"Gerçekten" haber verir 19 Ağustos 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

Darbecinin istifası

Hakkında azil tartışmaları yapılan Pakistan Devlet Başkanı General Pervez Müşerref, istifa ettiğini açıkladı. Müşerref, televizyondan yayınlanan millete sesleniş konuşmasında, hukuk danışmanları ve yakın siyasî destekçileriyle görüşmeler yaptıktan ve tavsiyelerini aldıktan sonra “istifa etme kararını aldığını” söyledi.

PAKİSTAN Devlet Başkanı Pervez Müşerref istifasını açıkladı. Müşerref, televizyondan yayımlanan ulusa sesleniş konuşmasında, istifasını bugün Pakistan Millet Meclisi Başkanlığına göndereceğini söyledi. İktidardaki koalisyon hükümetinin oluşturduğu bir komisyon, 5 gün süren görüşmelerin ardından Müşerref hakkındaki azil suçlamaları listesini önceki güntamamlamıştı. Müşerref’in, kovuşturmaya uğramayacağı ya da sürgüne gitmeye mecbur kalmayacağı konusunda garanti verilmesi karşılığında istifa edebileceğine dair iddialar bulunuyordu.

Müşerref, 11 Ağustos 1943’te Yeni Delhi’de orta sınıfa mensup Müslüman bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Hindistan’ın 1947’de bölünmesinden bir gün sonra ailesi, Pakistan’ın ilk başkenti Karaçi’ye gitti. Pervez Müşerref, babasının memuriyeti nedeniyle 7 yıl Türkiye’de yaşadı. İktidarı ele geçirdikten sonra Türk medyasına zaman zaman Türkçe açıklamalar yaptı, Beşiktaşlı olduğunu ve en çok İstanbul’u sevdiğini söyledi. Ailesi 1956 yılında Karaçi’ye yerleşti. 1961 yılında Pakistan Askeri Akademisine giren Müşerref, daha sonra İngiltere’de Kraliyet Savunma Eğitim Kolejine katıldı. Evli ve iki çocuk babası olan Müşerref, 1998 yılında dönemin Başbakanı Navaz Şerif tarafından generalliğe yükseltildi, Ekim 1998’de Genelkurmay Başkanlığı görevine atandı.

General Müşerref, ertesi yıl, 1999’da kansız bir darbeyle Navaz Şerif’i devirdi. Daha sonra devlet başkanı olan Müşerref, 2002 yılında düzenlenen referandumla bu görevi 5 yıl boyunca garanti altına aldı.

Müşerref, 2007 yılındaki devlet başkanlığı seçimini kazandığı sırada hala Genelkurmay Başkanıydı. Bu durumun yeniden seçilmesine engel olup olmadığı konusunda Yüksek Mahkemenin toplanmasından bir gün sonra olağanüstü hal ilan etti. İslami kesimlere karşı harekete geçtiğini söyleyen Müşerref, adli müdahale nedeniyle “hükümetin felç olduğu” şikayetinde bulundu. Müşerref, kasım sonunda genelkurmay başkanlığından ayrıldı, 15 Aralıkta da olağanüstü hali kaldırdı. Pakistan’da, eski Başbakan Benazir Butto’nun suikasta kurban gitmesinin ardından ertelenen genel seçimler Şubat 2008’de yapıldı. Seçimleri Butto’nun lideri olduğu Pakistan Halk Partisi ile darbeyle iktidardan uzaklaştırılan eski Başbakan Navaz Şerif’in partisi kazandı. Seçimin ardından kurulan koalisyon hükümeti, bu ay başında Müşerref hakkında azil sürecini başlatacağını açıklamıştı.

/ İslamabad

19.08.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Başlıklar

  Darbecinin istifası

  Ruslar çekilmeye başladı

  Saakaşvili ABD’nin kuklası

  Evren’e arkadaş mı geliyor?

  Rusya, Güney Osetya’ya füze yerleştirdi

  Gazze’ye özgürlük

  Şevardnadze: Abhazya ayrılmaz parçamız

  ABD, Rusya’yı yeniden değerlendirecek

  İran’ın füzesi Bush’u korkuttu

  Gazze’ye özgürlük gemileri demir alıyor

Site yöneticisi | Editör
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır