"Gerçekten" haber verir 19 Ekim 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Hükümete IMF baskısı

Türkiye’nin IMF ile standby anlaşması geçen Mayıs ayında biterken, küresel ekonomik krizle birlikte bazı iş çevreleri hükümete IMF ile yeni anlaşma yapması çağrısında bulunuyor. Konuyla ilgili bir yoruma yer veren İngiliz Financial Times gazetesi, söz konusu çevrelerin IMF ile yapılacak tedbir niteliği taşıyan bir anlaşmanın yabancı yatırımcıya güven vermek ve yaklaşan yerel seçimin harcamalarını sınırlamak açısından hayatî önem taşıdığına inandıkları bildirildi.

IMF ile yapılan anlaşmanın daha önce 2001 krizi sırasında Türkiye’nin yaşadığı malî krizden çıkmasına yardımcı olduğunu yazan İngiliz Financial Times (FT) gazetesi , geçen mayıs ayında IMF ile Türkiye arasında yapılmış olan 10 milyar dolarlık anlaşmanın sona ermesinden bu yana hükümetin yeni bir anlaşma imzalamadığını, böylece seçmenine bir dış yardım olmaksızın ekonomi yönetimini yürütebileceğini göstermeyi amaçladığını öne sürdü.

Ancak iş çevrelerinin hükümetin Türkiye’nin küresel krizden en minimum düzeyde etkileneceği yolundaki ısrarından kaygı duyduğu da belirtilen FT’nin haberinde, söz konusu çevrelerin IMF ile yapılacak tedbiri nitelik taşıyan bir anlaşmanın yabancı yatırımcıya güven vermek ve yaklaşan yerel seçimin harcamalarını sınırlamak açısından hayatî önem taşıdığına inandıkları bildirildi.

2001 krizi sonrasında yapılan reformların Türk bankalarını sağlam duruma getirdiği de belirtilen yazıda, Türkiye’nin eski ekonomi bakanlarından, halen BM’nin Kalkınma Programı Başkanı olan Kemal Derviş’in Türkiye’de halen panik gerektirecek bir durum olmadığını söylediğine de işaret edildi. FT ülkenin hâlen içinde bulunduğu cari işlem açıkları ve firmalara ait ağır dış borçların durumu hassas hale getirdiği iddiasına da yer verdi.

Londra

19.10.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Başlıklar

  Hükümete IMF baskısı

  Türkiye, krizle birlikte tarihî bir fırsat yakaladı

  Fiskobirlik piyasaya giriyor

  Kışlık bakım yaptırılan araç daha ekonomik hâle geliyor

  İkinci el piyasası krizden çok etkilendi

  Dalgalı döviz kuru turizmciyi vurdu

  Küresel gündem: ‘Kriz’

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır