"Gerçekten" haber verir 19 Ekim 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Dalgalı döviz kuru turizmciyi vurdu

SON günlerde döviz kurlarında yaşanan dalgalanmalar otelcileri zarar ettiriyor. Dövizin 3 yıl önceki kurla aynı seviyede seyretmesinden yakınan sektör temsilcileri, ne kâr edebiliyor ne de oda fiyatlarına zam yapabiliyor.

Euro 2 YTL olmadığı takdirde zararlarının daha da artacağını vurgulayan turizmciler, YTL bazında olan giderlerinin her geçen gün arttığını belirtiyor. Alanya Turistik İşletmeciler Derneği (ALTİD) Başkanı Gülçin Güner, döviz kurlarında yaşanan dalgalanmaların sektörü olumsuz etkilediğini söyledi. Kurlardaki dengenin sağlanmasının turizmcileri rahatlatacağına inanan Güner, otellerde doluluk yaşanmasına rağmen kâr edemediklerini ifade etti. Turizm şehirlerinde rezervasyonların neredeyse tamamının döviz üzerinden yapıldığının altını çizen ALTİD Başkanı, sezon öncesi acentelerle yaptıkları anlaşmaları tekrar düzeltme veya değiştirme gibi bir şansları olmadığını kaydetti. Oda satışlarında müşterilerin otele giriş yaptıkları günün çok önemli olduğunun altını çizen Güner, “Otele müşteriyi getiren acenteyle o günkü kur üzerinden anlaşma yapıyoruz. Meselâ 75 Euro üzerinden satış yapılmışsa, bunu sonradan değiştiremiyoruz. Şu anda döviz 35 yıl önceki kurla aynı seviyede seyrediyor. Bazı tesisler satış fiyatlarını yüzde 10 oranında arttırdı. Birçok tesis ise fiyatlarını arttıramadı. Maliyetlerimizi karşılayarak, kâr ettirebilecek bir kur bekliyoruz.” dedi. Oba Otelciler Birliği Başkanı Hızır Bozdoğan da Euro’nun düşük seyretmesinin sektöre darbe vurduğunu söyledi. Gelecek sezon için Euro’nun 2 YTL olmasını temenni eden Bozdoğan, artan giderler karşısında otelcilerin kâr edemediğini kaydetti. Yaşanan ekonomik krizden dolayı kâr edemeyen birçok otelin sezon sonunda satışa çıkarılma olasılığının yüksek olduğunu vurgulayan Bozdoğan, 2009 sezonun rezervasyonları için acentelerle yaptıkları anlaşmalarda temkinli hareket ettiklerini aktardı.

19.10.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Başlıklar

  Hükümete IMF baskısı

  Türkiye, krizle birlikte tarihî bir fırsat yakaladı

  Fiskobirlik piyasaya giriyor

  Kışlık bakım yaptırılan araç daha ekonomik hâle geliyor

  İkinci el piyasası krizden çok etkilendi

  Dalgalı döviz kuru turizmciyi vurdu

  Küresel gündem: ‘Kriz’

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır