"Gerçekten" haber verir 04 Aralık 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Faruk ÇAKIR

Baykal ‘miras’ı reddedebilir mi?



CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’daki ‘değişim’ dikkat çekiyor. Yakın geçmişte, Başbakan Erdoğan ile başlattığı tartışmada da Meclis kürsüsünden değişik ‘fetva’lar vermişti. Bazı yardım derneklerinin hataları üzerine de “İslâmda yardım, din istismarı, din duygusunu kötüye kullanmak, samimi dindarlık” gibi kavramları kullanarak da dinî yorumlar yapmıştı. Aynı şekilde, başörtüsü yasağıyla ilgili olarak da “‘Türban Kur’ân-ı Kerim’in emri değildir” demişti.

Tabiî ki Türkiye’de yaşayan bütün siyasetçiler, dinî konularda da bilgi sahibi olmalıdır. Ancak bu konularda fikir beyan ederken yaptıkları ile sözlerinin birbirini tamamlaması beklenir.

Salı günkü grup toplantısında konuşan CHP lideri Baykal yine şaşırttı. Baykal, insanların kılığını-kıyafetini, ‘’devlete meydan okumak’’ diye anlamanın, bir saplantının sonucu olduğunu söyleyerek, ‘’Herkes, kendini o saplantıdan çıkaracak’’ demiş.

Baykal’ın dile getirdiği tesbit, elbette doğru. Ancak tam yerine geldiği için hatırlatmak lâzım ki, dönemin Başbakanı Bülent Ecevit, sırf başörtülü olarak milletvekili seçildiği ve o kıyafetle TBMM’ye girdiği için Merve Kavakçı’ya şöyle kükremişti: “Burası devlete meydan okunacak yer değildir! Bu kadına haddini bildirin!”

Kelimesi kelimesine böyle olmasa da, mânâ olarak bu sözler sarf edilmişti. “Bu sözü söyleyen Ecevit ise Baykal’ın kabahati ne?” diyenler olabilir. Her iki siyasetçinin de pek çok ortak noktası vardır. Bir defa ikisi de meşhur ‘tek parti’nin genel başkanlıklarında bulundular. Ayrıca Ecevit’in TBMM’de sarf ettiği ve tarihe ‘kara bir leke’ olarak geçen bu sözü, Baykal’ın da içinde bulunduğu CHP’liler ayakta alkışlamadı mı?

Baykal, grup toplantısında çok önemli bir itirafda daha bulundu. İlgili haberde şöyle denilmiş: Cumhuriyet döneminde, Atatürk Bulvarı’ndan, kılık, kıyafeti uygun olmayan insanların geçirilmediğini anımsatan Baykal, ‘’Tek parti zihniyeti oydu. ‘Kıyafetini düzelt öyle gel’ diyorlardı. Biz siyasî partiyiz. Bir kıyafet tüzüğü, nizamnamesi mi ilân edeceğiz? İnsanları kılık kıyafetine göre yeniden tasnif mi edeceğiz?’’ sorularını yöneltti. Aşık Veysel’in ölmeden önce Atatürk’ü görmek istediğini, Ankara’ya geldiğini ancak bulvara çıkmasına izin verilmediğini bildiren Baykal, ‘’Bu tek parti zihniyetini şimdi 2009’a girerken, sosyal demokrat, insancıl bir parti olarak biz mi uygulayacağız?’’ dedi. (AA, 2 Aralık 2008)

Çok çok önemli olan bu beyan ve itiraflar da tarihe geçmiş oldu. Demek ki neymiş, Baykal ‘Cumhuriyet dönemi’ diyor, ama doğrusu “CHP’nin tek parti olarak Türkiye’yi idare ettiği dönemde” insanlar kılık ve kıyafetleri sebebiyle Ankara’nın bazı caddelerine sokulmuyordu! Şehirlerde kadınların çarşafları jandarmalarca yırtılıyordu. Doğru söyleyen tarih buna şahittir.

Anlayacağınız Baykal’ınki hem suçlu, hem de güçlü pozisyonu...

Aslında ‘CHP’nin ve tek parti devrinin’ insanlarımıza neler yaptığını vatandaş zaten biliyor. Bunların CHP lideri tarafından itiraf edilmesi çok önemlidir. Bu vesile ile teklif ediyoruz: Baykal’ın gündeme getirdiği ‘doğru bilgiler’ ders kitaplarında da yer alsın. Alsın ki yeni nesiller de Türkiye’nin hangi badirelerden aşarak bu günlere geldiğini bilsin!

Baykal’ın bugün dile getirdiği itirafları, dün hatırlatanlar ‘vatan hainliği’ ile suçlanırdı... Kaderin cilvesine bakın ki, ‘oy kaygısı’ insanlara neler yaptırıyor... Demokrasinin gücü işte bu...

Keşke yeni CHP, ‘tek parti devrindeki CHP’nin yaptığı diğer yanlışlar sebebiyle de milletten özür dilese... Aslında gerilimin düşmesi biraz da buna bağlı. Haydi hayırlısı...

04.12.2008

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (03.12.2008) - Demokrasi paketi mi, yoksa kriz paketi mi?

  (02.12.2008) - İnsanlık için hangi sistem iyi olacak?

  (01.12.2008) - ‘Deri’ kavgası olmasın

  (30.11.2008) - En fecisi ‘güven’ kaybetmek

  (29.11.2008) - CHP’ye bir değil, iki mescid lâzım

  (28.11.2008) - Alış verişin ‘ruhu’na sahip çıkalım

  (27.11.2008) - Üniversiteye giremez, partiye girer!

  (26.11.2008) - Kim haklı çıktı

  (25.11.2008) - Filistin’i görün

  (24.11.2008) - Komşunuz ‘tünel’ kazarken...

 
Ufo ısıtıcılar, infrared ısıtıcı, kumtel ısıtıcılar.
GAZETE 1.SAYFA

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  H. Hüseyin KEMAL

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Raşit YÜCEL

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır