"Gerçekten" haber verir 18 Nisan 2009
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formuİletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Said HAFIZOĞLU

Yeni Müslüman olan Abdullah’la Birinci Lem'a dersi



Risâle-i Nur Külliyatı’ndan Lem’alar isimli eserin Birinci Lem’a’sı, Yunus Aleyhisselâm’ın duâsının büyük bir sırrını harika bir şekilde ortaya koymaktadır.

Yunus Aleyhisselâm’ın kıssasını hatırlarsak;

Denize atılmış, büyük bir balık onu yutmuştur. Deniz fırtınalı, gece dağdağalı ve karanlık ve her taraftan ümit kesik bir vaziyette iken “Senden başka ilâh yoktur. Seni her türlü kusur ve noksandan tenzih ederim. Gerçekten ben kendine zulmedenlerden oldum” (Enbiya: 87) meâlindeki münacatı, onun bu durumdan sür’atle kurtulmasına vesile olmuştur.

Bu yazımızla buluşan bütün okuyucularımızı, önceden Birinci Lem’a’yı okumuş olsun veya olmasın, bu harikulade dersi bir defa daha okumaya dâvet ettikten sonra, yeni Müslüman olan Abdullah’la Birinci Lem’a dersimizde yaşadıklarımızı paylaşacağım satırlara geçmek istiyorum.

Bir buçuk yıl kadar önce İslâm’la şereflenmiş genç bir arkadaş olan Abdullah, babası (ölmeden önce) Katolik kilisesinde papaz; kız kardeşi Mormon Kilisesinde misyoner; annesi de kiliseyle içli dışlı olan bir aileden geliyor.

Kendi tabiriyle “cahiliye devri” diye anlattığı İslâmiyet öncesi hayatından hiçbir iz taşımıyor Abdullah. Bir şey hariç:

Abdullah’ın eski hayatından yeni hayatına taşımak zorunda olduğu bir emaneti var; Yahya ismini verdiği bir buçuk yaşlarında bir masum evlât…

Oğlunun doğumunun bir hafta sonrasına denk gelen İslâmla müşerref olma hadisesinden sonra Abdullah, Müslüman bir kişilik olarak, Yahya’yı en güzel şekilde yetiştirme gayretinde olan bir baba…

Tam da bu noktada yeni Müslüman olan kardeşlerimizde gözlemlediğim bir iki notu aktarmak istiyorum.

Onların haram-helâl konusundaki hassasiyeti çok muhteşemdir. Sünnet’e uygun yaşama gayretleri dikkat çekicidir. Sigara tiryakisi olanların çok iyi anlayabileceği bir durumdur sigarayı bırakmanın ne kadar zor olduğu; bu kardeşlerimiz Allah’ın yasak kıldığı bütün tiryakiliklerini bir şehadetle tarih sayfalarında bırakmışlardır. Hakikat-i İslâmiye fitrî olduğundan, zevkle seve seve bu yolu tercih etmişlerdir. Önceki hayat ve “inanç”ları konusunda şimdi takındıkları tavır çok dikkatle izlenmesi gereken bir hâldir. Muhakkak onların bu hâllerinde âlem-i İslâm için çok büyük dersler vardır.

***

Abdullah, Kur’ân okumayı bilmediğini ve öğrenmek istediğini bizlere söylemiş ve biz de ona bu konuda yardımcı olabileceğimizi iletmiştik. “Elif-Ba” dersleri için zamanı belirledikten sonra derslere başladık. Ondaki öğrenme isteği, çok hızlı yol almamıza vesile oluyordu. Kendi ana dilinde bulunmayan sesleri çok hızlı bir şekilde öğreniyor ve tatbik ediyordu.

Bir saati aşkın ilk dersimizin sonunda çay molası verdiğimizde, Abdullah’la çeşitli konularda sohbet ettik. Çaylarımız bitti ve bir ders okuması için Lem’alar’ı (Flashes) ona takdim ettim. Birinci Lem’a’yı açtı ve okumaya başladı.

Ne ile karşılaşacağımı bilmeden takip etmeye çalışıyordum. Yunus Aleyhisselâm’ın kıssasının anlatıldığı bölüm bitti ve “İşte, Hazret-i Yunus Aleyhisselâm’ın birinci vaziyetinden yüz derece daha müthiş bir vaziyetteyiz. Gecemiz istikbaldir…” cümlesiyle kıssadan “hisse”ye geçmiştik ki, Abdullah orada okumayı bıraktı.

Risâle-i Nurların İngilizce tercümelerinde (Rabbim Şükran Vahide Abladan razı olsun, bizlere de Risâle-i Nurlarla imana, Kur’ân’a hizmet etmeyi nasip eylesin) günlük hayatta pek kullanılmayan kelimelere rastlamak mümkün. Bu durumu bildiğimden Abdullah’ın duraklamasını ona yordum.

Fakat bir müddet sonra Abdullah’ın hüngür hüngür ağlamaya başlamasıyla meselenin daha farklı olduğunu anladım. Abdullah’ın adeta boğazı düğümlenmiş, okuyamaz olmuştu.

“Özür dilerim Said, burası gönlüme dokundu” dedi. ”Kardeşim, bunlar sevinç gözyaşları, okumana devam edebilirsin, ben seni takip ediyorum” dedim. Abdullah bir taraftan gözyaşı döküyor bir taraftan “Maşallah, Maşallah” diye diye okuyordu. Dersin sonuna kadar böyle devam etti…

O akşam onu ayrı bir huzur kaplamıştı. Hediye ettiğimiz Küçük Sözler’i (The Short Words) sıkıca tutmuş bir şekilde evimizden ayrıldı.

***

İşi dolayısıyla sık sık seyahate çıkan Abdullah’la yüzyüze görüşmemiz pek mümkün olmuyordu. Fakat telefonda görüşüyorduk.

Geçtiğimiz günlerde yine işi için Miami’ye gitmişti. Akşam vaktinde bizleri aradı. Telefonda sesi çok heyecanlı geliyordu;

“Ben Miamide’yim. Şu an okyanus kıyısında yürüyorum. Gece karanlık, deniz müthiş dalgalı, hava soğuk. İşte bu halde iken Yunus Aleyhisselâm’ın kıssasını ve Risâle-i Nur’dan okuduğumuz dersi hatırladım. Duâlarınızı beklerim” dedi.

Beraber Risâle-i Nur dersinde bulunmamızla başlayan samimîyetimiz giderek güçleniyordu. Fakat beni esas etkileyen kısım, Abdullah’ın, Birinci Lem’a’da adeta Yunus Aleyhisselâm olması ve o mübarek duâya ihtiyacını çok kuvvetli hissetmesi ve bizlere de hissettirmesi idi…

Bizler de onun duâ isteğini sizlere bildiriyor, duâlarımızla beraber sevgi ve selâmlarımızı iletiyoruz.

NOT: Uzak diyarlarda tam bir Nur postası tadında okuduğum Yeni Asya’nın 40. senesini tebrik ederim. Fedakâr okuyucu ve çalışanlarına nice hayırlı seneler nasip etmesini Rabbimden niyaz ederim.

18.04.2009

E-Posta:


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (18.04.2009) - Yeni Müslüman olan Abdullah’la Birinci Lem'a dersi

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdullah ERAÇIKBAŞ

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  H. Hüseyin KEMAL

  H. İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Osman ZENGİN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Said HAFIZOĞLU

  Said HAFIZOĞLU

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır

Kurumsal Linkler:
Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl

Reklam Linkleri:
Risale Yorum- Risale Çocuk- Oktay Usta - Euro Nur - Fıkıh İnfo- Ahmet Maranki- Cevşen - Yeni Asya Barla - Makdis