"Gerçekten" haber verir 03 Ekim 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.
 

Krizin sebebi, malî kurumların kâr hırsı

DÜNYA Bankası Türkiye eski Direktörü Andrew Vorkink, ABD’nin, malî sektörde yeterli düzenleme ve denetleme yapamaması sebebiyle bu krizin ortaya çıktığını, hızlı bir şekilde kâr elde etmek isteyen malî kurumların da krizi tetiklediklerini belirtti.

Boğaziçi Üniversitesinde ders de veren Vorkink, mevcut piyasa şartlarında bütün dünya piyasalarının önünü göremediğini belirterek, yatırımcıların da nereye ve ne türden yatırım yapacakları konusunda karar vermede zorlandıklarını kaydetti. ABD’nin, malî sektörde yeterli düzenleme ve denetleme yapamaması sebebiyle bu krizin ortaya çıktığını vurgulayan Vorkink, hızlı bir şekilde kâr elde etmek isteyen malî kurumların da, yanlış yatırım kararlarıyla emlak sektöründeki krizi tetiklediklerini ifade etti. Türkiye’nin, şu anda ABD ve diğer ülkelerde devam eden benzer bir krizi 2001 yılında yaşadığına dikkati çeken Vorkink, kriz öncesindeki hükümetin, yanlış döviz kuru politikası sebebiyle malî sektörün krize girdiğini hatırlattı. Vorkink, Türkiye’nin mali sektörde gerçekleştirdiği reformlar sebebiyle, iç piyasalarda bir karışıklık oluşması ihtimalinin oldukça zayıf olduğunu da belirtti. Yerli ve yabancı yatırımcıların, yatırım kararlarında öngörülebilirlik aradıklarına dikkati çeken Vorkink, Türkiye ekonomisi ile uluslar arası kuruluşları yakından tanıyan bir kişi olarak, Uluslar arası Para Fonu (IMF) ile yapılacak herhangi bir anlaşma modelinin, Türkiye’nin öngörülebilirliğini güçlendireceği görüşünde olduğunu söyledi. Vorkink, böylesine çalkantılı bir küresel malî ortamda, IMF ile yapılacak bir anlaşmanın, Türkiye’deki piyasaları ve hükümet politikasını daha öngörülebilir bir hale getireceğini kaydetti.

/ Washington

03.10.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Başlıklar

  Enflasyon ‘orta direği’ vuruyor

  Kırmızı mercimek zam şampiyonu

  Kendi elektriğini kendin üret

  Kanatlı sektörü cepten yiyor

  Üretici, domates üretiminden vazgeçiyor

  Emekli aylığı da, elektrik zammı kadar arttırılsın

  Krizi, güçlü ekonomiyle aşarız

  Krizin sebebi, malî kurumların kâr hırsı

  Manisa'daki 257 tekstil atölyesinden 38’i çalışıyor

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır