Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 26 Nisan 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

TV'ler boşanmayı özendiriyor

Atatürk Üniversitesi Narman Meslek Yüksekokulu Sosyal Programlar Bölümü Okutmanı Ayşe Çay Atalay, magazin programlarının defalarca evlenip boşanmayı marifet gibi göstermesinin Türkiye’deki boşanma sayısını arttırdığını söyledi.

Türkiye’de yaşanan boşanmaların sebepleri üzerine yapılan uzman görüşlerini ve analizlerini aktaran A.Ü okutmanlarından Ayşe Çay Atalay, toplumun sağlığı, nüfusu, millî savunması, kültürü, terbiyesi, ekonomisiyle aile yapısı arasında ilişki olduğunu söyledi. Türkiye’de aile yapısının değişmeye başladığını belirten Atalay, kadınların daha çok erkeğin ailesi ve kendisiyle ilgilenmemesini gerekçe göstererek boşanmak istediğini dile getirdi. Türkiye’de evliliklerin en çok 6 ile 10 yıl arasında sonlandırıldığını belirten Atalay, “Aile danışmanı Fatma Taş, bu durumu; ‘denedim olmadı, elimden geleni yaptım, sabrettim olmadı artık bıçak kemiğe dayandı’ türünden hislerine bağlıyor. Yine uzmanlara göre evli çiftler ilk beş yılda birbirlerine alışma dönemi yaşayacakları için ilk on yıllık süreçte birbirlerine ve ilişkilerine zaman tanımalı, birbirlerini oldukları gibi kabul etmeli” dedi.

Türk aile yapısının boşanmayı olağan bir süreç olarak kabul etmemesinin boşanmayı zorlaştıran bir etken olduğunu açıklayan Atalay, son yıllarda bazı televizyon kanallarında yayınlanan programların boşanmayı normalmiş gibi gösterdiğini dile getirdi. Magazin programlarının toplumu yanlış yönlendirdiğine dikkat çeken Atalay, “Medyadaki pırıltılı sahte dünyaların defalarca evlenip boşanmayı marifet gibi gösterdiği programlar ülkemizde son yıllardaki boşanma oranının artmasına sebep oluyor. Aynı programlarda boşanmadan da ilişki yaşayan, çok eşliliği tekrar gündeme getiren, tekrar sayısı sebebiyle bunun gayet normal olduğunu zihinlere kazıyan temalar da boşanmalara sebep oluyor. Yine kadının ekonomik bağımsızlığını kazanması, kadınların eğitim seviyesinin yükselmesi, Medenî Kanun’daki boşanmayı kolaylaştıran yeni düzenlemeler, artık neredeyse tüm işyerlerinde ve evlerde bulunan cep telefonları ve internetten chat yoluyla insanların gayri ahlâkî arkadaşlıklar kurup ilerletmeleri de ayrılıklara neden oluyor.” diye konuştu. Asgarî ücretin düşük olduğunu ve bunun da evlilik sorunu olduğunun altını çizen Atalay, “Toplumların devamını sağlamanın tek yolu olan aile müessesesi korunmalı, kutsallığı ayaklar altına alınmamalıdır. Unutulmamalı ki mutlu nesiller mutlu yuvalarda yetişeceklerdir” dedi.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine göre Türkiye’de boşanma sayısının son 10 yılda yüzde 100’e yakın arttığını hatırlatan Atalay, “Kadın gayrimeşrû bir hayat yaşıyorsa ya da psikolojik anlamda çok önemli ve tedavisi kesinlikle mümkün olmayan bir rahatsızlık geçiriyorsa, erkek ise uyuşturucu veya gayri ahlâkî durumlara ilgi gösterip, şiddete meyilli ise eşini boşayabilir.”

Atalay’a göre evliliği sürdürebilmek için; çiftlerin birbirlerini olduğu gibi kabul etmeleri gerekir. Karşılıklı birbirlerine vakit ayırmalı ve ilgi göstermeliler. Sorumluluklarını bilmeli ve ona göre hareket etmeliler. Sorunları anında konuşup halletmeli ve büyütmemeliler. Zorlandıkları noktada profesyonel yardım almalılar.

Atalay’a göre evli çiftlerin bazı boşanma sebepleri şöyle: Ekonomik sıkıntıların üstesinden gelememe. Ailelerin, çiftlerin ilişkilerine karışması ve yapıcı olmamaları. Çiftlerin evlenmeden önce birbirlerine dürüst davranmamaları. Erken yaşta büyük hayaller kurularak yapılan yanlış evlilikler. Erkeğin kendinden kariyer olarak ilerde olan başarılı kadını benimsememesi. Yaşlı ve engelli üyelerin bakımı. Tek ebeveynlik, ebeveyn çocuk ilişkisinden doğan sorunlar.

/ ERZURUM

26.04.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  AB düşmanlığı pompalanıyor

  DEVLET, ÖZGÜRLÜKLERLE KORUNUR

  Selçuk: 12 Eylül sona ermeli

  İşçiler bir gün Filistin için çalıştılar

  Soylu: Halkın talebi daha fazla demokrasi

  Türkiye’nin, İslâm yorumu ABD’de tanıtılacak

  Mersinli çiftçiler yağmur duâsında

  Honaz depremi korkuttu

  Dünya çocukları Antalya’da buluştu

  Kaçak kuyuya hapis cezası

  Pippa Bacca için meşale yaktılar

  TV'ler boşanmayı özendiriyor

  Bebeğin ilâcı ana kucağı

  Dağdaki çoban konuştu


 Son Dakika Haberleri