"Gerçekten" haber verir 19 Ekim 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Kışlık bakım yaptırılan araç daha ekonomik hâle geliyor

KIŞ mevsiminde, aracın soğuk hava şartlarında karşılaşabileceği problemlere karşı direncini arttırmak için bakım yapılması büyük önem taşıyor. Uzmanlar, kışlık bakımın yapılmamasının telâfisi güç problemlere ve ekonomik kayıplara yol açtığına dikkat çekiyor.

Gaziantep Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölüm Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Sait Söylemez, motorun soğuk havada çalışmasının güçleştiğini belirterek, bunun bazı tedbirlerle aşılabileceğini ifade etti. Söylemez, bakım masrafından kaçan birçok sürücünün cebinden, kış boyunca ortaya çıkan arızalar sebebiyle daha fazla para çıktığı uyarısında bulundu. Sürücüler tarafından çoğu zaman önemsiz zannedilen kışlık bakımın, araçlarda soğuk havalarda ortaya çıkabilecek birçok problemi ortadan kaldıracağını bildiren Söylemez, bu tedbirlerden bazılarını şöyle sıraladı: “Motorun soğuk havada sağlıklı çalışabilmesi için soğutma suyuna donmayı önlemeyi sağlayacak seviyede antifriz eklenmelidir. Ateşleme ve elektrik sisteminin kontrolü yapılmalıdır. Bu sistemlerdeki aksaklıklar, soğuk havada yakıt tüketimini yüzde 10-20 oranında arttırır. Bujiler temizlenmeli; gerekirse değiştirilmeli. Buji tırnaklarının ayarsız ve kirli olması, soğuk havada daha fazla yakıt tüketimine sebep olur. Motor yağı eskimişse yenilenmelidir, aksi halde sürtünme artarak motorun gücü düşecek; parçalar daha çabuk aşınacak ve sonuçta yakıt tüketimi artacaktır. Hava filtresinin kirli olması da soğuk motora benzin yönünden zengin karışım gitmesini sağlayacak ve egzozdan çiğ gaz atılmasına yol açacaktır. Kirli yakıt filtreleri, karbüratörler ve dizel motorlardaki kirli enjektörler de daha fazla yakıt tüketimine sebep olur.”

Söylemez, motorlu taşıtların kışlık bakımlarının yapılmasının araç sahiplerine çok fazla maddî yükümlülük getirmeyeceğine vurgu yaptı. Kışlık bakımın masrafından kaçınmanın daha büyük problemlere yol açacağını dile getiren Söylemez, şöyle devam etti: “Araçların kışlık bakımının maliyetinden kaçmak, güvenli sürüşü engeller ve yakıt tüketimini ve kaza riskini arttırır. Aracın marka ve modeline göre değişmekle birlikte otomobiller için kış kontrollerinin maliyeti 100-300 YTL arasında değişiyor. Ancak, bu masraftan kaçmak telafisi güç problemlere yol açacaktır. Her şeyden önce sabah araç çalışmayacaktır. Güçlükle çalıştırılsa bile verimli çalışmayacak ve yakıt tüketimi artacaktır. Bakım masrafından kaçan araç sahipleri, 2-3 ayda bu paranın kat be katını fazladan tükettikleri yakıta ödemek zorunda kalır.”

19.10.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Başlıklar

  Hükümete IMF baskısı

  Türkiye, krizle birlikte tarihî bir fırsat yakaladı

  Fiskobirlik piyasaya giriyor

  Kışlık bakım yaptırılan araç daha ekonomik hâle geliyor

  İkinci el piyasası krizden çok etkilendi

  Dalgalı döviz kuru turizmciyi vurdu

  Küresel gündem: ‘Kriz’

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır