Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 19 Nisan 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kariyer

Tabandan zirveye odaklanmak

Vizyonu oldukça geniş olan bir öğrencim, bana, araştırma görevlisi olmak, yüksek lisans ve doktora yapmak hayalini şu şekilde anlatmıştı:

"Daha fakülteyi yeni kazanmıştım. Birinci sınıfa devam ediyordum. Akademik kariyer yapmak hayalimden hiç çıkmıyordu. Bir gün hocaların odalarının bulunduğu kısma gittim. Kapıların birinde "Doç Dr….." yazıyordu. Bu ünvanın ne olduğunu bile bilmiyordum. Kapıyı çaldım ve hocaya hitaben bir sorumun olduğunu söyledim. Soruyu sormamı istedi. Ben de 'Hocam bu Doç. Dr. ne demek ve ben sizin gibi Doç. Dr. nasıl olabilirim? diye sordum.

Hoca, önce beni iyice bir süzdü ve:

"Sen kaçıncı sınıfa gidiyorsun? diye sordu.

Ben, "Birinci sınıftayım, hocam," diye cevap verdim.

Hoca alaycı bir ifade ile:

"Şuna bak, daha birinci sınıftasın ve üst basamaklara gözünü dikmişsin, oğlum sen önce bu fakülteyi bitir, sonra gel konuşalım," dedi.

"Ama hocam, ben şimdiden şartları yerine getirmek için yatırım yapmak istiyorum. Mezun olduktan sonra önceden gerekli olan bazı şartları kaçırmış olabilirim. Bu yüzden, sizin gibi yükselmem için ne gibi şartları yerine getirmem gerekiyor?" diye sordum.

Hoca bu sefer kızmadı ve makul karşıladı.

"Peki, evlâdım, otur. Galiba haklısın. Ben şimdi sana gerekli olan tedbirleri sıralayacağım. Ondan sonrası sana kalmış. Bunları uygularsan, seni akademisyenliğe kendim alacağım. Birincisi: lisans ortalaman yüksek olacak (en az 65), ikincisi: yabancı dil bilgin yüksek olacak (ÜDS yüksek lisans ve doktorada 50; yardımcı doçentlikte 65), ALES yani Akademik Lisans Üstü Sınavından en az 70 alacaksın vs. Bunları yerine getirdikten sonra gel seni alalım. Eğer bunlar yoksa hiç müracaat bile etme!"

Öğrencimiz bu talimatları aldıktan sonra bütün gerekli tedbirleri alır ve başarı basamaklarını bir bir aşar. Şu anda kendi alanında doktora yapmaktadır.

Bu olaya odaklandığımızda başarının basamaklarla elde edilebileceğini görmekteyiz. Hırs ve kanaatsizlik duygusu benliklerini sarmış insanlar, basamakları ikişer-üçer aşmak istediklerinden, bazen çıktığı konumdan bile alt seviyeye düşebilmektedirler.

Burada önemli olan vizyonun büyük olmasıdır. Vizyonunuz büyük olabilir ama o vizyonu veya belirlenmiş hedefe doğru giderken gerekli olan bütün tedbirleri de almanız gerekir. Siz elinizden gelen bütün çabayı sarf ettikten sonra, elde ettiğiniz sonuca rıza göstermelisiniz. Bu sonuç ne olursa olsun, sizin manevî dünyanızı karartmamalıdır. Zira insanın asıl hedefi ölümden sonraki hayat olmalıdır. Dünyadaki konumunuz bir araçtır; amaç değildir. Araçlar amacın yerine ikame edilmemelidir. Eğer ikame edilirse, elde edilmeyince büyük hayal kırıklıklarına sebep olabilmektedir. Bu durum insanın mutluluğunu selp etmekte ve melankolik bir hayat tarzı geçirmesine sebep olmaktadır. Bunu herhalde hiç kimse istemez.

DR. KENAN ÖREN

19.04.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Başlıklar

  Çoklu zekâ araçları ve başarısı

  Bir sohbetin satır araları

  Tabandan zirveye odaklanmak


 Son Dakika Haberleri