15 Mayıs 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Dergilerimiz

Mehmet KARA

Çözüm demokraside...


A+ | A-

Türkiye; meselelerini tartışamıyor, yüzleşmekten kaçıyor, hatalarının üzerine gidemiyor. Bir mesele tartışılacağı zaman, ya yasakçı kafa, ya statükonun muhafazasına çalışan düşünce, ya da menfî milliyetçilik hemen devreye girip meseleleri farklı mecralara çekmeye başlıyor. Demokrat düşünce, insan haklarına, temel hak ve hürriyetlerine saygı ön plana çıkmadığı sürece de Türkiye’nin pek çok temel meselesi tartışılamayacak ve çözüm de bulunamayacak.

Tartışmanın temelinde aslında bugünkü parlamento yapısı geliyor. Bir tarafta inatlaşıp, karşısındakini yok farz edenler, diğer tarafta “onlar ne yaparsa karşısında olmamız lâzım” düşüncesi… Böyle olunca da temel meselelerde sağlıklı düşünme imkânı da kalmıyor.

Türkiye’nin temel meselelerdeki yanlışlık herkes tarafından kabul ediliyor. Millet açısından iyi gitmeyen bir şeylerin olduğu konusunda birleşiliyor, ancak iş icraata gelince üstte bahsettiğimiz düşünce grupları hemen devreye girip set oluşturuyorlar. Bu temel meseleler AB, yeni anayasa, temel hak ve özgürlükleri genişleten çalışmalar, anlamsız, kanunsuz yasakların kaldırılmaması gibi konular olabiliyor.

Bu haftanın bu minvaldeki tartışma konusu da ister adına Güneydoğu meselesi, ister Kürt meselesi deyin, böyle bir sorunu var. Bu sorun, temel haklar konusunda olduğu gibi, ekonomik, sosyal, siyasî konuları da kapsayan bir sorun. Bu sorun yıllarca çözüm üretilemediği için üzerinde yanlış pencereden yapılan tartışmalarla mecrasından çıkartılır bir hale getirildi. Çünkü yanlış tarafından tutuldu. Herkes kendi penceresinden baktı. Kimisi Türk, kimisi Kürt ırkçılığı cephesinden meselenin çözümünü aradı.

Çok su götüren bir tartışma olduğu için pek detayına girmeye gerek yok. Burada söylemek istediğimiz bu meselede olduğu gibi pek çok temel meseledeki tartışma kültürünün kaybolduğu ve yanlış tarafından olaylara bakıldığını vurgulamaktır.

Şimdi siyasetin gündeminde Güneydoğu sorunu var. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün bir süre önce İran’a yaptığı gezi sırasında ortaya attığı “Kürt meselesinde iyi şeyler” olacak demesinin ardından Prag dönüşü de söylediği “Bu sorun Türkiye’nin birinci sorunudur. Halledilmesi lâzımdır. Yeni gelişmeler olması lâzım. Yeni gelişmeler olacak da. Devlet birimleri arasında bu konuda bir mutabakat var, uyum var. Herkes işin çok daha farkında. Önce böyle bir çalışma anlayışının olması lâzımdı. Devletin bütün görevlileri, siviller ve askerler, istihbarat, hepimiz bugün her konuyu olduğu gibi bu konuyu da kendi aramızda açık seçik konuşuyoruz. Böyle bir ortamda iyi şeyler olur. O yüzden iyi şeyler olacak diyorum. Bir fırsat var, fırsatın kaçmaması lâzım” sözünden sonraki tartışmalar da netice almaya dönük yapılmıyor. Meseleye demokrasi ve özgürlükler penceresinden bakılamıyor.

Meselenin çözümü Meclis’ten geçiyor. Gül’ün bu sözlerine karşılık iktidar ve muhalefetin yaklaşımlarını görünce çözümden ne kadar uzak olunduğu ortaya çıkıyor. Partilerin bu haftaki grup toplantılarında bu konuyu herkes kendi fikrî yapısına göre değerlendirdi.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Gül’ün bu sözlerinin izaha muhtaç olduğunu söylerken, “İmralı canisinin affı mı kaçırılmaması gereken fırsat…”

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, “Cumhurbaşkanı tarihî fırsattan söz ediyor, bu tarihî fırsat nedir? ABD ‘Bu konuyu çözün’ diyorsa, buna tarihî fırsat mı, yoksa tarihî mecburiyet olarak mı bakmak lâzım? Peki bizden ne isteniyor, ben bunu merak ediyorum…”

DTP Genel Başkanı Ahmet Türk, “Bu olumlu ve umut verici bir gelişmedir” derken bir taraftan da işin içine terör örgütünün “sözde eylemsizlik” kararını sıkıştırıyor.

AKP Genel Başkanı ve Başbakan Tayyip Erdoğan, bu eleştirilere cevap verirken yapıcı olmayan bir cevap veriyor. “Herkes çıkıp kurusıkı atacağına ‘Ben ne yapıyorum, ne yapmam lâzım?” Erdoğan’ın “Siyasal krize dönüştürmek isteyenler var. Bunun önünde durmamız lâzım” sözünde ise büyük haklılık payı var. Diğer taraftan AKP Diyarbakır Milletvekili İhsan Arslan’ın kendilerinin baştan beri çözümü demokrasi içinde gördüklerini, askerin bu noktaya yeni geldiğini, “kerhen”de olsa çözümün inisiyafini siyasîlere bıraktığını söylemesini de burada zikretmet gerekir. (Sabah, Yavuz Donat, 14.5.2009)

Bu inatlaşma, birbirini suçlama, karşısındakinin görüşüne değer vermeme gibi politikalar devam ettiği sürece de Türkiye, bu meselelerle yıllarca yaşamaya devam edecektir.

Meselenin çözümü demokrasi içinde aranmalı ve bulunmalı. Bu yüzden de yakalanan bu fırsat değerlendirilmeli. Siyasete kurban edilmemeli. Abdullah Gül’ün söylediği gibi devletin bütün görevlileri (siviller ve askerler, istihbarat) bu konuyu konuşuyorsa “Türkiye’nin meselesi” olan bu konu da Meclis’te grubu bulunan partilerle de açık-seçik konuşulup çözüme kavuşturulmalı.

15.05.2009

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (10.05.2009) - Bir öyle, bir böyle

  (09.05.2009) - 5 mi, 7 mi?

  (08.05.2009) - “Uzlaşı” bu kadar zor bir şey mi?

  (03.05.2009) - Söz geri alınır mı?

  (02.05.2009) - Gündeme dönülemiyor

  (01.05.2009) - Korkmayın!

  (26.04.2009) - Akredite gazetecilere ipuçları

  (25.04.2009) - Anayasa değişikliği ve görev süresi…

  (24.04.2009) - Revizyon ve ötesi…

  (19.04.2009) - Mutluluğun sırrı bulunmuş…

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdullah ERAÇIKBAŞ

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Gültekin AVCI

  H. Hüseyin KEMAL

  H. İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Mehtap YILDIRIM

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Osman ZENGİN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Said HAFIZOĞLU

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl
Reklam Linkleri: Risale Yorum- Risale Çocuk- Oktay Usta - Euro Nur - Fıkıh İnfo- Ahmet Maranki- Cevşen - Yeni Asya Barla - Makdis