Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 26 Nisan 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

Kapatma dâvâsı her şeyi etkiliyor

ASKON Genel Başkanı Mustafa Koca, AKP’ye açılan kapatma dâvâsının siyasî olmakla birlikte ekonomiyi kökten etkileyen ve geleceği şekillendirme gücüne sahip olduğunu söyledi. Koca, dâvâ sebebiyle dövizdeki yükselişten, dışarıya çıkan sıcak paradan, vazgeçilen yabancı ve yerli yatırımlardan ülkenin ciddi bir stres içine girdiğini ifade etti.

Anadolu Aslanları İşadamları Derneği Genel Başkanı Mustafa Koca, 2007 yılının değerlendirildiği, 2008 yılı beklentilerinin sunulduğu “Küresel Gelişmeler Işığında Türkiye Ekonomisi” isimli yıllık raporunu genel merkezde düzenlediği basın toplantısı ile açıkladı. Toplantıda konuşma yapan Mustafa Koca, AK Parti’nin kapatma davasının siyasi olmakla birlikte ekonomiyi kökten etkileyen ve geleceği şekillendirme gücüne sahip olduğunu söyledi. Milletten ciddi bir oranda destek almış ve seçimin üzerinden henüz 6 ay geçmişken, iktidar partisine kapatma davası açılmasının ülkedeki bütün gelişmeleri etkilediğini belirten Koca şunları kaydetti; Bu durum uluslar arası ilişkileri de etkiler, AB sürecini de etkiler, terörle mücadele kondisyonunu da etkiler, ekonomiyi de tabii olarak etkiler. Daha şimdiden sırf dövizdeki yükselişten, dışarıya çıkan sıcak paradan ve vazgeçilen yabancı yatırımlardan dolayı, ülkemiz ciddi bir stres içine girmiş bulunmaktadır. Hakeza aynı şekilde yerli yatırım konusu da aniden duraksama sürecine girmiş bulunmaktadır.”

Partisi kapatılma sürecine sokulmuş bir iktidarın performansından hayır gelmeyeceği için bundan sonra ekonomi ile ilgili şikayetlerini, dertleri, sıkıntıları, hükümete iletmeyeceklerini belirten Koca, “Biz en iyisi dertlerimizi yargıya sunalım, onlar bu problemlere de çözüm bulsunlar” diye konuştu.

Dünyada ve ülkemizde meydana gelişmelerle ilgili olarak, siyasal ve ekonomik değerlendirmelerin yapıldığı raporun 10 maddelik özeti şöyle:

Bilişimde, petrolde ve gayri menkulde yaşanan ve çoğu spekülatif olan kriz durumu, şimdilerde emtiada ve gıdada yaşanmaktadır. Bu sosyal bir krizin tetikleyici fonksiyonu olabilir.

26 dolarlarda dolaşan petrol 120 doları aşmıştır. 300 dolarda bulunan pirinç 1000 doları aşmıştır. Bunların rasyonel gerekçeleri bulunmamaktadır. Genellikle spekülatif amaçlı artışlardır.

Unutmamak gerekir ki, ABD’de oluşan türev piyasaları, petrolde, 1’e10, gayr-i menkulde 1’e 8 boyutlarına ulaşmıştır. Sonuç ise, finansal krize dönüşmüştür.

Dövizde yaşadığımız hareketlilik, işadamını rahatsız etmiştir. Siyasal istikrarın çok önemli ekonomik dayanak olduğu bir kez daha görülmektedir.

Sıcak para isteksiz hale gelmiştir. Çıkışlar hızlanmıştır. Bu durumda cari açığın finanse edilmesi zorlaşacak, bu da başka bir sıkıştırma anlamına gelecektir.

Ülkemizde yeniden TCMB’na faizlerin yükseltilmesi baskısı yapıldığı bilgisi sızmaktadır. Bu tek kelime ile talihsizliktir. Bu lobi faaliyetidir. Kesinlikle kabul edilebilecek bir durum değildir.

Maalesef, ülkemizde kriz olsun, ekonomi batsın ve müdahale şartları oluşsun diyebilen kemsiler vardır. Bunların önemli bir kısmının devletten maaş alanlar arasında olmaları manidardır. Yargının bu gruplar üzerine yeterli cesaretle gidemeyişi talihsizliktir. Ülkemiz artık bu tür P2, gladyo artıklarından temizlenmelidir.

IMF ile olan ilişkilerde artık sıkıntılı stand-by dönemlerini geride bırakmış olmamız önemli bir gelişimdir. Daha mesafeli olmalıyız. Kendine güvenen ve kendi kendine ekonomik disiplinini yönetebilen bir ülke konumunu yakalamalıyız.

Dünyadaki gelir ve gider dağılım dengesizlikleri, giderek uçurumu büyütmektedir. İletişimin küreselleşmesi ile bu bütün kitlelere ulaşmaktadır. Bu gelişmeye bütün dünya tedbir almakla yükümlüdür. 55 trilyon dolarlık bir GSH da, 500 milyon dolar, açlık tehlikesini bitirilebiliyorsa, bunun çözülmemesi tek kelime ile duyarsızlık olacaktır.

Ülkemizde, başlayıp belirli bir başarı kazanan makro reformların devam etmesi, buna bağlı olarak acilen mikro reformlarında devreye sokulması ekonomik problemlerimizin çoğunun halledilmesini sağlayacaktır. Ancak bütün bunlar için de siyasal istikrarımızın korunması büyük bir mecburiyettir.

Ümit Kızıltepe / İSTANBUL

26.04.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Kapatma dâvâsı her şeyi etkiliyor

  Bakan Mehdi Eker: Hasat dönemine kadar sıkıntı yok

  Spekülatif hareket olmazsa ekmeğe zam yapılmaz

  Motorin 6 YKr arttı

  Yaz meyveleri piyasada

  Siyasî gerilim tereddüt oluşturur

  Çayda 7 milyar YTL’lik mecburî yatırım

  Dört kişilik ailenin açlık sınırı 717 YTL'ye yükseldi

  Kuveyt Türk sermayesini 500 Milyon YTL’ye yükseltti

  Atv-Sabah’ın devir teslimi yapıldı


 Son Dakika Haberleri