"Gerçekten" haber verir 19 Ekim 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Küresel gündem: ‘Kriz’

ULUSLARARASI piyasalarda geçen hafta küresel finansal kriz dünya gündemindeki yerini korumaya devam ederken, ABD ile birlikte Avrupa ülkeleri krizin etkilerini hafifletmek amacıyla çeşitli tedbir paketleri açıkladı.

ABD Başkanı George W. Bush, finans sektörünü kurtarma planı çerçevesinde ilk olarak kullanılacak 250 milyar dolarlık bölümün nasıl harcanacağına ilişkin bilgi verdi. Beyaz Saray’da kısa bir konuşma yapan Bush, ‘’bu çabalar, finans sistemini istikrara kavuşturmak ve ekonominin toparlanmasına yardım etmek yoluyla doğrudan Amerikan halkına yarar sağlamak için tasarlandı’’ dedi. Bu arada ABD Çalışma Bakanlığı, Ağustos ayında yüzde 0,1 düşen TÜFE’nin Eylül ayında değişmediğini açıkladı. Enerji ve gıda fiyatları hariç çekirdek TÜFE ise yüzde 0,1 arttı. Avrupa ülkeleriyle birlikte diğer ülkelerde küresel krize karşı çeşitli tedbirler aldılar. AB zirvesinde, AB devlet ve hükümet başkanları, 12 Ekimde Paris’te toplanan 15 Avro Bölgesi ülkesi ile ortak paraya 2009 yılı başında geçecek olan Slovakya, küresel ekonomik krizle mücadele için alınan tedbirleri onayladı. Tedbirler, zordaki bankalara sermaye aktarımı ve banka borçlanmalarına hazine güvencesi yoluyla, güven bunalımından doğan likidite darlığı sorununun aşılmasını amaçlıyor. Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, küresel kriz karşısında zor durumda olan bankalara 360 milyar avroya kadar yardım yapılacağını açıkladı. İngiltere Hazinesi, Royal Bank of Scotland, HBOS ve Lloyds TSB’nin devletin garantisinde hisse satışı yapmasına, hisselerden alınmayan bölümü bizzat devletin satın almasına karar verildiğini açıkladı. Bu operasyonun devlete maliyetinin 37 milyar sterline kadar yükselebileceği belirtildi. İspanya, banka kredileri için bu yıl 100 milyar avro garanti edecek. Avusturya hükümeti, sorunlu bankalara 85 milyar avroya (114 milyar dolar) kadar destek vereceğini bildirdi. Yunanistan, bankacılık sistemini ve ülke ekonomisini güçlendirmek için 28 milyar avroluk tedbir paketi hazırladı.

/ New york

19.10.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Başlıklar

  Hükümete IMF baskısı

  Türkiye, krizle birlikte tarihî bir fırsat yakaladı

  Fiskobirlik piyasaya giriyor

  Kışlık bakım yaptırılan araç daha ekonomik hâle geliyor

  İkinci el piyasası krizden çok etkilendi

  Dalgalı döviz kuru turizmciyi vurdu

  Küresel gündem: ‘Kriz’

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır