Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 26 Nisan 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Dağdaki çoban konuştu

Bir televizyon programında Aysun Kayacı'nın "Çobanın oyu diğerlerinden daha düşük lomalı" sözleriyle bayşlayan tartışmaya bizzat dağdaki çobanlardan tepki geldi.

Ordu'da çobanların günlerce süren yaya yayla yolculuğu başladı. Binlerce hayvan ile çobanlar Karadeniz’in en önemli yaylalarından biri olan Çambaşı Yaylası’na çıkmak için kafileler halinde yürüyerek yolu katediyor. Çobanların sürüleri ile birlikte her sene çıktıkları yayla yolculuğu başladı. Çeşitli köylerden yola çıkan çobanlar ortalama 50 ila 250 kilometre arasındaki mesafeyi durmaksızın 3 ila 7 gün arasında katederek hayvanlarını Karadeniz’in en önemli yaylarından biri olan ve 70’in üzerinde obası bulunan Çambaşı Yaylası’na çıkarıyor.

Yaz aylarını burada geçirecek olan birçok çoban hâlen zirveleri karla kaplı yayla yolculuğunu masraf olmaması için kamyon gibi araçlarla değil yürüyerek alıyor. Hayvan fiyatlarının 3- 4 sene öncesine göre yarı yarıya geldiğini ifade eden çobanlar, sorunları ile ilgilenilmesini beklerken küçük görülmekten de dert yanıyor. Bir haber kanalında başlayan çobanın oyu diğerlerinden daha düşük olmalı tartışmasına da değinen çobanların bir kısmı ‘bu iş bir meslek biz de insan değil miyiz?’ diye soruyor. Çileli yayla yolculuğuna çıkan bazı çobanların görüşleri ise şöyle:

Yunus Sakarya (42): Ben 3 sene önce bu mesleğe başladım, hayvancılık çok zor bu yolculuğumuz da çok zahmetli. Bir koyunun fiyatı 400 YTL iken şimdi 200 YTL’ye geriledi. Bazı insanlar obalarda hayvan otlatmamıza müsaade etmiyor. Bu arada bazı insanlar çıkıyor bizi küçük görüyor, hükümeti yıkmaya çalışıyor, işleri televizyonlara çıkıp ortalığı karıştırmak. Bu iş bir meslek. Biz de insan değil miyiz birilerinin kafasında bilmiyorum.

Cevat Güzeltepe (78): Ben Mersin’de rafineride çalıştım, inşaat ustalığı yaptım, bu işteki huzuru, tadı bulamadım. Fakat bu iş son zamanlar da epey zorlaştı. Koyun fiyatları yarı yarıya geriledi. Buna hükümetin bir bakması lâzım. Oy da gizli bir şeydir, bir namustur yani, sevdiğine verirsin onu. Zengin hep çıkarını düşünür, ona göre hareket eder, sömürmeye bakar. Fakir de belki biri elimden tutar, bir çıkış yolu bulurum diye düşünür, ona göre hareket eder. Bu hep böyledir.

Şevket Kenar (62): Ben doğduğumdan beri çobanlık yapıyorum. Arabaya verecek paramız olmadığı için hayvan sürüleri ile birlikte yürüyerek geliyoruz. Yeme yok, yatma yok, bazen sıcak, bazen yağmur altında kalıyoruz. Biz hak söz konusu olduğunda; boynuzsuz koyun boynuzlu koyundan hakkını alacak diye biliyorduk. Ama birileri çıkıp ‘çobanın oyu ile benim oyum bir olmamalı, onlar başbakan seçemez’ diyor. Ben buna bir anlam veremiyorum.

Yusuf Sarıca (58): Çobanın oyu ile zenginin oyu elbette bir olmamalı, adamın aklı olsa çoban olur mu? Bu iş zor çok zor. Kârlı olduğu için değil, seviyoruz kopamıyoruz diye devam ettiriyoruz, ama bir koyunun fiyatı yarı yarıya geriledikten sonra yapılacak iş değil.

26.04.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  AB düşmanlığı pompalanıyor

  DEVLET, ÖZGÜRLÜKLERLE KORUNUR

  Selçuk: 12 Eylül sona ermeli

  İşçiler bir gün Filistin için çalıştılar

  Soylu: Halkın talebi daha fazla demokrasi

  Türkiye’nin, İslâm yorumu ABD’de tanıtılacak

  Mersinli çiftçiler yağmur duâsında

  Honaz depremi korkuttu

  Dünya çocukları Antalya’da buluştu

  Kaçak kuyuya hapis cezası

  Pippa Bacca için meşale yaktılar

  TV'ler boşanmayı özendiriyor

  Bebeğin ilâcı ana kucağı

  Dağdaki çoban konuştu


 Son Dakika Haberleri