Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 20 Nisan 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Alerjisi olanlar dikkat, polen mevsimi geldi

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Alerji ve Astım Ünitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ömer Kalaycı, Nisan-Haziran ayları arasında çayır polenlerinin etkili olduğunu belirterek, ‘’Polen alerjilerinde burun, akciğer ve deride rahatsızlıklar ortaya çıkar. Deride daha az şikâyete neden olan polen alerjileri, çoğunlukla burun ve akciğeri etkiler’’ dedi.

Kalaycı, ‘’polen’’ adı verilen çiçek tozlarının özellikle bahar aylarında alerjik şikâyetlere sebep olduğunu söyledi.

Erken bahar döneminde ortaya çıkıp kısa ömürlü olan ağaç polenlerinin Mart ayında, bahçelere ekilen kısa çimlerden kaynaklanan çayır polenlerinin Nisan-Haziran ayları arasında, ot polenlerinin ise Eylül ve Ekim aylarında etkili olduğunu anlatan Kalaycı, Türkiye’de ve diğer Avrupa ülkelerinde en yaygın şikâyetlere çayır polenlerinin yol açtığını belirtti. Kalaycı, ‘’Polen alerjilerinde burun, akciğer ve deride rahatsızlıklar ortaya çıkar. Deride daha az şikâyete neden olan polen alerjileri, çoğunlukla burun ve akciğeri etkiler’’ şeklinde konuştu. Etkilenmenin burunda olması halinde ‘’alerjik nezle’’, akciğerde olması halinde ise ‘’alerjik astım’’ rahatsızlığının ortaya çıktığını belirten Kalaycı, ‘’Yeni yaklaşımlara göre burun ve akciğeri tek bir hava yolu olarak değerlendiriyoruz. Çünkü astımlı hastaların yüzde 80’inden fazlasında alerjik nezle vardır. Alerjik nezlesi olanların ise yüzde 20-40’ında astım vardır’’ dedi.

Kalaycı, alerjik nezlenin burun akıntısı, hapşırma, burunda kaşıntı ve tıkanıklık; astımın ise tekrarlayan öksürük, hırıltı, nefes darlığı ve atakları, göğüsten ıslık sesi gelmesi, koşma, ağlama ve gülmekle ortaya çıkan veya gece uyandıran öksürük gibi belirtileri olduğunu belirterek, polenlerden korunmanın mümkün olmadığını ancak, buna karşı çeşitli tedbirler alınabileceğini bildirdi.

Polen alerjisi olanlara ‘’polenlerin yüksek olduğu mevsimlerde daha ziyade kapalı ortamlarda vakit geçirmeleri, evlerini daha az havalandırmaları, bunun yerine klima kullanmaları ve araç klimalarına polenleri süzen filtre taktırmaları’’ önerilerinde bulunan Kalaycı, şunlara dikkati çekti: ‘’Polen alerjilerine bağlı astım ve alerjik nezle hastasının temel tedavisi ilâç tedavisidir. Bunun için de hem polen mevsiminde yakınmaların ortaya çıkmasını önleyici koruyucu hem de yakınmaları ortadan kaldıran kurtarıcı ilâçlar kullanılır. Hastaların bir çoğunda polen mevsimi boyunca tedavi almak yeterlidir. Ancak, bazı hastaların önemli bölümünde polen mevsimi dışında da, özellikle gribal enfeksi-yonlarla alevlenen yakınmalar olabileceği akılda tutulmalıdır.’’ Kalaycı, ülkede alerjik nezlenin görülme sıklığının yüzde 5-8, astımın görülme sıklığının ise yüzde 4-5 arasında olduğunu kaydetti.

/ ANKARA

20.04.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Memura 657 zırhı, iktidara kolay dâvâ

  Savcıların dâvâ açması Adalet Bakanlığı iznine bağlandı

  Ara rejimden seçimle çıkarız

  Reformlara tekrar dönülsün

  Şener: Beklenti gelirse cevaplandırırım

  AKP irtibat bürosuna molotof kokteyli atıldı

  Trafik güvenliğine büyük bütçe

  DTCF’de polisi yaralayan 3 öğrenciye 5.6 yıl hapis istendi

  Diyarbakır’da trafik kazası bir aileyi yok etti: 6 ölü

  Yüksekova’da 1 terörist yakalandı

  İzmirliler Zübeyir Gündüzalp’i andı

  Bölgenin en büyük çocuk hastanesi açılıyor

  Sınırda 38 kaçak yakalandı

  Alerjisi olanlar dikkat, polen mevsimi geldi

  Ağız kanserinin de sebebi alkol ve sigara

  THY, Anadolujet’le ekonomik uçacak

  İspanyol kredisi, Karadeniz’i evsel atıktan kurtaracak

  Öldürülen balıkçının kardeşleri Türkiye’de

  El emeği eğitim desteği


 Son Dakika Haberleri