"Gerçekten" haber verir 02 Aralık 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Fatma Nur ZENGİN

Şehre, dizilere, festivale dair….



“Öyle bir şehir ki, hem seviyorum, hem nefret ediyorum. Bir yurt dışı seyahatimden döndüğümde hemen terk etmek istiyorum. Seyahate gitmeye hazırlanmışken ve uçağın merdivenlerini çıkarken, koşar adımlarla aşağı inip, geri dönmek istiyorum.” Nawal el Saddawi.

Kahire’yi sevmek ve Kahire’den nefret etmek şimdiye dek bir sürü makaleye, belli başlı romanlara, seyahat rehberlerine konu olmuştur. Günbatımında yüzünüzün yansımasını Nil’de gördüğünüz vakit, Kahire’nin en çok sevildiği vakittir. Yaz sıcağında şehirler arası otobüs şoförünün klimayı kapattığı vakit ise, en çok nefret ettiğiniz anlardan biri olabilir.

Bu aralar Kahire’de de, diğer Arapça konuşulan ülkelerde olduğu gibi, yoğun Türk dizileri rüzgârı esiyor. Suna Durmaz Hanım da yazın bahsetmişti. Bu diziler, ben yaz tatiline çıkarken hafif hafif başlamıştı. Fakat döndüğüm zaman o kadar ilginç tepkiler ve yorumlarla karşılaştım ki, daha önce birçoğunun adını bile duymadığım bu dizilerin bu insanları neden bu kadar çok etkilediğini düşünmeye başladım. Herşey tıpkı bizde 1980’lerin ortasında esmeye başlayan Brezilya dizileri rüzgârı gibiydi..

Burada bana Fatma, Nur, Fatima, Nora, Nura gibi çeşitli isimlerle hitap ediyor insanlar. Diğer arkadaşlarım gibi burada da çoğu arkadaşım “Nur” diyor. Tatilden döndüğümde arkadaşım bana enteresan bir hadise anlattı. Kendisi de iki ay kadar yurt dışındaymış ve döndüğü zaman herkes “Türk Nur”dan bahsediyormuş. O da “Aa siz de mi tanıştınız Nur’la” diye sorunca insanlar “Sen Nur’u tanıyor musun?” diye üzerine “hücum” etmişler. TV’den ve gündemden uzak olduğu için hâlâ durumu kavrayamamış olan arkadaş da, 3-4 yıldır tanıdığını belirtmiş. Bir müddet sonra o bahsedilen “Nur”un, Gümüş dizisindeki başkarakter (Türkiye’de Gümüş, Arapça yayınlarda Nur diye adlandırılan) olduğunun farkına varmışlar.

Artık gittiğim her yerde, bankada, restoranda, okulda, toplantıda, gezide, takside her yerde Türk olduğumu anlar anlamaz dizilerden, dizilerdeki karakterlerden, bu dizilerin devamından, karakterlere ne kadar âşık olduklarından bahseder oldu insanlar. Benim bu dizileri bilmememe çok şaşırıyorlar. Ben bu dizilerden birini ilk Arap kanalında gördüğüm zaman, karakterleri görüp “Aaa ne kadar Türklere benziyorlar” demiş ve Arapçamı geliştirmek adına izlemeye devam etmiştim. İzledim, izledim ve en sonunda, sahne İstanbul’un belli başlı bir noktasına kaydığı zaman dizinin aslında Türk dizisi olduğunu anladım. Zaman geçtikçe olan bitenin, bütün bu hayranlığın aslında dizi senaryosu yahut başka bir sanatsal yön değil de, Mısırlıların kendilerine benzeyen ve bu büyük çoğunluğu Müslüman olan kişilerle kendilerini Amerikan yahut Brezilya dizilerindeki karakterlerden daha çok ortak paydada birleştirebilme ihtimali olduğunu anladım.

Bu dizi çılgınlığı devam ederken, uyumayan şehirlerin en güzeli Kahire, sosyal ve kültürel zenginliğinde bir festivali daha misafir etti. Kahire Film Festivali çerçevesinde farklı filmler, bunların yanında Türkçe filmler de izleyebildik. İnsanlar genelde evlerinde Türk dizilerini izledikleri için, asıl san'at eserlerini izlerken, genelde Kahire’de yaşayan yabancılar, ya da Kahire’nin entelektüelleri sinema salonlarını dolduruyordu, ya da festival çerçevesinde birden fazla gösterim olmasından dolayı, dolduramıyordu da diyebiliriz.

Kahire’yi sevmek çok zor değildir. Gün olur, festival olur, bir filmden gece 12’de çıkarsınız ve hâlâ bütün halkı meydanlarda görürsünüz, tebessüm yayılır yüzünüze. Gün olur, Nil’e gece bakarsınız ve gecenin sizi mutsuz eden şeyleri örttüğünü görür ve daha kolay seversiniz Kahire’yi… O yeni günü, taze güneşin doğuşunu Piramitlerden, çölden, vahadan izleyebilmenin mutluluğu her şeye değer.

02.12.2008

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (25.11.2008) - Yeni Asya’da yazmak demek…

  (18.11.2008) - İçinden ülkeler geçen şehir

  (11.11.2008) - Mısır’a da kış gelir...

  (04.11.2008) - Küresel kriz Mısır’da yok…

  (28.10.2008) - Şemsiye ve yeşil portakallar

  (21.10.2008) - Nil-i mübarek

  (14.10.2008) - Mısır’a nasıl uçulur?

  (07.10.2008) - Uludağ’ın Nil’e düşen damlaları

  (30.09.2008) - Bir bayram günü

  (23.09.2008) - Slovenya’ya Ramazan geldi

 
Ufo ısıtıcılar, infrared ısıtıcı, kumtel ısıtıcılar.
GAZETE 1.SAYFA

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  H. Hüseyin KEMAL

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Raşit YÜCEL

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır