"Gerçekten" haber verir 25 Nisan 2009
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formuİletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Mehmet KARA

Anayasa değişikliği ve görev süresi…



Başbakan Tayyip Erdoğan’ın seçimlerden önce Eskişehir’e giderken hızlı trende söylediği 4-5 maddede yapılacak anayasa değişikliği gündeme getirilip, tartışılmaya başlandı.

Bu teklif gündeme getirildiğinde de söylediğimiz gibi yeni anayasa yapmaktan vazgeçip “mini bir değişikliğe” razı olmak, bununla da demokratik, özgürlükçü ve sivil anayasa olacağını düşünmek mümkün değil. Çünkü, TBMM Başkanı Köksal Toptan’ın 23 Nisan özel oturumunda Meclis kürsüsünden söylediği gibi 1982 Anayasası Türkiye’nin ulaştığı demokratik düzeye cevap vermiyor, Türkiye’ye yetmiyor.

* * *

Erdoğan’ın Salı günü 2.5 ay aradan sonra yapacağı grup toplantısına gelişinde TBMM Başkanı Köksal Toptan’a programda olmayan bir ziyaret gerçekleştirip, 20 dakikalık bir görüşmede dile getirdiği anayasa değişikliği ile ilgili teklif hazırlanma aşamasında.

"Türkiye’nin bir anayasa değişikliğine ihtiyacı var” diyen Toptan değişiklik teklifi geldiğinde, parlamentoda bulunan partilerle görüşeceğini ve “uzlaşma” arayışına gireceğini söylüyor.

Peki bu uzlaşma sağlanabilir mi?

Başbakan Erdoğan, seçimler öncesinde anayasa değişikliğinin CHP’siz de Meclis’ten geçebileceğini dile getirmişti. Anayasa değiştirmek için Meclis’in üçte ikisinin kabul oyu vermesi gerekiyor. Bu yüzden 338 milletvekili olan AKP’nin oyu değişiklik için yetmiyor. 97 milletvekili olan CHP değişikliğe “hayır” diyeceğini daha baştan söylediğine göre, 69 milletvekili bulunan MHP ile 21 milletvekili olan DTP ile Anayasa değişikliği yapılabilir mi?

MHP temkinli yaklaşıyor. Grup Başkanvekili Oktay Vural, Parlamentoda anayasa değiştirmek için gerekli uzlaşma ve diyalog zemini olmadığını söylüyor. AKP’nin anayasa değişikliği için “CHP ile uzlaşması” halinde MHP’nin değişiklik teklifine destek verebileceğini ifade ediyor. Bu ifadeye göre CHP uzlaşmaya kapalı olduğuna göre MHP’de destek vermeyebilir.

DTP ise yeni anayasa oluşturulması sürecinde sürekli “pozitif destek” verdiğini, bundan sonraki tavırlarının da böyle olacağını söylüyor. DTP böyle söylerken kendileri açısından önemli olan değişikliklerin de gündeme getirilmesi gerektiğini vurguluyor. Bu arada DTP’nin kapatılmasıyla ilgili dâvâ da anayasa mahkemesinde devam ediyor. Başbakan’ın açıklamalarına göre getirilecek değişiklik arasında “parti kapatmayı zorlaştıracak” hükümlerde gündeme gelebilir. Bu açıdan da DTP’nin desteği sağlanabilir. Ancak AKP, MHP ve CHP’nin desteklemeyeceği bir değişikliğin DTP’nin desteği ile çıkmasını ister mi? Orası da meçhul…

Hadi hükümetin ya da AKP grubunun getirdiği bu teklif kabul edildi diyelim. Yine Erdoğan’ın dediği gibi CHP bundan önce yaptığı gibi Anayasa Mahkemesi’ne götürürse oradan nasıl bir sonuç çıkacağı noktasında garanti verilebilir mi? Başbakan “verilemez” görüşünde…

Bu mini paket tartışılırken birde hiçte gereği yokken Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün görev süresinin 5 yıl mı, 7 yıl mı tartışması başladı. Bu da değişikliğin daha baştan yanlış yerden başlandığını gösteriyor. Çünkü, Gül’ün görev süresi ile ilgili de bir “uzlaşı” yok. AKP ve DTP 7 yıl derken, CHP ve MHP Gül’ün görev süresinin 5 yıl olduğunu şimdiden söylüyor.

Anayasa değişikliğindeki şu anda görülen manzara böyle…

* * *

İşin bu aşamasında şöyle bir görüntü var. Bu girişime bakılırsa hükümet sanki “Bütün yolları denedik ama muhalefet uzlaşmaya yanaşmadı. Ne yapalım, biz elimizden geleni yaptık” anlamına gelebilecek bir adım olarak değerlendirilebilir. Bu mini paket bile Meclis’e daha gelemeden, rafa kaldırılabilir.

Bunu ifade ederken, iki senelik anayasa değişiklik serüvenini dikkate alarak söylüyoruz. 22 Temmuz 2007 seçimlerinin ardından “sivil ve yeni bir anayasa yapacağız” diye yola çıkan, bu çalışmada son aşamaya gelindiğinde rafa kaldırılan değişiklikte “yola devam” edilmedi…

O zaman anayasanın tamamı üzerinde değişiklik yapılması mümkünken, iki maddede yapılan değişikliğe gidildi. Bunun sonucunda da bildiğimiz siyasî gelişmeler yaşandı. Hem değişiklikler Anayasa Mahkemesinden reddedildi, hem de iktidar partisine kapatma dâvâsı açıldı. AKP kapatılmadı ama herkesin kabul edebileceği gibi kapatılmış kadar ağır bir karar çıktı.

Görülen o ki, ihtilâl anayasasına bir yama daha atılmaya çalışılacak, ya da atılacak ve demokratik ve özgürlükçü bir anayasa bekleyenler bir başka baharı bekleyecek.

25.04.2009

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (24.04.2009) - Revizyon ve ötesi…

  (19.04.2009) - Mutluluğun sırrı bulunmuş…

  (18.04.2009) - “Biz ağlarken bankalar gülüyor!”

  (17.04.2009) - Normal olan nedir?

  (12.04.2009) - Dönelim de, neye, nereye dönelim?

  (11.04.2009) - “Gidip Türklere satılmadım”

  (10.04.2009) - “Tarihî ziyaret”in ardından…

  (05.04.2009) - Samimiyet…

  (04.04.2009) - Türkiye’nin kaybedecek zamanı kalmadı

  (03.04.2009) - Seçimden çıkarılacak dersler

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdullah ERAÇIKBAŞ

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  H. Hüseyin KEMAL

  H. İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Mehtap YILDIRIM

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Osman ZENGİN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Said HAFIZOĞLU

  Said HAFIZOĞLU

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır

Kurumsal Linkler:
Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl

Reklam Linkleri:
Risale Yorum- Risale Çocuk- Oktay Usta - Euro Nur - Fıkıh İnfo- Ahmet Maranki- Cevşen - Yeni Asya Barla - Makdis