzenlenen “En Sevgiliye Mektup” isimli yarışmaya ise 300’ün üzerinde başvuru yapıldı. Radyo İhsan Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Yılmaz kampanya ve yarışmanın amacına ulaştığını kaydetti. Yılmaz, yarışmada dereceye girenlerin ödüllerinin ileriki günlerde düzenlenecek törenle verileceğini sözlerine ekledi.

/ OSMANİYE

18.04.2008


 

Nisan ortasında kar yağdı

Türkiye'nin önemli kış turizm merkezlerinden Uludağ’a Nisan ayı ortasında kar yağdı. Beyaz zirvede bu sabah yapılan ölçümlerde kar kalınlığının 85 santimetre olduğu bildirildi.

Uludağ Meteoroloji İstasyonu yetkilileri, önceki günkü kar yağışıyla birlikte kar kalınılğının 85 santimetre olarak ölçüldüğünü açıkladı. Yetkililer, halen hava sıcaklığının 3 derece olduğu Uludağ’da yer yer güneşli ve parçalı bulutlu havanın hakim olduğunu bildirdi. Uludağ’da tatil sezonu geçtiğimiz ay sonunda bitmişti. Halen beyaz zirvede 3 otel hizmet veriyor.

/ BURSA

18.04.2008


 

Şanlıurfa’da kuraklık endişesi

Şanlıurfa Tarım İl Müdürü Abdullah Keskin, bu yıl şehirde tarımsal alanda yaşanan kuraklıktan dolayı, 1,5 milyon dekar buğday, 1 milyon dekar arpa ve 300 bin dekar mercimek ekili alanın etkileneceğini tahmin ettiklerini söyledi.

Alınan bilgiye göre, Konya’dan sonra Türkiye’nin en geniş tahıl üretim alanlarından biri konumundaki Şanlıurfa’da, hububat üretiminde önemli olan kış ve ilkbahar yağışlarının yeterli ölçüde düşmemesi sebebiyle, bölgede çiftçiler kuraklık endişesi yaşıyor. Hayvancılıkla uğraşan vatandaşlar da, mera alanlarının kuraklıktan etkilenmesinden ötürü sıkıntılı durumda.

/ ŞANLIURFA

18.04.2008


 

Sunexpress uçağı acil iniş yaptı

HAMBURG - ANTALYA seferini yapan Sunexpress Havayollarına ait yolcu uçağı, motor arızası sebebiyle Atatürk Havalimanı’na acil iniş yaptı.

Alınan bilgiye göre, Antalya’ya gitmek üzere Almanya’nın Hamburg şehrinden 222 yolcu ve 7 mürettebatla havalanan Sunexpress Havayolları’na ait uçakta, İstanbul üzerindeyken motor arızası meydana geldi. Uçağın acil iniş talebi üzerine Atatürk Havalimanı’nda itfaiye araçları ve ambulanslarla önlem alındı. Sunexpress Havayolları uçağı, daha sonra havaalanına sorunsuz şekilde indi.

/ İSTANBUL

18.04.2008


 

Dünya yaşlanıyor

Akdeniz Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Gerontoloji Bölüm Başkanı Doç. Dr. İsmail Tufan, dünyada 10 yıl içinde yaşlı insan sayısının ikiye katlanacağını söyledi.

. Türkiye Uluslararası Sosyal ve Uygulamalı Gerontoloji Sempozyumunun açılışında konuşan AÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Akaydın, Türkiye’de yaşlı nüfusunun 6-7 oranında arttığını bildirdi. Doç. Dr. İsmail Tufan da artık insanların ömrünün uzadığına işaret ederek, bu sebeple insanların yaşlılığa bilinçli şekilde hazırlanması gerektiğini kaydetti. Herkesin yaşlanacağının bilincinde olması gerektiğini belirten Tufan, dünyada 10 yıl içinde yaşlı insan sayısının ikiye katlanacağını bildirdi.

/ ANTALYA

18.04.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri